Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Pret Microsoft kundzību

Tikko kārtējo reizi uzkārās viena plaši pazīstama programma, kas bija tiešais iemesls šī bloga rakstīšanai.

Eiropas Kopienas līguma 82.pants aizliedz dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Datorprogrammu gigants, kam tiesa lēma par sliktu, ir klasisks piemērs*. 2004.gadā Eiropas Komisija uzlika Microsoft naudas sodu 794 miljonu dolāru apmērā, lielāko, kādu tolaik bija uzlikusi. 2006.gadā uzlika papildus 448 miljonu dolāru jeb 2,39 milj. dienā par laiku no 2005.gada decembra līdz 2006.gada jūnijam**.

Tikām stabilitātes garants Aigars Kalvītis kopā ar celtnieci Demakovu un zemeņu kūkas cienītāju Gudeli 2005.gadā mīļi ciemojās pie Bila Geitsa. Togad Kalvītis noslēdza daudzmiljonu līgumu par Microsoft izmantošanu publiskajā sektorā, kas uzliek saistības visām valsts iestādēm, arī izglītības iestādēm. Tas tika ieviests ar speciālu, visiem saistošu normatīvo aktu – 2005.gada Ministru kabineta noteikumiem Nr.68.

Neatceros, ka analogus līgumus premjers būtu slēdzis ar, piemēram, Oracle, Sun, Novell, Apple u.t.t. Neatceros dzirdējis, ka Microsoft būtu sevišķi sparīgs programmu pirmkoda (source code) nodošanā Latvijai, par ko sarunas paredz šis līgums. Piemēram, 2008.gadā Izglītības ministrijas budžeta programmā 06.04. vien Microsoft līguma izpilde radījusi pusmiljonu nodokļu naudas izdevumus.

Vai mums vajag maksāt miljonus, lai skolēns iemācās rakstīt tieši ar MS Word teksta redaktoru? Ar ko OpenOffice 3.0, kas nemaksātu ne santīmu visiem trīssimt tūkstoš skolēniem, ir sliktāks? Varbūt naudiņu varētu ietaupīt, lai katram pirmklasniekam valsts dotu portatīvo datoru (ap 200 eiro gabalā) ar visām brīvpieejas atvērtā koda programmām – ne vien teksta redaktoru, bet arī apmācības spēlēm gramatikā, aritmētikā, dabaszinātnēs, Latvijas vēsturē? Izglītības ministrija jau reiz to rosināja ministres Druvietes laikā***, taču valdības atbalstu neguva.

2009.gadā atkal Eiropas Komisija izmeklēs Microsoft veiktos ES konkurences tiesību pārkāpumus sakarā ar InternetExplorer uzbūvi****.

Iespējams, ka tagad – taupības laikā, ir pienācis laiks izdarīt divas lietas.  

Pirmkārt, valsts pārvaldei un izglītības iestādēm pāriet pamatā uz bezmaksas atvērtā koda programmām, lai tas būtu SUN, vai Linux vai jebkas cits, kas spēj nodrošināt biroja darba pamatvajadzības un plašu datorzināšanu redzesloku bērniem skolās. Šādi mēs taupīsim naudu un kļūsim gudrāki.

Otrkārt, Eiropas Parlamentā Latvijas pārstāvjiem vajadzētu vairāk cīnīties, lai liegtu datorprogrammu gigantiem ļaunprātīgi izmantot dominējošo stāvokli. Strādāt, lai ar ES regulām izskaust intelektuālā īpašuma tiesību pārspīlējumus, kas tur Latvijas ļaužu datorus nabadzības spīlēs un nedod tiem pietiekamu brīvību.

* Eiropas Kopienu tiesas lieta Microsoft Corp. v Commission of the European Communities T-201/04
** Avots BBC. http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/4552214.stm
*** Avots Apollo. http://www.apollo.lv/portal/news/articles/41723
**** Antitrust: Commission confirms sending a Statement of Objections to Microsoft on the tying of Internet Explorer to Windows. MEMO/09/15

europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/09/15&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja