Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Vasarsvētku signāli

Vasarsvētku saule un spēcīgu signālu plūsma. Divi, manuprāt, zīmīgākie signāli: Tatjana Verjē un Jānis Domburs. Verjē savā blogā (Latvijas problēma nav ekonomika, bet politika un oligarhi) raksta: „Valdībai jāizvēlas, vai apcirpt izdevumus tādā veidā, kas nopietni ievainos eliti un tās bagātību, vai izvēlēties daudzus tādus samazinājumus, kas ievainos mazāk nodrošinātus, vājākus sabiedrības slāņus, kuri nekontrolē valdību”. Ko izvēlējusies pašreizējā valdība, visiem ir skaidrs.

Otrs signāls - Jāņa Dombura runa sestdien. Tā skaidri nosauc krīzes cēloņus un vaininiekus, apstrīdot prezidenta aplamo formulējumu, ka mēs, lūk, divdesmit gadus esam pēc labākās sirdsapziņas cēluši Latvijas valsti (ja prezidents tiešām tā domā?...). Domburs liek priekšā nosēdināt vienu otram pretim oligarhus un Nacionālās drošības padomi, pieprasot no vaininiekiem konkrētas rīcības. Tas ir izmisuma kliedziens. Reāli? Diemžēl nē. Jau tūdaļ sākās runas par „juridisko nopamatojumu” (zēni jau vāca sev, izmantojot likumdošanas nepilnības pēc principa „Kas nav noķerts, tas nav zaglis”, pierādīt būs neiespējami). Un arī pašreizējā padome diezin vai būs ar mieru piedalīties šādā konfrontācijā, liela daļa tās locekļu tak ir „savējie”. Ko tad? No šī parlamenta gaidīt kaut kādus jēdzīgus risinājumus (Krīzes likums?) ir pilnīgi bezcerīgi, te darbojas ļeņiniskais partejiskuma princips, nepielūdzams savā stulbumā un naudiskajā angažētībā.

Bezcerīgākais ir tas, ka Dombrovska valdība tā arī nav spējusi piedāvāt krīzes pārvarēšanas plānu, vien samazinot visu un visur, vienlaikus atkārtojot mantru par lata stabilitāti un aizdevēju prasībām. Respektīvi, mūs valda un rīko aizdevēji. Ja tā, tad varbūt viņos jāklausās nopietnāk? Varbūt taisnība ir Turbjernam Bekeram, kurš Dagens Industri raksta: „Alternatīva (lata) devalvācijai ir gaidīt, kamēr izsīkst rezerves lata stabilizēšanai, lai tad ekonomikai ļautu pazust melnā bezdibenī”. Patīk mums vai nepatīk (un man šausmīgi nepatīk!), bet zviedri nu valda te gauži reāli, viņi uztraucas. Un tas nozīmē, viņi var piespiest rīkoties tā vai citādi. Tādēļ pompoziem apgalvojumiem no mūsu valdības un bankas puses ir minimāla ticamības pakāpe.    

Toties liela ticamības pakāpe ir tam, ka pēc 6. jūnija vēlēšanām Dombrovska valdība kritīs, zēni mēģinās veidot citu, lai iegūtu laiku elites peļņas (Verjē citē SVF bijušo speciālistu: „valstis ir izmisīgā ekonomiskā situācijā tādēļ, ka elite vadīja valsti kā savu privātuzņēmumu, kura uzdevums ir nest viņiem peļņu”) pārvietošanai drošākās vietās. Tas nu būtu mirklis, kad prezidents varētu beidzot parādīt savu gribu un māku, iejaucoties, lai apturētu politisko un ekonomisko lejupslīdi: Saeimas atlaišana, vēlēšanas. Neticu, ka Latvijas vēlētāji nozombēti tā, lai vēlreiz ievēlētu kampējus, bodniekus un lozungu izkliedzējus. Sabiedrība viļņojas, apstākļi vienkārši piespiež. Varbūt pēc gadiem varēsim teikt, ka 2009. gada Vasarsvētku laikā sākās Latvijas garīgā un saimnieciskā atdzimšana? Tas būtu zelta vērts ieguvums. Signāli rāda, ka tas varētu notikt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja