Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Saruna pie virtuves galda

Kosmiskā ātrumā pieņemtā nodokļu “reforma” kā kvintesence valdības lēmumu pieņemšanas veidam un traģikomiskais informācijas bads par patieso situāciju valstī ne vienu vien ekspertu mudinājis pēdējā laikā teikt, ka valdībai ir problēmas ar komunikāciju. Kā arī uzdot jautājumu, ko dara tie daudzie PR eksperti valdības iestādēs, ja reiz esam tādā situācijā, kādā esam?

Mēnešu garumā vērojot valdības rīcību ekonomiskās krīzes situācijā, man nostiprinājies uzskats, ka ne jau komunikācijas speciālistos slēpjas problēma. Problēma slēpjas citur.

Salīdzināšu divas lietas – valsts budžeta veidošanu (šis process būtībā ietver ne tikai nodokļu izmaiņas, bet arī ilglaicīgu valsts attīstības politikas veidošanu) un ģimenes budžeta veidošanu.

Kā notiek ģimenēs – visi lemttiesīgie un lemtspējīgie ģimenes locekļi apsēžas pie viena galda un kopā sāk skaitīt, cik naudas ir, cik ienāks, cik izdos, cik varēs ko atļauties. Kopā pieņem lēmumu, ko un cik tērēs. Ja šī savienība-ģimene grib būt ilgtspējīga un vispār dzīvotspējīga, tad citāds lēmumu pieņemšanas veids nav iespējams. Nedomāju, ka ģimenes, kur vīrs vai sieva atnāk un pasaka: “Es ar sevi pakonsultējos un nolēmu. Visi darīs tā.”, ir ilgtspējīga un efektīva savienība. Te nelīdz arī komunikāciju speciālisti. Patiesību sakot, nav dzirdēts, ka ģimenēs strīdus gadījumos pieaicinātu komunikāciju speciālistus, uz kuru pleciem tad pārkraut visu atbildību par neizdevušos ģimenes dzīvi.

Man liekas, ka valsts budžets būtu jāveido pēc līdzīga principa, kur “ģimenes” locekļi ir gan valdība, gan privātais sektors, gan vienkāršais iedzīvotājs. Tam jābūt līgumam jeb vienošanās starp visām ieienteresētajām pusēm. Tai jābūt veselīgas un atklātas diskusijas rezultātā tapušai vienošanās, ko varam un ko nevaram atļauties, kuram būs un kuram nebūs jāsavelk josta. Citādi šī savienība valsts līmenī nav ilgtspējīga un dzīvotspējīga.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja