Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Par atklātību

Kopā ar deputātiem Dzintaru Zaķi, Ilmu Čepāni, Kārli Šadurski, Rasmu Kārkliņu, Alekseju Loskutovu un Ansi Saliņu rosinājām grozījumus Saeimas kārtības rullī, iesakot valsts amatpersonas (izņemot Valsts prezidentu, Saeimas prezidija locekļus un Satversmes tiesas priekšsēdētāju kā noteikts Satversmē) iecelt, balsojot atklāti nevis aizklāti, kā tas bija līdz šim.

Patiesi žēl, ka Saeima šodien, kārtējā sēdē izskatot šo priekšlikumu, galu galā to noraidīja. Vienotības deputātiem pievienojās arī Nacionālās apvienības balsis, tomēr ar to bija par maz. Par nobalsoja 37, pret – 51, bet vēl trīs deputāti balsojumā atturējās.

Eiropas Savienības līmenī valda dažādas nostājas – citās valstīs ieviesta pilnīga atklātība, citās tieši otrādi, dažviet tā ir daļēji aizklāta. Piemēram, Lielbritānijā aizklāto balsošanu atcēla, jo vairs nebija jābaidās no karaļa atriebības. No kā šeit Latvijā baidīties mums? Esmu vienmēr bijis par atklātību un nekad neesmu baidījies vēlētājiem paskaidrot, par ko, kā un kāpēc balsoju, tāpēc uzskatu, ka Latvijai būtu jāsper soļi atklātības jomā tālāk, par pamatu ņemot jau šodien piedāvātos grozījumus.

Pats esmu piedzīvojis, kā, slēpjoties aiz aizklātā balsojuma, politiķi īsteno savas un frakciju intrigas, tādējādi neļaujot par amatpersonām kļūt profesionāliem, atbildīgiem un šos amatus pelnījušiem cilvēkiem.  Piemēram, Augstākās tiesas tiesnešu kandidātu Andreja Judina un Māra Vīganta gadījumi ir tieši šādi. Līdzīgs piemērs ir Jāņa Maizīša neapstiprināšana ģenerālprokurora amatam, kad deputāti publiski teica, ka balsos par, bet balsojuma brīdī, izmantojot aizklāto balsojumu, atdeva savas balsis pret kandidātu.

Šādā veidā mums būs ļoti grūti iecelt amatos tiesnešus un prokurorus, kuri ir godīgi un drosmīgi. Šīs tradīcijas jālauž un jāiestājas par atklātu un taisnīgu politiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja