Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Kristīne Kursiša. Kristīnes karma spīķerī

Kristīnes Kursišas darbs iekļauts Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja izstādē

"Sen nebiju redzējusi savu darbu. Tagad to ieraudzīju, tas uzsmaidīja man. Sapratu, ka ar to viss joprojām kārtībā. Labs mākslas darbs ir tas, kurš ir aktuāls ne tikai šodien, bet arī pēc laika. Vienmēr. Vai ne?" labi zinot atbildi, taujā māksliniece Kristīne Kursiša.

Pirms pieciem gadiem, kad Kristīne absolvēja Mākslas akadēmiju, viņas diplomdarbs Karmas diagnostika guva mākslas pārzinātāju un interesentu ievērību. Divdesmit piecus gadus jaunā māksliniece saņēma arī Gada balvu vizuālajā mākslā 2003.

Karmas diagnostika ir mākslinieces mēģinājums "atmūķēt" cilvēka nodomu un rīcības seku loģiku. Kas uzlabo vai pasliktina mūsu likteni? Zīlēšanas salona noskaņa. To var uztvert kā pliķi mūsdienu cilvēka eksistenciālo tēmu stereotipiem. Vai varbūt vienkārši ironisku sveicienu tiem. "Darbs ir ļoti mīļš: uz antīka galdiņa, ar antīku lampiņu," stāsta autore.

Šo viņas darbu iegādājies topošais Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejs. Līdz ar Andra Brežes, Sarmītes Māliņas, Ģirta Korpa un Evelīnas Deičmanes darbiem Karmas diagnostika patlaban skatāma spīķerī — pirmajā izstādē, kurā tiek izrādīti muzeja kolekcijas darbi. Muzejs sola kārtu pa kārtai izstādēs izrādīt darbus no sava krājuma.

Kristīne uzskata, ka šī izstāde, kurā koncentrēti divu atšķirīgu Latvijas mūsdienu mākslinieku paaudžu darbi (divas trīsdesmitgadnieces un trīs piecdesmitgadnieki), cilvēkiem var būt interesanta tieši kā paaudžu mikslis. Vienojošais ir humora izjūta, māksliniece domā. "Tas postmodernais joks." Interesanti izstādes darbus aplūkot arī tāpēc, ka katram māksliniekam savs piegājiens: "Mediji dažādi, materiāli dažādi."

Kristīni pašu sajūsmina Sarmītes Māliņas darbs Valoda, kas muzeja kolekcijā datēts ar 1989.—1996.gadu. Kas zina, vai tas tiešām tapis veselus septiņus gadus, bet Kristīnei Kursišai bijis ļoti patīkami atvāzt trīsdaļīgā spoguļa filigrānās maliņas un uzlūkot sarkanu lūpukrāsu paleti.

"Arī es šobrīd sarkanas lūpas uzkrāsoju," saka māksliniece. Ja runājam par stereotipiem, tad sarkanas lūpas — tas ir pareizi. Rudenī mākslas galerijā Alma gaidāma Kristīnes Kursišas personālizstāde, un lūpas tik kareivīgā krāsā ir pašā laikā. Jāstrādā, viss notiek! Dzīves rit uz priekšu. Par spīti krīzei, jo "idejas jau nauda nevar nozagt", Kristīne saka.

Vasarā bez jūras, saules, draugiem Kristīne veido jaunu klipu modes mākslinieku tandēma Mare & Rols projektam. Pagājušajā gadā Kristīne režisēja īsfilmu Detektīvs, kas arī bija veltīta Mare & Rols darbam. Kā staigājošs modes mākslas darbs ir arī Kristīne pati.

Māksla

Izstāde Ieskats krājumā 1


spīķerī (Maskavas ielā 12/1), kim? telpās līdz 6.IX. Ieeja bez maksas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja