Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Di-na-mo!

PSRS 42.Hokeja čempionātā man bija tā laime apmeklēt visas Rīgas Dinamo mājas spēles Sporta pilī. Tā bija sudraba sezona, kad mūsējie caur "adatas aci" iekļuva play-off spēlēs un tad sensacionāli nokļuva līdz finālam, kur piekāpās PSRS hokeja avangardam - Maskavas ACSK. Man tie bija spilgti, gaiši un ļoti laimīgi bērnības mirkļi.

Kaut kur sirdī katram līdzjutējam bija sajūta, ka uz laukuma ik reizi kaut maza, bet tomēr tiek izcīnīta kauja par Latviju. Starp citu, uz formām uzvārdi bija krieviski, komandu finansēja LPSR milicija, trenēja un starp līderiem bija daudzi "krievvalodīgie iebraucēji". Neticami, bet Dinamo starts pagājušajā sezonā atdzīvināja līdzīgas emocijas desmitiem tūkstošu hokeja līdzjutēju. 

Pirms pāris nedēļām izraisījās publiskas debates par to, vai ir labi, ka Latvijas Dzelzceļš finansē atjaunoto Rīgas Dinamo komandu, kas pagājušogad ļoti labi startēja otrajā spēcīgākajā Pasaules hokeja līgā – KHL? Domāju, ka jā, taču stingri nodefinējot kritērijus, pie kādiem valsts vai tās uzņēmumi ir tiesīgi to darīt. Tie, manuprāt, būtu:

  • komandai ir jāpiedalās un jābūt konkurētspējīgai starptautiskās sacensībās;

  • cieši jāsadarbojas ar attiecīgā sporta veida jaunatnes sistēmu;

  • valsts/pašvaldību un to uzņēmumu finansējumam kopsummā ir jāveido mazāk nekā puse no komandas gada budžeta;

  • finansēm ir jābūt atklātām, lai nebūtu šaubu par izlietojumu un nodokļu nomaksu par lielajām sportistu algām.

Ja kāda komanda nevēlas vai nespēj izpildīt visus kritērijus, tad tai ir jāiztiek tikai ar privātu finansējumu. Un, protams, ka finansēt sportu drīkst tikai tādi uzņēmumi, kas strādā ārvalstu tirgos un konkurē savā nozarē, nevis Latvenergo, Rīgas Siltums, Rīgas Ūdens u.tml.

Esmu pārliecināts, ka, ja sporta federāciju un klubu pārstāvji spēs izstrādāt un piedāvāt sistēmisku redzējumu, tad diskusija kļūs kvalitatīva un, manuprāt, sabiedrības attieksme un politiķu lēmumi būs pozitīvi. Krīzes laikā valsts/pašvaldību tieša un netieša palīdzība sportam ir izšķiroša. Taču diemžēl ekspremjera Aigara Kalvīša un Rīgas vicemēra Aināra Šlesera bravūrīgā "klaigāšana" medijos, ka jāfinansē ir "visiem un rīt uz pusdienas laiku", ir tikai sportam kaitējumu nodarījusi. Šis ir gadījums, kad jāsaka, ka, ja abi kungi būtu izmantojuši iespēju paklusēt, tad Rīgas Dinamo būtu tikai ieguvis.

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja