Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Nekur citur Eiropā tas nebūtu iespējams

Piektdienas agrā rītā Latvijas premjers Ivars Godmanis kāpa Latvijas Saeimas tribīnē un pateicās Latvijas parlamentam par, viņaprāt, veiksmīgo ekonomiskās krīzes stabilizācijas plāna pieņemšanu. Cita starpā, premjers priecīgi paziņoja, ka nekur citur Eiropā šāds lēmums nez vai varētu tikt pieņemts. Godmanis to uzskatīja kā uzslavu Latvijas parlamentam.

Es domāju citādi. Es neuzskatu, ka mēs šeit varam lepoties ar sava darba saturu vai formu. Runājot par formu, es joprojām uzskatu, ka šāds ekonomikas stabilizācijas plāns:1. vispirms uzveļ visu ekonomisko slodzi uz Latvijas vidusšķiru un maznodrošinātajiem, kas proporcionāli cietīs šī plāna īstenošanas gaitā visvairāk;2. plāns neizmanto situāciju, lai atbrīvotu valsti no nevajadzīgām institūcijām, kuras vai nu tērē naudu velti vai ir piesegs līdzekļu iegūšanai citām vajadzībām, izmantojot valsts administratīvos resursus. Es joprojām uzskatu, ka, ja mēs patiesi vēlētos pieņemt ilgtspējīgu plānu, būtu jāatlaiž valsts uzņēmumu padomes un to politiskie padomnieki, jāaizslēdz e-lietu, integrācijas lietu, bērnu lietu sekretariātus un jāapvieno vairākas citas ministrijas, lai to kopskaits mūsu valstī nepārsniegtu 11-12, tā kā vasarā jau prasīja „Sabiedrība citai politikai” (SCP);3. Jātiek vaļā no virknes aģentūru;4. Uz laiku jāuzliek ierobežojums amatpersonu atalgojumam;5. Jāievieš progresīvais nodoklis sākot no 50 000 Ls gadā;

6. Nekavējoties jāievieš nodoklis uz dividendēm un citi SCP ekonomistu piedāvājumi.

Kopumā, tam būtu bijis jābūt nevis ekonomikas vai, es teiktu, ekonomiskās netaisnības stabilizācijas plānam, bet solidaritātes paktam, kur visa sabiedrība proporcionāli un solidāri apņemas cīnīties ne tikai ar ekonomisko, bet arī ar politisko krīzi, kas valda Latvijā.

Runājot par paveiktā darba formu, patiesi nekur citur Eiropā nebūtu iespējams nakts laikā, bez iepriekšējas sabiedrības iesaistes, bez konsultācijām ar nevalstisko sektoru, uzņēmējiem, arodbiedrībām, kārtējo reizi izdzīt cauri šādu projektu.

Latvijas elites spices politiskā kultūra ir joprojām 90.-to gadu sākuma līmenī. Tiek uzskatīts, ka valsts pārvalde var būt efektīva uz demokrātijas rēķina. Tiek turpināta paternālā tradīcija lēmumu pieņemšanā. Gan politiski, gan ekonomiski tas tiek darīts uz Latvijas vidusšķiras un tautas rēķina.

Godmanim, diemžēl, ir taisnība. Treknie gadi ir pagājuši, bet treknie runči ir palikuši pie varas un vēlas turpināt valdīt kā nekur citur. Eiropā tas nebūtu iespējams. Treknie runči arī turpina pieņemt lēmumus, kuri nekur citur Eiropā neietu cauri ne pēc formas, ne pēc satura.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja