Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 7. oktobris
Daumants, Druvvaldis

Latvijas lāzertehnoloģiju universitāte

Vakar man bija tā iespēja klātienē vērot Latvijas Universitātes (LU) rektora amata kandidātu diskusiju, kuru vadīja žurnālists Jānis Domburs. Tā nebija diskusija Sarkozī pret Rojālu vai Bušs pret Keriju. Abu rektora amata kandidātu programmas ir ļoti līdzīgas un viņu domāšanas veids ir līdzīgs. Patiesībā vērojot šo viedokļu sakritību nevari īsti pateikt, kurš no viņiem būtu labāks rektors.

Lai arī cik precīzas nebūtu kandidātu programmas, vakardienas diskusijā gan profesore Maija Kūle, gan profesors Mārcis Auziņš, neatbildēja uz nevienu jautājumu precīzi. Kūles retorika ir lieliska, vienīgi vai tā ir vietā runājot par praktisku universitātes pārvaldi. Kūle vismaz mani nepārliecināja, ka viņa spēs universitāti mainīt un to patiešām spēs padarīt par izcilības centru visās nozarēs.

Auziņš būdams eksakto zinātņu pārstāvis (Fizikas un matemātikas fakultātes dekāns), bija precīzāks, tomēr visur, kur viņš min vārdu „pētniecība” varēja nojaust, ka viņš ar to saprot tikai eksaktās zinātnes. Auziņa skatījums uz humanitāro zinātņu lomu LU, šķiet ir novecojis, jo viņš uzskata, ka humanitārajām zinātnēm LU vajadzētu būt kā nacionālajām studijām, kas interesētos par Latvijas un latviešu pagātni, kultūru. Tas ir ļoti šaurs skatījums. Vārdu sakot, humanitārās zinātnes LU būtu kā „Dainu skapis.” Ziniet, senilu un idejiski novecojošu iestāžu mums pietiek.

Rektora vēlēšanās Kūle noteikti nebūs favorīte, jo viņas piedāvājums, manuprāt, nespēs pārliecināt eksakto zinātņu pārstāvjus balsot par viņu. Auziņš noteikti kļūs par rektoru, vienīgi baida viņa acīmredzamā nespēja orientēties sociālajām un humanitārajām zinātnēm būtiskajos jautājumos. Tas varētu nozīmēt, ka Latvijas Universitātē turpināsies, iespējams, pamatotā eksakto zinātņu dominance un humanitārās zinātnes atkal „stāvēs pie ratiem,” jo tās taču nenes naudu un nepiesaista studentu pūļus.

Mārcis Auziņš noteikti kļūs par rektoru, par to es nešaubos. Bail, ka viņš no Latvijas Universitātes neuztaisa Latvijas lāzertehnoloģiju universitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja