Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Neuzticība valdībai un ārkārtas vēlēšanas

Ikvienai sarežģītai problēmai vienmēr ir iespējams atrast it kā vienkāršu risinājumu. Taču ļoti bieži vēlāk atklājas - tas ir kļūdains. Tā arī, manuprāt, nereti un arī tagad ir arī ar Latvijas politiskās sistēmas bēdu risināšanu. Liela sabiedrības un tikpat liela politiķu daļa saskata "vienīgo pareizo" ceļu, lai novērstu, pirmkārt, jau valdību nestabilitātes iemeslus, tautas vēlēta prezidenta institūta ieviešanā.

Vieni runā par parlamentāras valsts saglabāšanu un prezidentu ar nedaudz lielākām pilnvarām ("Pilsoniskā savienība"), citi – pat par prezidentālu valsti, kur prezidents vadītu izpildvaru (zvērināts advokāts A.Grūtups).

Daudz esmu domājis, gan piedaloties valdību veidošanas procesos, gan vērojot kārtējās valdības krišanu, par to, kāpēc pie mums tā notiek? Viens liels iemesls ir tas, ka gandrīz jebkurš cilvēks, kas ticis ievēlēts Saeimā, četrus gadus jūtas patiesi pasargāts. Varu to apgalvot pēc paša pieredzes. Ārkārtas vēlēšanas pie mums nav bijušas, bet tās ir apstāklis, kas daudz kur demokrātiskajā pasaulē kalpo kā līdzsvara elements, lai nodrošinātu lielāku ievēlēto atbildības līmeni vēlētāju priekšā. Ārkārtas vēlēšanas ir sabiedrību un politiķus tai skaitā skolojošs process. Absolūta nepieciešamība, bez kā demokrātija valstī nemaz nespēj īsti nobriest.

Bet labi. Atgriežoties pie sākumā pieteiktā temata. Problēmas risinājuma priekšlikums diskusijai: ja parlaments izsaka neuzticību paša iepriekš apstiprinātai valdībai, tad tas automātiski nozīmē ārkārtas vēlēšanu izsludināšanu. Premjers var demisionēt pats – veselības vai jebkura politiska iemesla dēļ. Taču, ja parlaments izsaka neuzticību valdībai, tad - jaunas vēlēšanas. Un loģika ir – parlaments šo valdību apstiprināja un līdz ar to uzņēmās atbildību par tās darbu. Tātad – izvērtēja premjera kandidatūru, ministrus, valdības deklarāciju u.tml. un deleģēja atbildību līdz nākamajām vēlēšanām, apzinoties, ka, ja centīsies valdību "noraut", tad priekšā būs "saruna" ar vēlētāju ārkārtas vēlēšanās. Esmu pārliecināts, ka pie šāda regulējuma mums nebūtu bijuši virkne "pagaidu" premjeru un valstij nozagtu gadu. Padomājiet, pirms noraidiet! Piemēram, britu premjers ir tiesīgs jebkurā mirklī izsludināt ārkārtas vēlēšanas pats un vienpersoniski. Risinājumi ir daudz un dažādi.

Un nobeigumā. Piektdien redzēju nopietna pētījuma rezultātus, kas atklāja, ka sabiedrības mazākums ir par "vadonismu". Priekšlikumam atbalsts ir gana liels, taču mazāks nekā komandas piekritēju. Tā laba ziņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja