Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Sāc ar sevi

Katru darbdienas rītu, nākot no autobusa pieturas līdz darba vietai, mans ceļš ved pa salīdzinoši nelielu, zaļumu ieskautu Pārdaugavas ielu, un katru rītu es noraugos sastrēgušajā mašīnu rindā šajā ielā virzienā uz Akmens tiltu. Godīgi sakot, man ir žēl šos bleķa kastēs iesprostotos cilvēkus, kuriem diena sākas ar nervozēšanu un nīkšanu saules karsētā mašīnā un piedūmotā gaisā. Es neesmu veikusi aptauju, taču atļaušos apgalvot, ka vismaz daļa no viņiem noteikti varētu ātrāk, ērtāk un lētāk uz darbu tikt, izmantojot sabiedrisko transportu. Ja vien labi apsvērtu visus plusus un mīnusus.

Esmu dzīvojusi Maskavā, Tallinā, Ņujorkā un, protams, Rīgā. Zinu, ko nozīmē satiksmes sastrēgumi tādās lielpilsētās kā Ņujorka un Maskava. Un zinu arī to, cik ērti šajās pilsētās ir lietot sabiedrisko transportu. Ņujorkā sabiedrisko transportu lieto pat pilsētas mērs, miljardieris Maikls Blumbergs. Pazīstu arī citus gana pārtikušus ņujorkiešus, kuri pilsētā savu personīgo automašīnu ikdienā nelieto un nesmādē arī sabiedrisko transportu. Arī tas mēdz būt pārpildīts rīta un vakara stundās un tajā var sastapt dažnedažādos tipiņus (tā būtu atbilde tiem latvju autobraucējiem, kuriem arguments sabiedriskā transporta nelietošanai ir pārpildītība un dažādu sociālo slāņu pārstāvju klātesamība). Personīgie spēkrati vai īrēti auto tiek izmantoti brīvdienās un gadījumos, kad tie īpaši nepieciešami.

Tiesa gan, Ņujorkā un Maskavā ir metro. Rīgas varas iestādes metro celt nemaz i negrasās, un arī uz citām darbībām satiksmes sastrēgumu mazināšanā ir gana kuslas.

Taču tā vietā, lai sūkstītos un katru dienu spļaudītos par pilsētas tēvu neizdarību, iesaku sākt ar divām lietām. Pirmkārt, izmantot savas vēlētāja tiesības un katru iespēju, lai deputātiem atgādinātu, ka viņu ievēlēšana nākamajā sasaukumā būs tieši atkarīga no satiksmes problēmu risināšanas.

Otrkārt, katram pašam pārdomāt, ko es varu darīt, lai mazinātu sastrēgumus un jā, jā, arī pilsētas gaisa, ko paši elpojam, piesārņojumu. Godīgi uzdot sev jautājumu, vai man tiešām tik ļoti nepieciešams pārvietoties ar personīgo auto pilsētā. Mēģiniet parēķināt, cik daudz laika, naudas un nervu jūs iztērējat, sēžot sastrēgumā. Vai tas ir tā vērts?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja