Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Rokasgrāmata Rīgas mēram

Galvaspilsētā dzīvo un strādā teju pusei Latvijas iedzīvotāju, Rīga veido vairāk nekā pusi valsts iekšzemes kopprodukta. Bez konstruktīvas, uz sadarbību ar valdību orientētas un tālredzīgas Rīgas jaunās vadības politikas krīzes pārvarēšana būs daudz lēnāka.

Es minēšu galvenos soļus, kas šiem politiķiem ir jāsper, lai Rīga Latviju celtu, nevis vilktu dziļāk dzelmē.  

Pirmkārt, domes vadībai lēmumu pieņemšanā maksimāli plaši jāiesaista domes deputātu, sociālo partneru, ekspertu loks, kā arī aktīvā pilsoniskā sabiedrība. Ir jāpublisko e-portfelis, domes komiteju un komisiju darba kārtības un protokoli, ziņas par konkursiem u.tml. Tātad atklātība un atvērtība. Domes darbam jābalstās arī tādās vērtībās kā birokrātijas ātrspēja, sociālais atbildīgums un zināšanas, jo cilvēks ir pirmajā vietā.

Minētajiem principiem ir jāsekmē vairāku neatliekamu darbu sekmīga izpilde:

2009.gada Rīgas pilsētas budžeta grozījumi tālredzīgi jāveido nākamajam pusotram gadam, izstrādājot vienlaikus arī 2010.gada budžetu. Par tā prioritātēm nosakāmas sociālās lietas, izglītība un birokrātijas samazināšana. Finansējums sociālajai jomai saglabājams līdzšinējā apmērā, ņemot vērā potenciālo spriedzi, savukārt izglītībā konsekventi jāievieš  princips „nauda seko bērnam”, sākot ar pirmsskolas izglītības iestādēm. Obligāti saglabājamas piemaksas pedagogiem un budžetā ietverams risinājums bērnudārzu rindu samazināšanai par 30% 2009./10.gada laikā, kā finansējuma avotu nosakot no birokrātijas optimizēšanas iegūtos līdzekļus.

Administratīvais aparāts Rīgas pilsētā jāsamazina par 40%. Tas iespējams, likvidējot Rīgas brīvostas valdi, priekšpilsētu izpilddirekcijas, Tūrisma attīstības centru (funkciju un finansējumu nododot nevalstiskajam sektoram), Sabiedrisko attiecību un Ārlietu nodaļas, pilsētas izpilddirektora vietnieka amatu, saglabājot vienu Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka amatu, vienlaikus nosakot, ka tam jāpilda arī kādas komitejas priekšsēdētāja amats, kā arī apvienojot Bērnu tiesību aizsardzības centru ar Rīgas bāriņtiesu. Centralizējot publiskos iepirkumus.

Izpildvaras nodalīšana no lēmējvaras, nododot administratīvos jautājumus izpildvaras pārziņā, bet politiskajā līmenī atstājot stratēģiskos jautājumus:

-          izpilddirektors kā domes administratīvais menedžeris, kam pakļauta visa tās administrācija (t.sk. departamenti un pārvaldes) un kurš vienlaikus ir arī visu domes uzņēmumu kapitāldaļu turētājs;

-          izpilddirektors un departamentu vadītāji amatos ieceļami tikai konkursa kārtīgā, kā obligātu prasību pretendentiem nosakot augstāko izglītību.

Ja jaunās domes vadības prioritātes un pirmie darbi atbildīs iepriekš minētajam, tad iespēja būs izmantota.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja