Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Andris Freidenfelds. Dziesmas visām paaudzēm

Andris Freidenfelds sniedz savu artavu gan krietnās mūzikas festivālam, gan Dziesmu un deju svētkiem

Jūlijā, kad vai visi dziedošie latvieši pulcēsies Dziesmu svētku estrādē, citviet Latvijā norisināsies tikpat muzikāls tautas pasākums — jau četrpadsmito gadu pēc kārtas tūrē dosies krietnās mūzikas festivāls Dziesma manai paaudzei ar mūžam nenogurstošo Fredi jeb Andri Freidenfeldu avangardā. Taču, kamēr viņš pats braukās pa dažādām pilsētām, Dziesmu un deju svētkos skanēs Labvēlīgā tipa mūzika.

Pats Fredis gan bilst, ka nu jau Dziesma manai paaudzei sasniegusi tādu vecumu, ka dzimšanas dienas svinēšana kļūstot nepieklājīga. Taču tieši pateicoties šim konkursam, Latvija pirmo reizi uzzināja par Mārtiņu Freimani, Rolandu Ūdri, Mariju Naumovu… Šogad festivāls norisināsies deviņās pilsētās no 4.jūlija līdz 29.augustam, kad ar grandiozu koncertu Kuldīgā tiks atzīmēts Dziesmas manai paaudzei noslēgums.

Popmūzikas lakmusa papīrītis


Vai visiem labi palicis atmiņā Freža dzeltenais uzvalciņš, taču pats mākslinieks par to nemaz nav sajūsmā. "Tas bija pašā sākumā, bet visiem palicis atmiņā, lai arī vēlāk kādus tik tērpus man nav darinājuši Elita Patmalniece un Bruno Birmanis," pukojas Fredis, atgādinot, ka bijis gan ģenerālis ar visām epoletēm, gan ceļotājs ar tauriņu ķeramo tīklu. Šogad gan būšot oranžs, kā pats uzsver — tas aiz cieņas pret darbavietu Radio SWH, ne jau Tautas partiju! "Oranža ir tāda laba krāsa, arī Tibetas mūki tajā staigā," par gaišām un mūžīgām vērtībām aizdomājas Dziesmas manai paaudzei vadītājs…

Kas gan ir tas Dziesmas manai paaudzei fenomens, kas liek ik vasaru uz skatuves kāpt visu paaudžu pārstāvjiem, lai rādītu pārējiem savu muzikālo varēšanu? "Ne visi dodas uz televīzijas šoviem, lai kļūtu par fabriku zvaigznēm," spriež Fredis, norādot, ka Dziesma manai paaudzei pulcē visus — sākot ar pavisam maziem bērneļiem līdz sirmām kundzītēm. "Mēs nesmādējam nevienu — jo vecāks, jo labāk! Ja nāk opītis, viņu ņemam pretī bez rindas," pasākuma vadītājs skaidro, ka šādu politiku piekopj, lai Dziesma manai paaudzei saglabātos kā ģimenes pasākums. Aizmetņi krietnās mūzikas festivālam radušies ģimeņu dziedāšanas svētkos Spiets.

Lai arī Dobelē uzstājusies kāda kundze 90 gadu vecumā, bet 74 gadus vecs lietuvietis ik gadu no dzimtās zemes ar divriteni dodoties uz Dobeli, lai dziedātu dziesmas savai paaudzei, tomēr izplatītākais "skatuves formāts" esot meiteņu dueti. "Vienai bail dziedāt, tad nu ņem pie rokas draudzeni vai māsu un kāpj uz skatuves," stāsta Fredis un piebilst, ka māsa esot labs variants — balsis skan līdzīgi, savukārt dvīņi dziedot gandrīz vai unisonā. "Čaļi nāk mazāk," piebilst Fredis. Retāk piedalās cilvēki spēka gados, taču tieši tos pasākuma vadītājs visvairāk grib redzēt uz skatuves. "Kautrīgi vai ierakušies savos darbos un biznesos — ko nu ies māžoties," Fredis mēģina rast skaidrojumu četrdesmitgadnieku iztrūkumam. Fredis arī norāda, ka gluži par Cāli gan negribētos šo pasākumu pārvērst — ir jau forši, ka bērņuki dzied, taču visam jābūt saprāta robežās. Tiesa gan, viņš atceras meitenīti, kas pirmo reizi uz Dziesmas manai paaudzei skatuves kāpusi divu gadu vecumā un pērn jau kā piecgadīga Aizkrauklē saņēmusi Grand Prix.

No Dziesmas manai paaudzei kalves cēlušies vairāki Latvijā pazīstami dziedātāji, to skaitā Liene Šomase un Linda Leen, taču Fredis atzīst, ka nevarot lielīties, ka izaudzinājis talantus. "Mums jau nav mērķis kā Mārim Ozoliņam (realitātes šovu Talantu fabrika veidotājs) veidot talantus, izdot albumus," paralēles ar šoviem Fredis neredz. Turklāt bieži vien lielākās ovācijas izpelnās pat ļoti šķībi dziedošie talanti un uzvaru gūst nevis muzikāli izcilākais, bet gan tas, kuram ir savs "pipariņš". Taču Dziesmas manai paaudzei dalībnieki pēcāk nepazūd — Kristīne Zadovska pēc uzstāšanās krietnās mūzikas festivālā piedalījusies arī Talantu fabrikā un tagad dzied kopā ar Andri Ērgli! Savukārt reiz Dobelē uzvarēja Ieva Sutugova, kas tagad vairāk pazīstama kā Maestro Raimonda Paula aizbilstamā. "Nodeva Ar straumēm uz jūru tā, ka zāle neaug!" atceras Fredis. Tas bijis leģendārs koncerts — tieši Ievas dziedāšanas laikā sākušās pamatīgas lietusgāzes, un koncerta noslēgumu nācies pārcelt uz nākamo dienu.

Cilvēki vairāk izvēloties dziedāt latviešu komponistu dziesmas, taču pēdējā laikā parādās arī ārzemju kompozīcijas. "Skaidrs, ka brīžiem tracina, ja cilvēki vienas un tās pašas dziesmas izvēlas, rodas sajūta, ka uz visu pilsētu ir vien divas kasetes un tās pašas ierakstītas 90.gados," Fredis atzīst, ka cer nepiedzīvot vēl reizi, kad vienā koncertā pieci cilvēki gandrīz pēc kārtas nodziedājuši Ilzes Lailas Purmalietes dziesmu par vēju… Pērn vareni ripojis akmens, iemīļota bijusi arī Zigmara Liepiņa Ja tu man esi — pagaidām gan pāragri prognozēt, kas būs šīs vasaras hits, taču Fredis novērojis, ka Dziesma manai paaudzei ir kā tāds lakmusa papīrītis, kas parāda uz populārās mūzikas skatuves notiekošo. "Vienu gadu visi Titāniku gremdēja pa vairākām reizēm vakarā," smej Fredis. Labvēlīgā tipa dziesmas gan vairoties izpildīt — "vai nu īsti par dziesmām neuzskata, bet varbūt neizvēlas aiz bailēm, ka mūziķi pārāk strikti sāks vērtēt…" spriež Fredis.

Jārīko loterija


Pieteikties krietnās mūzikas festivālam Dziesma manai paaudzei ir vieglāk par vieglu — atliek vien aizpildīt anketu, kas atrodama www.draugiem.lv, vai arī pieteikties, zvanot uz 1188. Nekāda īpaša atlase nenotiekot — "diennaktī ir vien 24 stundas", savu aizņemtību atklāj Fredis, atzīstot, ka viss notiek pēc principa — kurš pirmais brauc, tas pirmais maļ. Turklāt tagad cilvēku esot krietni vairāk. "Kad bija ar roku jāaizpilda anketa, jānes uz vietējo kultūras namu vai laikrakstu, cilvēki tomēr vairāk piedomāja, vai viņiem tas vajadzīgs," atceras Fredis. Uz skatuves ir vieta vien 50 dziedoņiem — ja piesakās vairāk, kādam neizbēgami jāpaliek aiz borta. Šogad jau pirmajā pieteikšanās dienā Saldus koncerts bijis gandrīz nokomplektēts. Tādēļ jārīko loterija. Priekšroka tiek dota vietējiem, pēc tam — šķirošana pa vecuma grupām: vecākā un vidējā gadagājuma cilvēkiem atkal priekšroka, savukārt jauniešu vidū nākoties rīkot izlozi.

Skatoties priekšnesumus, jābrīnās, kā pavadošā grupa var iemācīties tik daudz jaunu dziesmu, ja vēl ņem vērā, ka tūres laikā koncerti notiek vismaz divas reizes nedēļā! Mūziķi, kas šogad nodēvēti par Dresētajiem velniņiem (iepriekš saukti gan par Napoleoniem, gan Brāļiem Ilmāriem), taču lielākoties pazīstami kā apvienība ar nosaukumu Labvēlīgais tips, jau nedēļas vidū dodas uz koncertu vietām un klausās kandidātus. Mēģinājumi ir tikai divi, taču jau to laikā iespējams novērtēt jaunos vokālistus. "Jūlijs viņiem ir drausmīgs mēnesis," kolēģus slavē Fredis, piebilzdams, ka viņš pats jau vien baltā zirgā aizjājot uz koncertu. Taču aiz kadra paliek milzum daudz cilvēku — skatuves būvētāji, gaismotāji, televīzijas brigāde… gandrīz vai vesels ceļojošais cirks! Turklāt jāpieskaita arī mūziķi, kas spēlē vakara balli — šogad līdzi Fredim brauks Aisha.

Ik gadu Dziesmas manai paaudzei norises vietas mainās, taču pēc pāris neveiksmīgiem mēģinājumiem nolemts Latgalē nekoncertēt — izmaksas esot ļoti lielas, un atpelnīt tās šajā reģionā esot nereāli. "Nu neiet tur tā lieta," nopūšas Fredis. Ir pilsētas, kur krietnās mūzikas festivāls notiek jau vairākus gadus — piemēram, Saldus, kur arī notika pirmais koncerts pirms 14 gadiem. Aizkraukle pilsētu sarakstam pievienojusies nesen, neiztrūkstoši ir zvejnieku ciemi, kur Dziesma manai paaudzei ierodas Zvejnieku svētku laikā, šogad izvēlēta Engure.

Labvēlīgi dziesmu svētki


Lai arī visus spēkus jūlijā Andris Freidenfelds veltīs krietnās mūzikas festivālam, savu artavu viņš ielicis arī Dziesmu un deju svētku groziņā — deju lieluzvedumā No sirsniņas sirsniņai 8.jūlijā Ķīpsalā skanēs arī Labvēlīgā tipa aranžējumi. "Iespēlējām mūziku simts gadus atpakaļ un atdevām horeogrāfiem," Fredis nepārspīlē savu lomu šajā pasākumā. Un arī paskaidro, ka dzīvajā nespēlēšot — "ja nu kaut kur pēkšņi noimprovizētu, dejotājiem taču solis sajuktu!" Taču Labvēlīgo tipu varēs dzirdēt 11.jūlijā Dziesmu svētku dalībnieku pasākumā Daugavas stadionā. "Pārdzīvojums jau liels, spēlēt, kad divdesmit tūkstoši ārdās — dod dies katrai grupai to izbaudīt," mūziķis priecājas par šo iespēju.

Vēl šovasar grupa uzstāsies Beach Party Liepājā, un tad nāksies pievērsties jubilejas koncerta organizēšanai, kas, kā ierasts, rudenī notiks Kongresu namā. Fredis atklāj — šogad koncerta pirmajā daļā skanēs vecās dziesmas, kas reti izpildītas koncertos, un viņš sola atklāt pērles, kuras savulaik par velti izbērtas rezerves miskastē. Būšot arī jaunas dziesmas, bet par jauniem albumiem gan klausītāji varot aizmirst.

***

Dziesma manai paaudzei koncerti:


4.jūlijs — Saldus, Kalnsētas parka estrāde

5.jūlijs — Aizkraukle, Aizkraukles stadions

12.jūlijs — Engure, Engures stadions

18.jūlijs — Dobele, Ķestermeža estrāde

19.jūlijs — Alūksne, Pilssalas estrāde

26.jūlijs — Cēsis, Pils parka estrāde

1.augusts — Tukums, Durbes estrāde

2.augusts — Limbaži, Limbažu estrāde

29.augusts — Kuldīga, Kuldīgas estrāde

Vairāk info: www.dzmp.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja