Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Tu neesi viena

Cilvēki, kas mani pazīst, zina, ka esmu diezgan ziņkārīga. Arī par jautājumiem, kas mani it kā nekādi neskar, vismaz ne tieši.

Pārvietojoties pa pilsētu kājām vai ar velosipēdu ievēroju namu fasādes un dažādus arhitektūras brīnumus. Nez kāpēc manu uzmanību piesaista tieši pamestās, nolaistās, pussabrukušās ēkas ar aiznaglotiem logiem un durvīm, ar kokiem apaugušiem jumtiem un balkoniem. Pie šādiem namiem mēdzu apstāties un izpētīt, kam tas pieder, vai tas ir privāts, valsts vai pašvaldības īpašums. Saprotu, ka īpašniekiem ir problēmas ar atgūto īpašumu apsaimniekošanu. Bet nebeidzu brīnīties par valsts īpašumiem uz kuru jumtiem koki aug.

Saprotu, ka atbildīgās amatpersonas, kas pa Rīgu pārvietojas tikai ar automašīnām, bieži pat nezina par šādu namu esamību, jo pa automašīnu logiem tie vienkārši nav redzami. Līdz ar to, nebrīnos, ka likums „Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu” tika pieņemts jau 1995.gadā., bet 6.1 pants - Valsts un pašvaldību mantas iznomāšanas noteikumi  tikai 2009.gadā, kas savukārt spēkā tikai no 2010.gada 1.maija.

Likumā minētos tipveida nosacījumus: ”Noteikumi par valsts un pašvaldību mantas iznomāšanas kārtību, nomas maksas noteikšanas metodiku un nomas līguma tipveida nosacījumiem” MK izstrādājis un pieņēmis tikai šā gada 8.jūnijā. Šajos noteikumos Valsts akciju sabiedrībai "Valsts nekustamie īpašumi" uzdots līdz 2010.gada 1.septembrim izstrādāt un ieviest attiecīgu programmnodrošinājumu, lai valsts nekustamā īpašuma iznomātājs varētu publicēt informāciju par nomas objektu valsts akciju sabiedrības "Valsts nekustamie īpašumi" mājaslapā internetā.

Apmierināju savu ziņkārību un aplūkoju šo jauno reģistru. Nav jau tur nekā daudz. Ēkas, ar kokiem uz jumtiem, šajā reģistrā neparādās.

Pameklēju interneta meklētājā valsts nekustamo īpašumu Kuģu ielā 13, Rīgā. Redzu, ka pēdējo reizi šī ēka Valsts kontroles revīzijas materiālos minēta 2004.gada 26.novembrī atzinumā Nr.5.1-2-51/2004 „Par Izglītības un zinātnes ministrijas, Centrālās dzīvojamo māju privatizācijas komisijas un LR Valsts zemes dienesta darbību likumību, lietderību un pareizību iznomājot, inventarizējot un privatizējot ēku Rīgā, Kuģu ielā 13”. Valsts kontroles atzinums ir garš pārskats, kur ir gan nelikumības, gan kriminālnodarījumi konstatēti, gan amatpersonas no darba atlaistas, bet mani visvairāk uzrunāja kāds teikums secinājumu sadaļā: „Apstākļos, kad valsts un pašvaldība nespēj atrisināt akūtos jautājumus iedzīvotāju nodrošināšanā ar mājokļiem (īres griestu atcelšana, maznodrošināto problēma u.c.), ar valstij piederošo dzīvojamo māju bija jārīkojas lietderīgi maksimāli nodrošinot iedzīvotāju intereses.

Kopš minētā atzinuma ir pagājuši 6 gari gadi, ir mainījušās valdības un Rīgas domnieki, ja citas ēkas atrodas „kaut kur aiz stūra” un nav redzamas, tad šo mēs visi katru dienu redzam, ejot pār Akmens tiltu. Uz jumta uzraksts – Tu neesi viena krieviski. Šādu māju Rīgā ir daudz. Domāju, cik gadu vēl paies un cik publisku reģistru vēl būs vajadzīgs, lai VNĪ apsaimniekotāji tos beidzot pamanītu. Bet varbūt šos namus aizsedz nekustamā īpašuma burbulis ?

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja