Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Kur vienotība, tur uzvara

"Žēl, ka tā ir noticis. Bet, ja nu reiz noticis, tad ne jau tāpēc, lai būtu žēl*," es minēju sestdien Jaunā laika (JL) Rīgas nodaļas kopsapulcē. Tā es vērtēju situāciju, kas izveidojusies Rīgas domē (RD). Lai arī Rīgu vada Saskaņas centrs un Šlesers, taču tieši tas JL un līdzīgi domājošajiem ir bijis labs katalizators izšķirošai rīcībai. Tā dzīvē gadās, ka klupiens ir tas vērtīgākais. Tas ļauj svarīgo saskatīt, kļūdas atzīt un mērķi nodefinēt.

Sākšu ar to, ka apkopošu, ko tad Rīgas vadība ir šais mēnešos paveikusi:

1. izveidojusi Birokrātijas apkarošanas centru - pieņēmusi darbā ierēdņus, kas it kā apkaros ierēdņus. Kā vecā anekdotē par komisiju, kas veido komisijas;

2. izstrādājusi budžeta grozījumus, kas par turpat vai 30 miljoniem latu palielina domes šā gada budžeta deficītu;

3. vairākkārt ir paspējusi pabūt Maskavā. Piemēram, otrās vizītes mērķis bija iepazīties ar tipveida bērnudārzu un skolu projektu risinājumiem tieši tajās dienās, kad izvērtēšanai domē ir iesniegts inovatīvs pašmāju ekoloģisko bērnudārzu projekts;

4. RD esošā vadība atteicās no iespējas piedzīt no iepriekšējās domes vadības un nekompetentiem darbiniekiem vairāk nekā 52 000 latu. Šī summa ir RD zaudējumi, par nelikumīgu priekšpilsētu izpilddirektoru atlaišanu;

5. izveidojusi nu jau leģendāro Rīgas Tūrisma attīstības biroju un ieguldījusi piecus miljonus latu nodokļu maksātāju naudas, iespējams, LPP/LC priekšvēlēšanu kampaņā.

Taču tieši šādi apstākļi mums ar Vienotības partneriem dod papildus spēku kļūt par stipru opozīciju.

Mēs esam izstrādājuši savu redzējumu pašvaldības finanšu ekonomijai. Uzskatām, ka līdzekļus ir iespējams rast, likvidējot liekās struktūras pašvaldības sistēmā. Piemēram, Rīgas vēlēšanu komisiju, atjaunojot to tikai īsi pirms pašvaldību vēlēšanām. Likvidējamas būtu arī 30 nozaru departamentu direktoru biroju štata vietas. Algot piecus sešus darbiniekus viena departamenta direktora apkalpošanai ir izšķērdība.

Jāsamazina ir arī RD centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciālistu skaits un jāuzlabo juridiskās pārvaldes darbs, apvienojot nozaru departamentos esošos juristus un centrālo pārvaldi, tādējādi samazinot to kopējo darbinieku skaitu. Mēs ierosinām ievērot vienotu darba samaksas kārtību, lai novērstu 13.algu un pabalstu, un slēptu prēmiju izmaksu. 

Es ticu, ka ar mērķtiecīgu, tālredzīgu, godīgu gudru cilvēku darbu var sasniegt daudz. Esmu pārliecināts, ka cilvēki nav muļķi – viņi skatās, vērtē, salīdzina. Un godīgie balso par godīgajiem. Ja pirms četriem gadiem par Jaunā laika filozofiju nobalsoja 18%, tad šajās domes vēlēšanās par Jauno laiku, Pilsonisko savienību un Sabiedrību citai politikai, kopumā – tikpat cik par Saskaņas centru. Vairāk nekā 33%!

Es skaidri zinu, ka priekšrocība ir arī tā, ka mēs zinām, ko nozīmē būt šķeltiem. Un tāpēc arī skaidri redzam, kādas iespējas paver vienotība. Mēs esam guvuši labu mācību. Mums izdosies, ja būsim vienoti. Jo kur vienotība, tur uzvara.

* Zigmārs Ungurs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja