Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 7. oktobris
Daumants, Druvvaldis

Pasakiet paldies!

Kad mana sešgadīgā meita šogad aicināja uz Māmiņu dienu bērnudārzā, atbildēju, ka iesim abi ar tēti (kā tas patiesībā ir bijis katru gadu līdz šim). Viņa man iebilda, ka tā taču Māmiņu diena, tātad jānāk tikai man. Tad es viņai jautāju: bet kad jūs svinēsiet Tētu dienu un aicināsiet tēti? Meita samulsa.

Meklējot skaidrojumu savai meitai, prātā sāku pārcilāt domu, kas mani nodarbina jau vairākus gadus. Patiesībā tā īsti par to sāku domāt tikai tad, kad biju kļuvusi māte un pirmo reizi piedzīvoju maija otrajā svētdienā svinamo Mātes dienu jaunā statusā. Ir jau patīkami saņemt apsveikumus, taču mani tas nedaudz mulsina.

Mulsina tādēļ, ka ļoti labi zinu, ka bērnu par cilvēku izaudzina ne jau bioloģiskā māte vien. Man ir paveicies ar ļoti nesavtīgu, gādīgu mammu. Bet man ir arī tētis, no kura tik daudz esmu mācījusies. Vecāku mājas joprojām ir tā vieta, kur esmu gaidīts viesis jebkurā laikā un kur mani mīl bez iebildumiem tādēļ vien, ka esmu.

Taču tas vēl nav viss. Man ir māsa, ar kuru saista šķietami netverama emocionāla saite. Man ir tantes, kurām bijusi nozīmīga loma manas personības veidošanā. Man ir vīrs, no kura esmu tik daudz ko guvusi. Un ir vēl daudzi citi cilvēki, kuru padomam, atbalstam vai pieredzei ir bijusi neaizstājama loma manā dzīvē. Un tādēļ es mulstu, ja Mātes dienā man jāapsveic vien sava mamma un tikai man būtu jāsaņem apsveikumi no manas meitas.

Hilerijai Klintonei ir grāmata par bērnu audzināšanu ar nosaukumu «It takes a village» («Tam vajadzīgs vesels ciems»), kas pārnestā nozīmē precīzi izsaka domu, ka viena bērna izaudzināšanai vajag vairāk nekā tikai viņa bioloģiskos radītājus. Vai Mātes diena tomēr nebūtu saucama un svinama kā Ģimenes diena, kas mudinātu mūs novērtēt arī tos mums svarīgos cilvēkus, ar kuriem mūs nesaista tikai fiziska nabas saite vien?

Mans ceļš svētdien, protams, vedīs pie manas mammas. Taču, vai pārvarēšu latvisko atturību un pateikšu paldies arī tiem pārējiem, kuriem esmu pateicīga par to, ka esmu tāda, kāda esmu?


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja