Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Muzeju naktij — 270 000 interesentu

Nakts no aizvadītās sestdienas uz svētdienu Latvijā pagāja muzeju zīmē. Vecrīgā, kur muzeju koncentrācija visblīvākā, apmeklētāji staigāja no muzeja uz muzeju, ārpus Rīgas centra nakts dalībnieki apmeklēja koncertus, izrādes, tikšanās ar māksliniekiem. Piektā Muzeju nakts visā Latvijā 95 muzejos pulcējusi vairāk nekā

270 000 apmeklētāju, un oficiālā statistika pat neiekļauj sestdienas naktī strādājošās privātās mākslas galerijas.

Viens no visvairāk apmeklētajiem publiskajiem pasākumiem Latvijas kultūras dzīvē šogad noritējis veiksmīgi, tomēr rosina arī atsākt iepriekšējos gados iezīmējušos diskusiju — kāda ir Muzeju nakts atdeve un vai darba laiku līdz pulksten vieniem rītā tiešām var saukt par nakti?

Atnākt un ieraudzīt

"No vienas puses, esam ļoti gandarīti. Nav tā, ka cilvēkiem nav ko darīt un viņi grib patusēt. Tā ir iekšēja nepieciešamība vismaz vienu reizi, tai naktī aiziet uz muzeju," par Muzeju nakti saka Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce. LNMM trīs objektos — LNMM centrālajā ekspozīcijā Krišjāņa Valdemāra ielā, izstāžu zālē Arsenāls un Romāna Sutas un Aleksandras Beļcovas memoriālajā dzīvoklī 16.maijā paviesojās ap 21 000 apmeklētāju.

To, cik daudzi no viņiem muzejā atgriezīsies tuvākajā laikā, nopērkot biļeti (Muzeju nakts tradicionāli ļauj apmeklēt Latvijas muzejus bez maksas), gan neiespējami saprast, jo apmeklētāju anketēšana šajos apstākļos, saka Māra Lāce, nav iespējama. "Es klusi ceru, ka atnāk, ierauga… Arsenālā, piemēram, 11 000 cilvēku izgāja cauri Leonarda Laganovska izstādei, un daudziem tā bija pirmā saskarsme ar laikmetīgo mākslu. Redzējām, ka ir interese, jautājumi," viņa turpina.

Ikdienā muzejs tukšs


To, ka apmeklētājiem Muzeju nakts ir nepieciešama, atzīst arī Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja direktore Klāra Radziņa: "Šogad interesentu bija vairāk nekā pagājušajā gadā — 16 500. Tas parāda, ka cilvēkiem muzejs ir vajadzīgs. Raudāt gribas aiz laimes. Daudzi stāvēja, lasīja, ar interesi skatījās. Tas gandarī. Acīmredzot pilnīgi pietiek, ka cilvēki nāk un skatās muzeju. Varbūt tik daudz priekšnesumu nemaz nevajag."

Pērn muzejs rīkojis dažādas atrakcijas. Šogad līdzekļu trūkuma dēļ rādījis ekspozīciju, īpaši akcentējot ar Muzeju nakts tēmu — ceļojumiem — saistītos eksponātus. Apmeklētājiem bija atvērta arī Doma baznīcas Krusta eja, kas, iespējams, šā gada Muzeju naktī daudziem muzeja apmeklētājiem kļuva par vakara naglu.

"Bija daudz ārzemnieku, ļoti daudz krievu tautības cilvēku. Acīmredzot viņi grib zināt šīs pilsētas vēsturi," turpina Klāra Radziņa, tomēr piebilstot: "Protams, ka šodien muzejs ir tukšs."

Vairāk nekā 15 000 apmeklētāju Muzeju naktī paviesojušies arī Okupācijas muzejā, turklāt — ievērojams skaits krievvalodīgo. "Mums gan krievvalodīgie ir bieži. Viņiem ir interesanti," saka Okupācijas muzeja kurators Ojārs Stepens.

Ilgāk tomēr nevar

Oficiālos skaitļos un "uz aci" Muzeju nakts šogad noritējusi tik veiksmīgi, ka skaitļi Muzeju valsts pārvaldei ļauj nosaukt pasākumu par grandiozu. Ar pieredzēto apmierināti apmeklētāju tūkstoši, ieskaitot ģimenes ar bērniem, kam Rīgā nereti trūkst atraktīva kultūras piedāvājuma: atvērti muzeji ar un bez atrakcijām — sākot ar tējas dzeršanu un kino baudīšanu zem klajām debesīm Kino muzejā, beidzot ar atvērtām mākslinieku darbnīcām Mākslinieku savienības namā vai performancēm Latvijas Nacionālajā teātrī.

Pulksten vienos, kad lielākā daļa muzeju durvis slēdza, apmeklētāji izklīda negribīgi. Vai Muzeju nakts tiešām ir nakts, ja darbu beidz pirms saules lēkta? Dažādu apstākļu dēļ, komentē muzeju vadītāji, strādāt ilgāk ir neiespējami.

"Cilvēki ir pārguruši — jāpadomā tomēr arī par muzeja darbiniekiem, kas strādā no pieciem. Tā ir liela spriedze. Mums nav nekādas apsardzes. Viens sargs pirmajā stāvā. Mums, protams, ir krusta eja, kas sadala apmeklētāju plūsmu, bet, ja tās nebūtu, nezinu, kā tiktu galā," komentē Klāra Radziņa.

Kritiskie punkti


Par to, kā ierobežot apmeklētāju skaitu, šogad bijis spiests domāt arī LNMM, kura vadītāja Māra Lāce pērnā gada situāciju sauc par kritisku: "Mēs, protams, saskaramies arī ar to, ka daļa publikas ir ļoti jāmāca. Piemēram, ka nedrīkst aiztikt ar rokām, bez tam — ne tikai skulptūras, bet arī gleznas. Visi muzeja speciālisti esam ekspozīcijās — tas tomēr ir liels sargāšanas darbs. Košļājamās gumijas, protams, ir pa visu grīdu, bet ar to apkopējas tiks galā. Taču galvenais, ka daudzie apmeklētāji izraisa nopietnas klimata svārstības. Iepriekšējais gads bija kritisks — mitrums uzkāpa gandrīz līdz 90%, kas mākslas darbiem ir ļoti slikti. Šogad laiks bija sausāks un dozējām apmeklētājus, tāpēc — 75%." LNMM "vienkārši nevarētu būt ilgāk vaļā", lai nekaitētu mākslas darbiem, un kā vairākums muzeju tika slēgts stundu pēc pusnakts. Arsenāls, piemēram, esot strādājis līdz pustrijiem.

Dominē Rīgas muzeji

Muzeju valsts pārvalde Muzeju nakti Latvijā rīko jau piekto gadu. No aptuveni 270 000 muzeju interesentu lauvas tiesa — 200 000 — apmeklēja muzejus Rīgā, kur starp populārākajiem šogad ierindojās Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un Latvijas Okupācijas muzejs.

Rīgas rajonā visvairāk interesentu paviesojās Turaidas muzejrezervātā (6800 no 13 000). Apmeklētāko muzeju vidū ārpus Rīgas — Cēsu Vēstures muzejs, Tukuma un Liepājas muzeji, Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs, Daugavpils Novadpētniecības muzejs. Kopā ar muzejiem akcijā aktīvi iesaistījās arī mediju kultūras centrs RIXC, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Nacionālais teātris, koncertzāle Ave sol, Zvaigznes ABC grāmatnīcas, Globusa grāmatu veikali un karšu izdevniecība Jāņa sēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja