Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Riņķadancis ap Saeimu

Jau gandrīz pusotru gadu Latvijas opozīcijas partijas, kā arī daļa nevalstisko organizāciju un plašsaziņas līdzekļu ir kultivējuši sabiedrībā domu par Saeimas atlaišanu un pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanu. Pavērojot šo kampaņu šķita, ka pietiek atlaist Saeimu un Latvijā plūdīs piena upes ķīseļa krastos – visi politiķi un ierēdņi kļūs godīgi, pensionāriem būs lielākas pensijas un ekonomiskās problēmas atrisināsies pašas no sevis. Par šo jautājumu ir rīkoti mītiņi un noticis referendums. Saeimas atlaišana regulāri ir pieprasīta no Valsts prezidenta.

Šajā laikā notikumi ir gājuši savu gaitu. Izvērstā kampaņa ir ietekmējusi lielu daļu sabiedrības, vēl vairāk padziļinot plaisu starp Saeimu, valdību un sabiedrību. Ir padziļinājusies pasaules ekonomiskā krīze, kura veselas rindas objektīvu un subjektīvu iemeslu dēļ Latviju ir skārusi īpaši smagi. Un, visbeidzot, politiskā krīze valstī ir saasinājusies līdz vardarbības izpausmēm, kas nesaņēma pietiekoši skaidru un noteiktu nosodījumu ne no opozīcijas partijām, ne no Valsts prezidenta, ne no lielas daļas sabiedrības.

Un šajā situācijā notika negaidītais – pagājušajā nedēļā Tautas partija (TP) paziņoja, ka uzskata par nepieciešamu nekavējošu Saeimas atlaišanu un ārkārtas vēlēšanu sarīkošanu. Jo situācijā, kad valstī ir iestājusies politiskā krīze un tā vēl tiek apzināti padziļināta, parlaments un valdība nevar pieņemt vajadzīgus, bet nepopulārus lēmumus ekonomikas atveseļošanai.

Šādā situācijā nav iespējams nopietns darbs pie pasākumu izstrādes, kas ļautu atdzīvinātu Latvijas tautsaimniecību. Un TP uzskata, ka šo situāciju nav jēgas bezgalīgi vilkt garumā – nav jēgas sunim cirst asti pa gabaliņam. Krīzi var atrisināt, nekavējoties atlaižot Saeimu un iespējami drīzāk sarīkojot ārkārtas vēlēšanas. Tad partijas, kas būs saņēmušas jaunu vēlētāju uzticības mandātu, varēs iespējami drīzāk produktīvi strādāt pie saimnieciskās dzīves atjaunošanas, noliekot malā ar politisko krīzi saistītos ķīviņus.

Šķiet, opozīcijas partijām šo ziņu vajadzēja uzņemt ar lielu gandarījumu – idejai par Saeimas atlaišanu pievienojusies vēl 21 deputātu balss. Taču ko mēs redzam? Pēc TP paziņotās iniciatīvas gan opozīcijas partijas, gan tās atbalstošie plašsaziņas līdzekļi ir kļuvuši tādi kaunīgi un svārstīgi – sak, ko nu sasteigt, lai jau vēl Saeima pastrādā, lai sāk veidot jaunu, paplašinātu valdību. Faktiski – lai saimniecisko problēmu risināšanas vietā turpinās ilgi, sīki politiskie ķīviņi un matu skaldīšana.

Ko no tā visa varam secināt? Opozīcijas partijām lozungs par Saeimas atlaišanu bija vajadzīgs tikai tautas tracināšanai un savas popularitātes celšanai. Jo, ja pavērojam reitingus, tad, izņemot Saskaņas Centru (SC), opozīcijas partiju reitingi ir turpat, kur koalīcijas partijām. Un opozīcijas deputāti negrib zaudēt iesildītos Saeimas krēslus. Viņi nav gatavi arī uzņemties atbildību par valsti krīzes situācijā, jo izdevīgāk ir pārņemt varu 2010. gada nogalē, kad krīzes dziļākā bedre, iespējams, jau būs garām. Un TP iniciatīva kalpoja kā lielisks lakmusa papīrs, lai parādītu Latvijas opozīcijas patiesos mērķus un centienus.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja