Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Lobijs

Septembra beigās kopā ar kolēģiem no "Latvijas Mūzikas Nacionālās padomes" ciemojāmies Somijā, kur tikāmies ar "Somijas Mūzikas Nacionālās padomes" biedriem. Guvām ļoti daudz vērtīgas atziņas, kā un ko vajadzētu organizēt un darīt šeit, Latvijā. Daudzu gadu laikā perfekti izstrādātā sistēma Somijā devusi papildu iedvesmu sakārtot jautājumus par un ap mūziku arī šeit, Latvijā.

Mani īpaši pārsteidza "Somijas Mūzikas nacionālās padomes" priekšsēdētāja Timo Klemettinena teiktais par mūzikas lobiju Somijas valdībā. Piemēram, viņš vismaz reizi gadā dodas ciemos pie visiem parlamentā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem un vārda tiešā nozīmē, cīnās par mūzikas nozari, tās nepieciešamību. Kā viņš stāstīja, viņš cīnās arī par atbalstu mākslai, teātriem, muzejiem un citām kultūras nozarēm, jo, viņaprāt, ja politiķi izpratīs kultūras nozīmi kopumā, viņiem nebūs jautājumu par kādas konkrētas kultūras nozares atbalsta nepieciešamību. Atbildot uz jautājumu, kā viņš tiek uztverts valdības ēkā, viņš teica, ka sākumā viņa pārstāvēto organizāciju neviens neuztvēra īpaši nopietni, taču, šobrīd viņa organizācija tiek uztverta kā partneris.Vēl pavisam nesen, pirms Saeimas vēlēšanām Latvijā, priekšvēlēšanu drudzī notika ļoti daudz dažādu organizāciju rīkotas diskusijas, uz kurām tika aicināti politisko partiju kultūras ministru kandidāti. Domāju, diskusijas bija vērtīgas ar nosacījumu, ja tās turpinātos arī tagad, pēc vēlēšanām. Nav šaubu, ka ļoti daudzi kultūras nozares speciālisti tagad gaida – kurš būs kultūras ministrs jaunajā ministru kabinetā. Un ar bailēm arī gaida – kurai kultūras iestādei pirmajai apgriezīs skābekli.Manuprāt, kultūras ministrs, ministrija un nozare kopumā darbotos daudz veiksmīgāk, ja ministrs tiktu virzīts nevis politiskas vienošanās (politiskā tirgus) rezultātā, bet tas tiktu virzīts no pašu kultūras nozaru speciālistu puses. Tildes vārdnīcā vārdam "lobijs" ir šāds skaidrojums: "Indivīds vai personu grupa (lielu firmu, citu valstu dažādu politisku, ekonomisku un finansiālu grupējumu pārstāvji), kas mēģina pierunāt vēlētus politiķus (piem., deputātus) vai ieceltus ierēdņus atbalstīt vai kavēt kādus centienus."Domāju, šis ir pēdējais brīdis, lai "Latvijas Mūzikas Nacionālā padome", "Latvijas radošo savienību padome", Kultūras, Mākslas un Mūzikas akadēmiju rektori, biedrības "Laiks kultūrai" pārstāvji, kultūras iestāžu, asociāciju un biedrību vadītāji sanāktu kopā un izlemtu:1) kādi ir "jaunās" kultūras ministrijas mērķi un uzdevumi;2) kādi ir "jaunās" kultūras ministrijas darbības principi, kurus nedrīkst pārkāpt;3) personālijas, kas varētu pretendēt uz kultūras ministra amatu.Nesen kādas Valsts iestādes vadošs darbinieks teica: "Ja Valsts iestāde strādā labi, tad sabiedrisko organizāciju darbība nav vajadzīga." Manuprāt, šis apgalvojums ir ne tikai nepareizs, bet pat muļķīgs. Valsts iestāde nekad nestrādās labi, ja savu intelektuālo pienesumu tai nesniegs sabiedriskās organizācijas, kuras apvieno nozaru profesionāļi. Jo labs darbs ir iespējams tikai sadarbībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja