Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Sakarīgais prezidents - tiesa, kaimiņos

Kamēr Latvijā turpinām lauzt šķēpus par jaunievēlēto Valdi Zatleru, kaimiņvalsts pierādījusi, ka Vairas Vīķes-Freibergas ieradumu pasaulē runāt atklātā valodā jau pārņēmis cits nesen ievēlēts prezidents, proti, Igaunijas prezidents Tomass Ilvess.  Vakar viņš pateica kaut ko tādu, kas būtu jāsaka visiem civilizētās pasaules vadītājiem, proti -- Krievijai nav vietas tā dēvētajā "lielajā astoņniekā".

T. Ilvess runāja politiskā kontekstā.  Kamēr mūsu valdības vadītājs kārtējo reizi pateica kliedzoši acīmredzamo, proti -- ka Krievijas prezidenta nesen paustās muļķības par valsts drošību un savu "demokrātiju" ir domātas Krievijas iekšējam patēriņam, kaimiņvalsts prezidents uzdrošinājās lietas nosaukt īstajos vārdos:  "Ja tā ir tiesa, ka demokrātiskas valstis nekaro cita ar citu, tad ko gan tāda valsts, kura draud notēmēt savas kodolraķetes uz Eiropu, dara \'Lielajā astoņniekā?", tā T. Ilvess.

Krieviju piebiedroties G7 grupai uzaicināja pagājušā gadsimta 90. gados, kad rietumos joprojām pastāvēja pārliecība, ka ar šo valsti labāk pa draugam.  Kā kādreiz teica ASV prezidents Lindons Džonsons, "labāk cilvēku ievest teltī un ļaut viņam čurāt ārā par durvīm, nekā atstāt viņu ārpusē, lai viņš čurā iekšā pa durvīm."  Starptautiskajā politikā tāds princips pastāvējis vienmēr -- arī Aukstā kara aukstākajā posmā Rietumi un PSRS nevien mērķēja raķetes attiecīgajā virzienā, bet arī tirgojās, apmainījās ar kultūras programmām u.tml.

Taču no ekonomiskā viedokļa Krievijas uzņemšana minētajā organizācijā bija absolūtākais absurds, jo tajā laikā Krievijas tautsaimniecība bija vienādojama ar ļoti mazām valstīm Rietumeiropā, un arī tagad tās ekonomika nav viena no astoņām lielākajām ekonomikām pasaulē, tai priekšā ir citas valstis, kuras nav G8 un nekad tur nav bijušas, tajā skaitā Ķīna un Indija.  Vērts atcerēties, ka G7 grupā pēc definīcijas bija septiņas industrializētas valstis, taču mūsdienās Ķīna noteikti ir industrializēta, tāpat arī Indija.

Tas gan nav galvenais.  Galvenais tomēr ir ik pa brīdim pasaules politiskajiem demagogiem pateikt, lai taču beidzot rimstas.  Putina prātam neaptveramais apgalvojums, ka pretraķešu sistēma Čehijā apdraudēs Krievijas drošību -- vienalga, vai iekšējam patēriņam vai tāpēc, ka kaimiņvalsts cars ir zaudējis veselā saprāta pēdējās paliekas -- tas nav apgalvojums, kuram ir vieta pie G8 galda, it īpaši ne tandemā ar draudiem, Krievijas ne vienmēr lieliski kontrolēto kodolarsenālu pagriezt mūsu virzienā.  Krievija jūtas visvarena tāpēc, ka tai ir lieli energoresursi, bet tā ir tikai šantāža, jo krānu uz Rietumiem tā tomēr neuzdrīkstētos aizgriezt.  Šie energoresursi ir vērtīgi tikai tad, ja kāds par tiem maksā.  Pilnīgi piekrītu Igaunijas prezidentam -- kopā ar sadarbību tomēr ir pienācis laiks Krieviju arī mazliet izolēt.  Lai paaugas.

***

NB:  Brava, Vidiņa kundze!  Cepuri nost!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja