Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Par bērniem un kā dzīvosim tālāk...

Juris Lasmanis, „Sabiedrība citai politikai” Rīgas domes deputāta amata kandidāts

Kāpēc Latviešu ir tik maz? Bērnus šodien var atļauties tikai reti kura ģimene. Jo jebkuram, kam ir vēlme, lai viņu ģimenē parādītos mazulis, rodas pavisam vienkāršs jautājums, kā izdzīvot? Un tas ir tikai sākums, jo pārsteigumi seko viens aiz otra. Es esmu par bērniem un, lai viņiem būtu labs bērnudārzs uz skola. Un te rodas jautājums, kur palika liela daļa bērnudārzu? Vai tiešām valstij un tās valdībai ir mērķtiecīga programma demogrāfiskās situācijas pasliktināšanai, jo bērnudārzi tika likvidēti, jo to it kā bija pārāk daudz. Bet kā tad bērnu pēkšņi kļuva pārāk maz? Vai kāds pārrēķinājās? Savulaik daudzus bērnudārzus „veiksmīgi” privatizēja, atdeva un kas tik ar tiem nenotika! Veicās vecākiem, kuriem veiksmīgi pienāca rinda un tiem vecākiem, kuriem palīdzēja iekārtot bērnu, bet tas ir netaisnīgi, jo tiem, kas rindas kārtā netiek, citu iespēju nav. Un, pat ja visiem būtu iespēja „pa blatu” bērnu iekārtot, tik un tā kāds bērns paliktu aiz durvīm. Tādēļ, ka valsts likvidēja un pa lēto privatizēja bērnudārzus. Veicot mazu aprēķinu, jebkurš nonāks pie secinājuma, ka ģimenei ir jābūt finansiāli ļoti veiksmīgai, lai varētu atļauties bērnu. Pareizi būtu, ja bērnu bērnudārzos mazliet trūktu, lai jebkurš var iekārtot mazuli bērnudārzā.

Modelējam – ģimene, kurā ir divi vecāki un bērns, kurš var iet bērnudārzā. Viņiem nav iespējas iekārtot bērnu bērnudārzā. Vienam no vecākiem jāsēž mājās, bet strādājošajam alga ir 371,05 latu (vidējā alga Latvijā, statistikas dati). Šodien ikmēneša pabalsts par bērnu ir 8 lati mēnesī, kas nav normāli, tātad kopējie ieņēmumi ģimenē 379,05 latu. Ejam tālāk. Izdevumi – 120 lati par dzīvokļa īri, vidēji 70 lati komunālajiem maksājumiem, pārtikai pieticīgā ģimenē 2 lati dienā x 3 cilvēki, attiecīgi mēnesī – 180 lati. Izdevumi kopā – 370 lati, tātad ģimenei pāri paliek 1,05 lati. Izdevumus rēķināju ar domu, ka neviens, nekur ne ar ko nebrauc un neko lieku neatļaujas. Nerunājot nemaz par to, ka ir jāģērbjas pašiem un augošajam mazulim vajag drēbes un vēl pastāv virkne citu izdevumu. Kā šādos apstākļos var noteikt māmiņu algu griestus? Rodas sajūta, ka valdība ir apzināti darījusi visu, lai iedzīvotāju būtu mazāk un lai ģimenēm būtu pēc iespējas daudz neērtību, tas ir nožēlojami.

Kāds ir risinājums? Vlstij vajag jaunus bērnudārzus un mazāk likvidētu skolu. Bērnudārzus var izveidot pašvaldībām piederošās ēkās, pielāgojot tās bērnudārza vajadzībām. Protams, tas prasa resursus, bet, lai valsts dzīvotu nākotnei, ir nepieciešama demogrāfiskā izaugsme un izglītība. Tas ir valsts uzdevums tautai nodrošināt atbilstošus apstākļus dzīvei un izaugsmei!

Izraksts no LR centrālās statistikas pārvaldes mājas lapas

2009. gada sākumā Latvijā dzīvoja 2 261 000 cilvēku jeb par 9,6 tūkstošiem mazāk nekā pirms gada. Iedzīvotāju skaita samazinājuma temps 2008. gadā bija 0,42% salīdzinājumā ar 0,46% 2007. gadā.

Dabiskās kustības dēļ (mirušo skaitam pārsniedzot dzimušo skaitu) iedzīvotāju skaits samazinājās par 7,1 tūkstoti, bet ilgtermiņa migrācijas rezultātā – par 2,5 tūkstošiem. 2008. gadā Latvijā no citām valstīm ieradās uz dzīvi 3465 cilvēki, bet uz pastāvīgu dzīvi citās valstīs pārcēlās 6007 cilvēki.

Top komentāri

Juris Lasmanis SCP
J
Pabalsti bezdarbniekiem jāmaksā tā vai tā, kāpēc tā nevarētu būt nauda, kuru izmaksāt māmiņu pabalstos ? Un izveidot bērnudārzus, pašvaldībām ir daudz neizmantotu telpu. Domāju, ka šodien ir jādomā ar perspektīvu. Jums, izskatās, ir tikai negācijas. Lūdzu dodiet labākus priekšlikumus, nāciet uz mūsu darba grupām un strādājam kopā, lai pārveidotu Latviju par valsti, kura domā par cilvēkiem :) Ar cieņu Juris Lasmanis
Juris Lasmanis SCP
J
Tam, ka nokritās dzimstība, bija jāmeklē risinājumi, nevis jālikvidē bērnudārzi. Valdībai nebija piedāvājuma cilvēkiem, lai uzlabotu jaunu bērnu dzimstības rādītājus. Svarīgāk bija nopelnīt ar bērnudārzu privatizāciju, par pamatu ņemot kritumu. Vai tika aptuveni tajā laikā pie valdības stūres nebija arī Godmanis ??? Un, gribu atzīmēt, ka valsts politika veido demogrāfiskās situācijas maiņu. Nevienu jau nepiespiedīsi ar varu, bet cik māmiņu grib šodien bērnu un cik to var atļauties ???
Juris Lasmanis SCP
J
Vitālij, tie ir statistikas pārvaldes dati, tas nav manis izdomāts. Kāds ir jūsu piedāvājums, visu pamest un neko nedarīt gaidot labākus laikus ? Varbūt tieši tagad, kad darba nav, valsts varētu uzlabot demogrāfisko situāciju ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja