Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Kaimiņš, kura nav

Iespējams, Latvijai tās ekonomikas interešu labā ir izdevīgāk sadarboties ar Aleksandra Lukašenko režīmu, nevis atbalstīt baltkrievu opozīciju. To pirms pāris gadiem kādā neoficiālā sarunā man sacīja Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) diplomāts, kura pārziņā bija attiecības ar Baltkrieviju. Saruna noritēja pēc tam, kad ĀM, iespējams, piekāpjoties biznesa sadarbībā ar kaimiņvalsti iesaistītiem uzņēmējiem un Baltkrievijai, atdeva tai atpakaļ tranzītā caur Ventspils ostu nelikumīgi izvest plānotu baltkrievu tanku vilcēju kravu.

"Traktorus" būtu vajadzējis konfiscēt, uz ko tolaik norādīja arī dažs labs Rietumu partneris.

Šo sarunu atminējos pirms pāris dienām, kad baltkrievu draugi atsūtīja kāda youtube redzama klipa adresi. Tajā tiek stāstīts par jauniešu opozīcijas organizācijas Jaunā fronte aktīvistu Artūru Finkēviču. Viņš tika aizturēts pirms diviem gadiem, jo uz mājas sienas bija uzrakstījis Piegriezies! un Mēs gribam jaunu!. Runa bija par Lukašenko. Tiesa decembrī Finkēvičam uz pusotru gadu pagarinājusi ieslodzījuma laiku par it kā apcietinājumā noteiktā režīma pārkāpšanu. Viņa aizstāvji uzskata, ka tas ir vien aizbildinājums Finkēviča tālākai paturēšanai apcietinājumā. Šādas absurdas tiesas sēdes Baltkrievijā ir ikdiena.­

Nav izslēgts, ka šodien apcietinājumā nonāks arī kāds baltkrievu uzņēmējs. Viņi plāno iziet Minskas ielās, lai protestētu pret varas iestāžu lēmumu turpmāk ļaut mazajiem uzņēmējiem nodarbināt vien savus radiniekus. Tas principā nozīmē mazo biznesmeņu izputēšanu. Viens no šī Lukašenko soļa mērķiem, visdrīzākais, ir nepieļaut naudas koncentrēšanos iespējamo opozicionāru rokās. Galu galā savulaik oranžā revolūcija Ukrainā lielā mērā bija iespējama tādēļ, ka līdzekļus tās īstenošanai piešķīra vietējie uzņēmēji.

Latvijas amatpersonas pēdējā laikā nekādi nav vērtējušas nerimstošo opozīcijas vajāšanu kaimiņvalstī. Iespējams, labāk par mūsu attieksmi liecina darbi, ne vārdi. Pērn baltkrievu opozīcijas pārstāvji uzsāka sarunas ar Latvijas ārlietu dienestam tuvu stāvošām personām par iespējamu projektu izglītības jomā. Tika plānots Latvijā apmācīt uzņēmējdarbībā baltkrievu jauniešus, kuriem šīs zināšanas būtu īpaši nozīmīgas brīdī, kad Lukašenko režīms sāks brukt. Taču viens no maniem paziņām baltkrievu opozīcijas pusē no šī projekta izstājās brīdi, kad Latvija piekrita to īstenot kopā ar Baltkrievijas valsts un Grodņas universitātēm. “Lielāku absurdu iedomāties es nespēju! Mēs nespējam sadarboties ar augstskolām, kas izslēdz studentus politisku motīvu dēļ,” sacīja mans paziņa, kurš savulaik palīdzējis ne vienam vien no Baltkrievijas universitātēm padzītam opozīcijas jaunietim.

Ārlietu ministrijai tomēr nāktos saņemties drosmi un pateikt, kāda ir tās politika attiecībās ar vienu no Latvijas kaimiņvalstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja