Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Cilvēktiesības un krāsmatas

Pirms kāda laika mazpazīstams jurists nāca klajā ar fantastisku tēzi—kultūras pieminekļu statuss kādam objektam ierobežo tā īpašnieka vai nomnieka cilvēktiesības. Absurdi, bet tieši kā cilvēktiesību pārkāpums daudziem īpašniekiem ir viņu īpašuma pieminekļa statuss. Tā vismaz viņi izturas. Jau gadiem ilgi tiek praktizēta viena metode kā atbrīvot īpašumu no kultūras pieminekļa statusa—īpašumu vajag nodedzināt. Ātri un efektīvi. Šādā veidā daudziem ir izdevies atbrīvoties no nopietna sloga un iegūt iespējas īpašumu izmantot „lietderīgāk.“

Hamaņa muižas nodegšana norāda arī uz to, ka vismaz viens, pašvaldībai piederošs kultūras piemineklis tepat Rīgā ir bijis nepareizās rokās. Firma, kura šo muižu īrēja no Rīgas pilsētas, jau gadiem ilgi nav bijusi spējīga vai nav vēlējusies muižu atjaunot. Nomnieki tīkoja drīzāk uzcelt tur vairākas daudzdzīvokļu mājas. Muižas nodegšana noteikti nav nelaimes gadījums, pat ja to nodedzinājuši bezpajumtnieki vai palaidnīgi bērni, atbildība ir jāuzņemas firmai Mono, kas muižu nomājusi.

Atbildība par kultūras pieminekļa bojāeju ir jāuzņemas arī Rīgas domei, kura gadiem ilgi nav spējusi piespiest uzņēmēju pildīt savas saistības. Diemžēl valsts ir bezpalīdzīga pret tiem, kuri ātri un lēti atbrīvojas no kultūras pieminekļiem, lai to vietā uzslietu komerciāli izdevīgus projektus. Cik vēl koka muižām ir jānodeg, lai valsts pieprasītu no privātīpašniekiem nopietnāku attieksmi pret īpašumā vai rīcībā esošajiem kultūras pieminekļiem?


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja