Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Pirmdiena, 7. oktobris
Daumants, Druvvaldis

Skrejriteņa avārija

ASV viceprezidenta Dika Čeinija bijušais biroja vadītājs Luiss “Skrejritenis” Libijs otrdien atzīts par vainīgu izmeklēšanas traucēšanā un nepatiesu liecību izmeklētājiem. Viņam draud  vismaz dažu gadu cietumsods un nopietna soda nauda.

“Skrejritenis” Libijs kļuvis par upuri Buša tuvāko līdzgaitnieku mēģinājumiem diskreditēt savas politikas kritiķus, manipulējot ar medijiem un specdienestu informāciju. Lai aizstāvētu lēmumu uzsākt karu Irākā, Buša padomnieki žurnālistiem atklāja CIP aģentes identitāti. Viņi tādējādi mēģināja panākt, ka CIP aģentes vīra, bijuša ASV diplomāta kritika par ASV lēmumu iebrukt Irākā  šķiet mazāk ticama un pamatota.

“Skrejritenis” Libijs  bija viens no vadošajiem politiskajiem pulkvežiem “karā pret teroru”. Viņš ticēja, ka  kara metožu kritiķu klusināšana vai diskreditācija un mediju manipulācija ir šī svētā kara sastāvdaļa – gandrīz tikpat svarīga kā nacionālās drošības ārējo apdraudējumu analīze.

Skumjā ziņa  - arī demokrātijas “citadelē” ASV augstākā līmeņa politiku mēdz “taisīt” ar vismaz ētiski apšaubāmam un pat prettiesiskām metodēm.

Labā ziņa – tiesiskas valsts institūcijas un procedūras ASV tomēr darbojas. Pēc nelikumīgās noplūdes izdarīšanas īpaši iecelts prokurors sāka enerģisku izmeklēšanu, kuras gaitā vairāki Buša padomnieki samelojās,  sapinās savās versijās par notikušo, nonāca pretrunās un pat sāka  vainot cits citu pastrādātajos nedarbos.

Beigu beigās prokurors vērsa apsūdzību pret “Motorolleru”  nevis par aģentes vārda atklāšanu , bet gan par izmeklēšanas maldināšanu.  Patiesu liecību sniegšana ir viens no amerikāņu (un jebkuras citas) tiesu  sistēmas pamatiem un svētumiem. Skat. Latvijas Krimināllikuma 300. pantu

Pēc Skrejriteņa tiesas daudzi skatieni ir pievērsti ASV viceprezidentam Čeinijam, kura uzdevumā, visticamāk, Libijs rīkojās. Vai savulaik "ietekmīgākais viceprezidents ASV vēsturē", kurš nu ir politiskās nepatikšanās līdz ausīm, atkāpsies no amata un ļaus  Baltā nama starmešu gaismā pasildīties kādam jaunam un daudzsološam republikāņu politiķim?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja