Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

2009.gads mūzikas industrijā pasaulē

2009.gads pasaules šovbiznesā iezīmējās ar vairāku spilgtu grupu paziņojumiem par atkal apvienošanos un atsevišķu mākslinieku muzikālās darbības pārtraukšanu. Arī vairākus gadus klusējuši mākslinieki beidzot sasparojās jauniem ierakstiem, un paldies viņiem par to. Kā ik gadu, vairāki talantīgi mūziķi no saviem cienītājiem atvadījās uz visiem laikiem.


Diena.lv hronoloģiski apkopoja, mūsuprāt, svarīgākos notikumus mūzikas industrijā, pēc kuriem pasaule kļuva nedaudz savādāka. Aicinām arī portāla lasītājus pastāstīt par notikumiem, kuri Jums šķita būtiski.


Janvāris

Pavisam noteikti viena no 2009.gada spilgtākajām jaunpienācējām – Lady Gaga-, uzstāda rekordu – viņas debijas singls “Just Dance” Billboard Hot Top 100 noturas 22 nedēļas, līdz šim viņu pārspējuši tikai “Creed”, kuru dziesma “With Arms Wide Open” topa pirmajā vietā 2000.gadā noturējās 27 nedēļas. Savukārt popmūzikas karaliene Madonna, 2008.gada kases ieņēmumu rekordiste pamatīgi pārsteidz fanus, paziņojot, ka turpinās savu “Sticky and Sweet” turneju – pateicoties šim lēmumam, dziedātāju varēja redzēt arī koncertā Baltijas valstīs. Cita ilgdziedātāja – Tina Tērnera sāk savu atvadu turneju. Savukārt Vācijas elektroniskās mūzikas grupas Kraftwerk līdzdibinātājs Florians Šnaiders paziņo, ka pamet grupu. No dzīves 68 gadu vecumā atvadās Vincents Fords, Boba Mārlija izpildītās, pasaulslavenās dziesmas "No Woman No Cry" autors, kā arī leģendārās grupas "Lynyrd Skynyrd" taustiņinstrumentālists Billijs Povels, kurš bija 56 gadus vecs.


Februāris

Pasaule pamana Lilliju Allenu – viņas singls “The Fear” nokļūst Lielbritānijas singlu topa virsotnē. Īpaša atzinība arī nu jau klasiķim Robertam Plāntam – viņš kopā ar Alisonu Krausu saņem 5 Grammy balvas, to skaitā par Gada albumu. Februārī iznāk īru supergrupas U2 pirmais studijas albums kopš 2004.gada – “No Line On Horizon”, kuru kritiķi vērtē atsaucīgi, tomēr norādot, ka pietrūkst jaunu ideju. Tomēr klausītāji balso ar saviem maciņiem, un albums tiek atzīts par Nr.1 28 valstīs. Savukārt “lietussargu” Rianna pasaulei sāk atklāt savu bēdu stāstu, atceļot koncertu Malaizijā, jo pašas draugs Kriss Brauns viņu piekāvis – tas rezultējas ilgstošā tiesvedības sāgā.


Marts

Turnejā pēc piecu gadu pārtraukuma, kuru laikā nepārtraukti spekulēts ar viņas garīgās veselības stāvokli, dodas Britnija Spīrsa, kritiķu zobgalības pierimstas. Piecu gadu klusēšanas pauzi pārtrauc arī “Fleetwood Mac”. Labdarības projektam apvienojas arī sociāli atbildīgie austrālieši “Midnight Oil”, kuri aktīvu koncertdarbību pārtrauca 2002.gadā.

Aprīlis

Triumfa gājienu turpina Lady Gaga, desmit gadu laikā kļustot par pirmo mākslinieci, kuras dziesmas ieņem divas pirmās vietas Billboard Hot 100. Pēc ilgāka pārtraukuma pirmo reizi kopā ar “Metallica” spēlē Džeisons Ņūsteds – tas par godu grupas uzņemšanai Rokenrola Slavas zālē. Pirmo reizi pasaule uzzina par Sūzanu Boilu – viņas uznāciens šovā “Britain’s Got Talent” kļūst par pasaules mēroga sensāciju, Boilas izpildīto dziesmu no mūzikla “Les Miserables” internetā noskatās 200 milj.interesentu. Pirmo albumu kopš 2005.gada – “Sounds of the Universe” -, izdod Latvijā iemīļotā grupa “Depeche Mode”, diemžēl mēnesi vēlāk solītais koncerts nenotiek. Toties grupa “Iron Maiden” klajā laiž koncertfilmu “Flight 666”, ko demonstrē vienlaikus visā Eiropā, to skaitā arī Rīgā - lai arī tikai vienā seansā, tomēr to redzējušie ir sajūsmā.

Maijs

Skaļi un pārliecinoši atgriežas numetal veterāni “Limp Bizkit”- atkal apvienošanos pēc astoņu gadu pauzes īpaši novērtē rīdzinieki, jo tieši šeit notiek grupas vēsturiskais pirmais atkal apvienošanās koncerts. Pirmo albumu kopš 2004.gada –“21st Century Breakdown” izdod “Green Day”, savukārt stilistiski līdzīgie “The Offspring” pēc ilgāka pārtraukuma atkal dodas turnejā. Albumu izdod Eminems, tā pārdošanas rādītāji pirmajā nedēļā šogad vieni no labākajiem – 600 000 kopiju. Merilins Mensons pasaulei demonstrē atgriešanos pie personīgajām saknēm albumā “The High End of Low”, tomēr koncertā Rīgā pēc pusgada publika to nenovērtē. Toties radiostacijās uz palikšanu iekārtojas “Eirovīzijas dziesmu konkursa” uzverētāja Norvēģijas baltkrieva Aleksandra Ribaka lipīgā dziesma “Fairytale”.


Jūnijs

Lai arī gada sākumā izskanēja viens no gada krāšņākajiem solījumiem – Maikla Džeksona atgriešanās ar 50 koncertiem, popmūzikas nekronētais karalis no saviem cienītājiem vien 18 dienas pirms turnejas sākuma atvadījās no visiem laikiem. Kā vēlāk atklāj tiesu medicīnas eksperti – pārdozētu medikamentu dēļ. Maikla Džeksona nāve ir tikpat dīvaina kā viņa dzīve – vairākus mēnešus mediji nerimdināmi seko izmeklēšanas rezultātiem, radinieki slēpj bēru norises vietu, līdz septembra sākumā reiz dižā mūziķa atliekas tiek guldītas mūžīgā mierā.

Atgriešanās turneju “Reunited” sāk grupa “Faith No More”, jūlija sākumā iegriežoties ar koncertu arī Rīgā, lai arī paziņojuši, ka spēlēs tikai festivālos.


Jūlijs

Haidparkā nozīmīgs notikums visiem “Blur” cienītājiem – grupa sniedza pirmos koncertus kopš 2003.gada, atzīmējot 20 gadus kopš dibināšanas. Madonna sāk savas rekordtūres “Sticky & Sweet Tour” otro apli. Atkalapvienošanās turneju ASV sāka muzikālie huligāni “Blink 182”, solot 2010.gadā ierasties arī Eiropā. Joprojām nebeidz pārsteigt Lady Gaga – kopš Avrilas Lavinjas un “Ace of Base” laikiem kļūst par pirmo dziedātāju, kuras trīs dziesmas no debijas albuma iekļuvušas Billboard Chart Top 100. Kārtējo reizi skandalējas metāla grandi “Anthrax” – nespējot saspēlēties ar jauno vokālistu, grupa atkal pajūk un tiek atcelti koncerti gan Eiropā, gan ASV, tostarp Rīgā.

Augusts

Pēc ilggadējiem kašķiem ar brāli Laiemu no britpopa grupas “Oasis” atdalās Noels Galahers. Viņš sola solokarjeru, “Oasis” gatavi turpināt arī bez Noela. Savukārt atgriežas “Sugababes”, izdodot singlu “Get Sexy”. Nepietiekamas intereses dēļ nākas atcelt festivālu, ko organizatori grasījās veltīt Vudstokas 40.gadu jubilejai. Sākas ķibeles arī grupai “Aerosmith”- Stīvena Tailera kritiens no skatuves koncerta laikā vien aizsāk neveiksmu sēriju, kas rezultējas publiskos paziņojumos par to, ka “Aerosmith” meklē jaunu vokālistu; gada beigās gan noskaidrojas, ka tas īsti neatbilst patiesībai. 94 gadu vecumā mirst rokmūzikas ģitāru izstrādātājs Less Pauls.


Septembris

Pēc samērā veiksmīgas Eiropas turnejas par kārtējo radošo pauzi paziņo grupas “Nine Inch Nails” līderis Trents Reznors, nospēlējot atvadu koncertus Losandželosā. Gada beigās gan viņš nāk klajā ar paziņojumu, ka NIN nākamgad, ja arī nekoncertēs, jaunas dziesmas pavisam noteikti būs. Unikālā projektā apvienojas bijušie “Plastic Ono Band” dalībnieki un jauni mūziķi, lai ar šo pašu nosaukumu pirmo reizi kopš 1975.gada izdotu albumu. Eiropu satricina “Muse” ar albumu “The Resistance”, visu pasauli – “The Beatles” digitālais katalogs. Madonna izdod trešo lielāko hitu albumu “Celebration”. Beidzas 2008.gada beigās uzsāktais strīds starp "Warner Music Group" un sociālo multimediju portālu "YouTube", abas puses vienojas, ka video ar "WMG" pārstāvētajiem māksliniekiem portālā atkal tiks ievietoti straumēšanas režīmā.


Oktobris

Pēc 11 gadu izvairīšanās no studijas, “Kiss” beidzot izdod albumu “Sonic Boom”, skanējums nav mainījies kopš 1998.gada. Par došanos atvadu koncertturnejā paziņo norvēģi “A-Ha”, pēdējie koncerti notiks 2010.gada decembrī Oslo. Grandiozi atgriežas Robijs Viljamss, viņa koncertu no BBC festivāla “Electric Proms” pārraida kino skatītājiem 200 kinoteātros 23 valstīs visā pasaulē, to skaitā arī Latvijā. Sesto studijas albumu – “Liebe Ist Fur Alle Da”-, izdod “Rammstein”, šoreiz provokatīvajiem vāciešiem izdevies pārspēt pašiem sevi, un viņu parādīšanos publiskajā telpā sāk kontrolēt cenzūra. Tiek izdots Maikla Džeksona pēcnāves dziesmu albums “This Is It”. Glastonberijas festivālu, kas 2010.gadā svinēs 40.pastāvēšanas gadadienu, izpērk pāris stundu laikā. Mirst leģendārās "puišu grupas" “Boyzone” dalībnieks, īru dziedātājs Stīvens Geitlijs (33). Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins Ķīnas un Centrālāzijas līderiem piedāvā veidot “Intervīziju” kā atbildi Eiropas “Eirovīzijai”.


Novembris

Pirmo Ziemassvētku albumu karjeras laikā izdod Andrea Bočelli, to atzinīgi noevērtē cienītāji visā pasaulē, jo īpaši Latvijā – gada pēdējos mēnešos tas ir pārdotākais ārzemju albums. Albumu “The Circle” izdod “Bon Jovi”, taču kritiķi mēģina  to ignorēt. MTV Europe Music Awards notiek uz politiskas nots – balvu pasniegšanas ceremonijā tiek atzīmēta Berlīnes mūra krišanas 20.gadadiena. Tajā triumfē Bejonsē, iegūstot balvas trijās kategorijās – labākā dziedātāja, labākā dziesma ( par “Halo”) un labākais video (“Single Ladies (Put a Ring on It)”). Robijs Viljamss paziņo, ka plānojot atkal apvienoties ar grupu “Take That”.


Decembris

Iznāk britu talantu šovā atklātās Sūzanas Boilas albums “I Dreamed A Dream”, kas uzstāda vairākus rekordus, Lielbritānijā albuma pirmajā pārdošanas nedēļā realizēti 411 820 eksemplāru, līdz ar to tas kļuvis par visu laiku pieprasītāko debijas ierakstu. Džo Frušante paziņo savu galīgo lēmumu – pavisam aiziet no grupas “Red Hot Chilli Peppers”, tas gan netraucē atlikušajiem mūziķiem atklāt plānus par albumu nākamajā gadā. “Smashing Pumpkins” albumu “Teargarden by Kaleidyscope” sāk izdot internetā – par velti lejupielādei dziesmas būs pieejamas pa vienai. “Rage Against The Machine”, pateicoties sociālajā portālā “Facebook” uzsāktajai akcijai, ar dziesmu “Killing in the Name” uz Ziemassvētkiem nokļūst Lielbritānijas topu pirmajā vietā, vēlāk gan viņus pārspēj kārtējais Lielbritānijas talantu šova dalībnieks Džo Makelderijs, kuram par godu šī akcija tika sarīkota.

Mediju darboņi veido gada un desmitgades dažādus muzikālus topus, mūzikas cienītāji visā pasaulē gatavojas 2010.gadam, gaidot jaunus pārsteigumus, kvalitatīvus atklājumus un vienkārši labu mūziku. Laimīgu jauno, 2010.gadu!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja