Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Paldies Sarmītei Ēlertei

Labrīt, lasītāji! Bloga ieraksts un tad prom uz Brīvdabas muzeju.  Manuprāt, gadskārtējais brīvdabas tirdziņš ir viens no pašiem labākajiem un jaukākajiem procesiem visā Latvijā.  Nu jau kādus gadus nav būts.  Atceros, kā 90. gadu sākumā bija jābrauc jau sešos no rīta, jo līdz pusastoņiem jau viss bija izķerts.   Atļaušos domāt, ka tā varbūt vairs nav.

Bet blogs šodien laikam nevar būt ne par ko citu, kā par Sarmīti Ēlerti.  Vispār Latvijā nav neviena, kuru es pazīstu ilgāk par viņu.  Pašā pirmajā dienā, kad abi ar mammu ieradāmies Rīgā, tas bija 1989. gada septembra pašā sākumā, mēs izgulējām nakti vecajā VEF rūpnīcas profilaktorijā (tur es nodzīvoju veselu gadu apmaiņā pret to, ka es VEF augstākajai vadībai, tajā skaitā LMT šefam Bindem, mācīju angļu valodu), un nākamajā rītā devāmies uz Vecrīgu un uz Latvijas Tautas frontes māju.  Gājām iekšā pajautāt, vai varam kaut ko darīt lietas labā.  Uzzinājusi, ka ir ieradies žurnālists, dāma mūs aizvadīja līdz LTF informācijas centram, un tur sēdēja Sarmīte un teica, ka jā, protams ir ko darīt.  Šķiet jau tajā pašā dienā es tiku pielikts pie preses paziņojumu tulkošanas.

Brīdī, kad izveidojās laikraksts Diena es jau biju atpakaļ Amerikā, strādāju Amerikas Latviešu apvienībā, un pirms pirmā numura iznākšanas tapa sarunāts, ka arī es tam uzrakstīšu materiālu.  Tas bija par vārdā nenosauktu ASV Valsts departamenta (tātad -- ārlietu ministrijas) pārstāvi, kurš paredzēja PSRS sabrukumu.  Materiāls tika publicēts laikraksta pirmajā lappusē, un domāju, ka vārdā nenosauktais Valsts departamenta pārstāvis nedusmosies, ja es tagad, 18 gadus vēlāk, atklāšu, ka tas bija Pols Goubls -- tas pats, kurš patlaban blogo tepat  Dienas elektroniskajā variantā.

Nevienu laikam nepārsteigts atziņa, ka Diena -- tas ir mans laikraksts.  Atzīšos godīgi, ka joprojām neesmu apradis ar kompakto variantu, bet tas jau nav galvenais.  Sarmītes (un, ja kas, arī Paula Raudsepa, Māras Miķelsones, Vikijas Valdmanes, Askolda Rodina, Aivara Ozoliņa un daudzu citu lielisku cilvēku) vadībā Diena ir nepārtraukti un nepārprotami stāvējusi par to, kas ir svarīgs arī man -- par godīgu politiku, par likuma spēku, par izglītotu, daudzpusīgu un tolerantu sabiedrību.  Protams, ir cilvēki, kuri laikrakstam nevar piedot to, ka kādreiz tas par kādu politisku partiju rakstīja labu, bet pēc tam sliktu.  Ja cilvēkam starp ausīm ir mazliet pelēkās vielas, viņš tomēr saprot, ka mainoties apstākļiem, mainās arī viedoklis.  Bez Dienas Latvija būtu daudzreiz nabadzīgāka valsts.  Mani ar avīzi saista tas, ka esmu bijis abonents no paša sākuma, šad tad šo to laikrakstam esmu uzrakstījis, jau trīs gadus esmu piedalījies Dienas skolas veidošanā, un, protams, nu jau gadu un vairāk esmu blogotājs laikraksta elektroniskajā variantā.  Paldies Sarmītei par 18 gadu darbu.  Varu viņai vēlēt visas iespējamās veiksmes tālākajā darbā.  Jo vēl joprojam Latvijas Tautas frontes ideālu izpildīšanā ir ko darīt.

Jauku visiem dienu!

Top komentāri

Janis D.
J
Nu gan Tu joko. Anglu valoda ir diametriali preteju latvieshu tieshi ar to, ka tur teikumi ir vienkarshi un paligteikumi ir sastopami loti loti reti. Ne avizes, ne gramatas, ne skolenu rakstu darbos (kas "labi" padariti), garus teikumus neatrast. Latvija, savukart, skola ejot skaidri atceros teikumu veidoshanu ar vairakiem paligteikumiem un daljam, jo tikai taa vareja iegut labu atzimi. Taa ka par to teikumu uzbuvi Karla valoda un par to, ka kaut kada veida taa ir saistita ar vina anglju valodas zinasanam ir vienkarshi nesakarigi runat. Man gan vienmer ir skitis, ka cilveka izteiksanas speja nav tiesi saistita ar teikuma garumu vai paligteikumu izmantoshanu. Ir lieliski rakstit labi izveodotus teikumus, kas ir sarezgiti, un ari trapigus izteicienus, kas ir isi. Man tieshi patik tas, ka Karlis abus sos veidus kombine, pec manam domam, loti veiksmigi.
Stulbais ķērcošais putns
S
Nu re, esmu noķērcies īstajā vietā un trāpījis desmitniekā, ja jau tik histēriska, latviešu valodas labākiem paraugiem bagātināta reakcija no dažu puses. Varbūt tomēr būs viela pārdomām, ka ne viss, kas tiek sludināts no augstās kanceles TV otrdienas vakaros plkst.19.00 visai tautai ir vienlīdz pieņemams. Kas attiecas uz Atkarīgo Rīta Avīzi, tā nekad nav bijusi manu simpātiju objekts.Vislabāk lasītu Dienu, ja vien tā kļūtu objektīvāka, atvērtāka dažādiem viedokļiem un bez histēriskiem uzbrukumiem citādi domājošiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja