Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Ledus sakustējies?

Pēdējo divu mēnešu laikā Latvijas politikā ir vērojami notikumi, kuri, šķiet, varētu liecināt par zināmu valsts politiskās attīstības dinamiku. Lietussargu pikets, daudzu cilvēku aktīvi demonstrētais protests esošās valdības realizētajai politikai, arodbiedrību cīņa par skolotāju, mediķu, policistu tiesībām (algām) un, protams, pie varas esošo politiķu „apņemšanās” turpmāk aktīvāk strādāt ar sabiedrību.

Vai tas nozīmē, ka ledus ir sakustējies un viss mainīsies uz labo pusi? Stipri šaubos. Kādus secinājumus izdarīja Jūrmalgeitā iesaistītie politiķi pēc tam, kad burtiski aiz rokas tika pieķerti nozieguma vietā? Visdrīzāk, viņi secināja, ka mazāk vajag vāvuļot pa telefonu un lietas „jābīda” pirtīs, zoodārzos un citās eksotiskās un no uzmācīgajiem žurnālistiem vai KNAB ausīm brīvās vietās. Nu nav nekur miera tiem politiķiem! Varbūt pēc analoģijas ar speciālām smēķētavām vajag ieviest politiķiem paredzētas speciālas runātavas?

Pagaidām vēl premjera krēslā sēdošais Kalvītis taču atzina, ka ar Loskutova noņemšanu viss bija kārtībā, tikai viņš bija nepareizi saprasts (nepareizi bija tautai izskaidrots). Tas nozīmē, ka nevajag jau patiesībā neko mainīt savās darbībās, vajag tikai tautai tās lietas pareizi skaidrot, tā sakot, realizēt permanentu pozitīvisma kampaņu. Un, protams, šeit nedrīkst aizmirst par sazvērestības teoriju, jo ar to var izskaidrot visu. Katram taču skaidrs, ka „aukstais karš” nav beidzies un Latvija atrodas asinskāru ienaidnieku ielenkumā, viņi uzglūn mūsu mazajai valstij no saviem ārvalstu vēstniecībās izvietotajiem slēpņiem un tikai gaida brīdi, kad mūsu stabilitātes garanti kaut ko tautai nepareizi paskaidros.

Jā, valdība nedrīkst griezt tautai, piedodiet par izteicienu, pakaļu, taču jautājums ir, vai tā otra pret tautu vērstā puse būs patiesāka un pievilcīgāka?

Laikā, kad valsti plosīja dažādi politiskie skandāli, Saeimā viss ritēja kā parasti. Elektroenerģijas tirgus likumu 2. lasījumā Kalvīša kungs iesaka papildināt ar 15.1 pantu, kurā nosaka, ka Latvijai līdz 2012. gadam ir jāspēj pašai nodrošināt 80% no savām vajadzībām pēc elektroenerģijas. Taču, ja kļūst skaidrs, ka vajadzīgie procenti nevar tikt sasniegti, tad šajā ārkārtas situācijā bez jebkāda konkursa rīkošanas ar Ministru kabineta rīkojumu var tikt uzcelta jauna elektrostacija. Apspriežot šo jautājumu komisijā, mūsu deputātam izdevās „izspiest” no atbildīgajiem ierēdņiem, ka tādas jaunas elektrostacijas būvei vajadzēs kādus gadus piecus. Tas nozīmē, ka ārkārtas situācija būs jau nākamgad, jo, lai nodrošinātu šos 80% līdz 2012. gadam, jāsāk būvēt jau tagad. Būvēt bez konkursa. Visiem skaidrs, ka elektrostacija nav nekāda koka mazmājiņa, tie ir simti miljoni latu un augsts korupcijas risks. Lielā mērā pateicoties mūsu un Jaunā laika deputātu protestiem, komisija un Saeima šos Kalvīša kunga grozījumus neatbalstīja. Varbūt neatbalstīja tieši tāpēc, ka valstī jau tā bija sarežģīta politiskā situācija un ar opozīcijas vai tautas protestiem saistītās problēmas labāk risināt pakāpeniski (plānveidīgi), vienu pēc otras. Tagad gan tika izveidota Enerģētikas apakškomisija, kas sīkāk pētīs (vai vilks garumā izskatīšanu) šo jautājumu, kamēr visi par to aizmirsīs.

Tātad, jautājums par to, vai ledus ir sakustējies vai vienkārši pie varas esošie politiķi kļūs rafinētāki, rīkosies smalkāk un viltīgāk, paliek atklāts. Atbildi mēs uzzināsim nākošajā sērijā, piedodiet, valdībā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja