Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Pirmajā reizē — 5700

Noslēgusies pirmā Purvīša balvas nominantu izstāde

Pagājušajā nedēļā ar atraktīviem pasākumiem Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls noslēdzās pirmā Purvīša balvas nominantu darbu izstāde (kuratores Daiga Rudzāte un Elita Ansone). Interesenti tika vēlreiz aicināti izstaigāt ekspozīciju kopā ar balvas pirmo ieguvēju - mākslinieci Katrīnu Neiburgu, kura stāstīja par savu videodarbu Solitude. Izstādes noslēgumā dejoja Latvijas Kultūras akadēmijas studenti - topošie horeogrāfi, programmā Ars Rezumē laikmetīgās dejas formās paužot savu attieksmi pret Latvijas laikmetīgo mākslu. Šonedēļ mākslas darbi izstādes telpas pametuši un pienācis laiks izvērtējumam. Cik veiksmīgs bijis pirmais Purvīša balvas publiskais iznāciens?

Vispirms nedaudz skaitļu. Laikā no 6.februāra līdz 29.martam, kad izstāde tika oficiāli slēgta, Purvīša balvas nominantu darbu ekspozīciju paspējuši apmeklēt ap 5700 interesentu, liecina pārdoto biļešu skaits. Skatītājiem, starp citu, bija dota iespēja izvēlēties sev tuvāko mākslas darbu, balsojot par to apmeklētāju aptaujā. Rezultāti atšķiras no speciālistu - žūrijas - viedokļa. 11.februārī kā pirmās Purvīša balvas laureāte tika sveikta Katrīna Neiburga, skatītāji par savu mīluli pārliecinoši atzinuši Ginta Gabrāna Paraspoguļus. Par tiem savu balsi bija atdevuši 264 izstādes apmeklētāji jeb 38% no apmēram 700 balsotājiem. Otro vietu skatītāju balsojumā ieguvis Andris Eglītis ar gleznām no cikla Zem debess juma - par viņu balsis atdevuši 13,5% balsotāju. Bet trešā vieta - 11.4% balsu - Mika Mitrēvica instalācijām Personu kolekcija un Pavadonis.

Papildus lielajai mākslas mīļotāju interesei par izstādi ekspozīcijas veidotāji ir gandarīti, ka Latvijas māksla izskanējusi arī pasaulē. Mākslas darbus Arsenālā apskatīja ārzemju eksperti, kas piedalījās starptautiskās žūrijas darbā. Atsauksmes bijušas cildinošas. Savukārt izstādes katalogs aizceļojis sadarbības partneriem tuvākās un tālākās Eiropas valstīs, rādot Latvijas mākslas šodienas ainu.

Vai Purvīša balvas izvirzītais mērķis - popularizēt latviešu mākslu pašu mājās un, cik iespējams, arī ārzemēs - būs nesis paliekošus augļus, visticamāk, redzēsim tuvāko gadu laikā, piemēram, mākslas izstāžu apmeklētāju skaitā.

Nākamo prestižās balvas nominantu kopizstādi redzēsim pēc diviem gadiem. Tikmēr darbu turpinās balvas žūrija, kas reglāri izvērtēs aktuālos Latvijas mākslas procesus, izvirzot jaunus nominantus ik ceturksni, lai 2011.gadā Latvijas skatītājus atkal priecētu astoņu mākslinieku darbi - pa četriem no katra gada.

Šogad, balvu piešķirot pirmo reizi, uz to pretendēja Katrīna Neiburga, Ieva Iltnere, Helēna Heinrihsone, Ēriks Božis, Andris Eglītis, Gints Gabrāns, Miks Mitrēvics, Sarmīte Māliņa un Kristaps Kalns.

Purvīša balva un to pavadošie pasākumi tika rīkoti ar SIA Alfor finansiālu atbalstu. Firma apņēmusies balvu atbalstīt desmit gadus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja