Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Vēl vairāk gāzes

Ekonomikas ministrija ir piekritusi Latvenergo priekšlikumam slēgt līgumus TEC-2 rekonstrukcijas 2.kārtas projekta īstenošanai. Lai Latvenergo varētu turpināt projekta īstenošanu, vēl nepieciešams saņemt Finanšu ministrijas akceptu. Ja tas notiks, varēsim uzskatīt, ka JL ministri ir būtiski palielinājuši Krievijas premjera Putina sirsnīgo vakariņu biedra Aigara Kalvīša izsenis virzīto Latvijas gazifikāciju, kas ir pretrunā ar valdības apstiprinātajām Enerģētikas attīstības pamatnostādnēm 2007. - 2016. gadam.

Pērn Latvijā notika vairāki augsta līmeņa pasākumi, kuros piedalījās gan pašmāju, gan ārvalstu eksperti, kas vienbalsīgi secināja, ka Latvijai ir jāmazina atkarība no Krievijas gāzes un jāattīsta valstī esošo atjaunojamo resursu izmantošana. Eksperti norādīja uz vietējo resursu – biomasas bagātīgajām ieguves iespējām un Eiropas līdzfinansējuma piesaisti koģenerācijas staciju izveidei.

Viens no iepriekšminētajiem pasākumiem notika pagājušā gada 7.aprīlī – konference “Energoefektivitātes veicināšanas politika Latvijā”. Konferences dalībniekus uzrunāja premjers Valdis Dombrovskis (JL), kurš savā uzrunā uzsvēra Latvijas enerģētiskās neatkarības stiprināšanas nozīmi. Runājot par turpmāko gadu nostādnēm premjers izteicās, ka liela uzmanība tiks veltīta „vietējo, pamatā atjaunojamo energoresursu plašākai izmantošanai”.

JL skaistie solījumi un reālie darbi nesakrīt, par ko tas liecina? Ja ar JL atbalstu tiks īstenots TEC-2 projekts, tad ir pamats domāt, ka Maskavas draugu loks Latvijas politikā ir izplatījusies ārpus jau zināmajiem – SC un TP.

Tec-2 projektā zināmu neizpratni rada arī fakts, ka dažu nedēļu laikā projekta izmaksas tika samazinātas par 20 miljoniem eiro. Manuprāt, tas liecina, ka projektā iesaistītās puses vismaz daļēji ir samazinājušas mākslīgo sadārdzinājumu. Iespējams, tas tika mērķtiecīgi plānots, lai maldinātu sabiedrību, proti, sākotnēji maksāja ļoti dārgi, bet ministrs Kampars ir panācis būtisku cenas samazinājumu, tagad ir izdevīgi. Manuprāt, projekta virzītāji mēģināja panākt, lai uzmanība no krievu gāzes lobēšanas tiktu pārcelta uz potenciāli „ietaupītajiem” miljoniem.

Pērn notikušajā Brīvības un solidaritātes fonda forumā Latvijas vadošie zinātnieki un enerģētikas eksperti ar precīziem aprēķiniem pierādīja, ka Latvijā jau šobrīd ir iespējams saražot pietiekami daudz biomasas, lai pilnībā attiekties no Krievijas gāzes. Turklāt, eksperti uzsvēra, ka koģenerācijas staciju izveide notiktu ar Eiropas finansiālo atbalstu un radītu tūkstošiem jaunu darba vietu. 

TEC-2 360 miljonu eiro vērtais projekts sola radīt tikai 500 darba vietas. 

Arī Andris Piebalgs, kas pamatoti uzskatāms par vienu no kompetentākajiem enerģētikas ekspertiem, daudzkārt ir paudis uzskatu, ka Latvijā nepietiekamā apmērā tiek izmantoti atjaunojamie energoresursi.

Vācijā, Zviedrijā, Igaunijā un daudzviet citur Eiropā sen tiek īstenota enerģētikas politika, kas veicina tautsaimniecības stabilu attīstību. Ja Latvja ietu šo ceļu, tad būtiski samazinātos arī imports, ko lielā mērā rada gāzes pirkšana no Krievijas, augtu eksports, kas ir labākās zāles mūsu ekonomikai. Ko mēs eksportētu? To pašu ko tagad, tikai daudz lielākos apmēros – biomasu.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja