Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Meitene un vilki

Aktrise Ilze Ķuzule gūst muzikālus panākumus kopā ar grupu Dzelzs vilks


Rokgrupas Dzelzs vilks vārds latviešu mūzikas pazinējiem komentārus neprasa — uz skatuves viņi ir jau vairākus gadus, izlaižot vienu veiksmīgu albumu pēc otra (grupas jaunākais muzikālais veikums — tautas mūzikas inspirētais albums Uijā, uijā nikni vilki klajā nāks jau mēneša beigās). Taču pavisam nesen Dzelzs vilks mūzikas mīļotājus pārsteidza ar pavisam jauna veida projektu — dziesma Sažņaudz manas rokas, ierakstīta kopā ar Dailes teātra jauno aktrisi Ilzi Ķuzuli, negaidīti saņēma lielu klausītāju atzinību, un maija otrajā nedēļā tās videoversija nokļuva Latvijas Mūzikas kanāla (LMK) topa 1.vietā, atņemot uzvarētāja laurus trīs nedēļas valdījušajam Jana Hermann klipam Revolution.

Vien nejaušības


Ar Ilzi tiekamies otrdienas rītā Dailes teātrī — tur vēl ir pakluss, aktieri ietur brokastis un noskaņojas dienas cēlienam. Jāatzīst, ka jauno aktrisi satikt nemaz nav tik vienkārši — pēdējās dienas viņa pavadījusi, filmējoties Latvijas Kultūras akadēmijas maģistrantu kursa darbiem — īsfilmām. Kā atzīst Ilze pati, tas esot labs treniņš — kino esot sarežģīta lieta, un ikdienā filmēties paralēli teātra slodzei nebūtu iespējams, jau tā neesot bijis viegli atrast trīs dienas, ko veltīt Krilova režisoru kursam. Taču tagad ir brīvs brīdis un varam parunāt par Ilzes pirmajiem soļiem mūzikā.

Izrādās, projekts Dzelzs vilks &Ilze Ķuzule tapis pavisam nejauši. Režisors Dž.Dž.Džilindžers iestudējis izrādi Tas trakais, trakais Harijs, kurai grupa Dzelzs vilks nodrošināja muzikālo skanējumu un paši arī rakstīja dziesmas; arī Ilzei Dženijas lomā bijis paredzēts izpildīt vienu dziesmu — ne Sažņaudz manas rokas. Taču mēģinājumu laikā ierakstīts mūzikas disks, ko skatītāji vēlāk varēja saņemt kopā ar izrādes programmiņu. Ieraksts, lai tas būtu dzīvelīgāks, noticis maksimāli dabiskos apstākļos, uz Dailes teātra skatuves. "Un Juris Kaukulis pēkšņi saka — vai gribi nodziedāt Sažņaudz manas rokas, kas viņam jādzied izrādes finālā," atceras Ilze. Aktrise nodziedājusi, dziesma ierakstīta un pēc Džilindžera sprieduma turpmāk sākusi dzīvot šādā versijā. Tā kā Dzelzs vilks sākuši gatavoties izdot teātra dziesmu albumu, kas dienasgaismu varētu ieraudzīt šoruden, bijis jāķeras pie muzikālā materiāla sagatavošanas — kā singls sagatavota Sažņaudz manas rokas. "Ierakstījām studijā — aizgāja radiostacijās, uzfilmējām videoklipu — aizgāja Latvijas Mūzikas kanālā," Ilze ir gandrīz vai pārsteigta par neticamajiem panākumiem! Tiesa, mūziķu TV sacensībā Cīņas klubs panākumi izpalika — nācies piekāpties Livingstona Mazajam atomam, turklāt ne godīgas spēles, bet Fortūnas nelabvēlības dēļ (Dzelzs vilks&Ilze Ķuzule un Livingstons ieguvuši vienādu punktu skaitu, līdz ar to Cīņas kluba tiesneši pirmā pusfināla uzvarētāju noteikuši, metot monētu)!

Arī videoklipa režisors dziesmai Sažņaudz manas rokas ir Dž.Dž.Džilindžers, un, kā stāsta Juris Kaukulis, filmēšana notikusi triecientempā — pāris stundās, — ievērojams ātrums, ja ņem vērā, ka lielākoties videoklipu uzņemšanai tiek patērēta vismaz viena diena. "Pirmo reizi mūžā sastapos ar mūziķu pasauli," par sadarbību ar vilkiem saka Ilze un atklāj, ka viņai nav nekādas muzikālās pieredzes, bērnībā neesot pat mūzikas skolu apmeklējusi. "Taču tajā vidē ir interesanti," smaidot saka Ilze. Ko tālāk? "Kā Juris saka — ierakstīsies, redzēs, kas notiks…" Arī Kaukulis pagaidām neprognozē nākotni. "Sadarbības sākšana ar Ilzi bija absolūta un arī veiksmīga sagadīšanās," telefona sarunā atzīst Juris un par nākotnes plāniem runāt izvairās — ja taps vēl kāds duets, būšot arī sadarbība ar Ilzi. Ķuzule piebilst — pirmām kārtām viņa tomēr esot aktrise un neplānojot pāriet mūzikas lauciņā.

Aktieriem jāprot viss


Taču, lai arī kopš bērnības Ilze vairāk pievērsusies dejai, gandrīz visas lomas Dailes teātrī ir "dziedošās". Ilze stāsta, ka par dziedātmāku viņai jāpateicas Latvijas Kultūras akadēmijas pasniedzējai Anitai Garančai, kura pārliecinājusi par varēšanu dziedāt. Jaunā aktrise ir paškritiska un atzīst, ka balss no dabas viņai neesot īpaši spēcīga — taču dziedāt varot. Jau pašā pirmajā Dailes teātra izrādē, kurā viņai pēc akadēmijas beigšanas iedalīta loma — Tas trakais, trakais Harijs, bijis jādzied. Nākamā — Minas Murejas loma Andra Vilcāna un Ilmāra Šlāpina rokmūziklā Drakula. Svešās asinis… "Tāds liels kompliments, ka Džilindžers ielika mani tik dziedošā lomā, īsti nezinot, kāds būs rezultāts," režisora drosmi novērtē "Drakulas līgava". Lielu paldies aktrise saka Jurim Vaivodam un Andrim Vilcānam, ar kuru palīdzību viņa apguvusi lomu — sākot pie tās strādāt, pārliecības neesot bijis, turklāt vēl apziņa, ka būs jākāpj uz lielās skatuves… Tā viņa arī "ierakstīta" Dailes teātra "dziedošo aktieru pulciņā", lai arī pati uzskata, ka šā teātra aktieriem jāprot viss, arī dziedāt un dejot. Un ar dejošanu Ilzei problēmu neesot — ar to viņa pazīstama jau kopš bērna kājas, pirmais deju pulciņš apmeklēts jau trīs gadu vecumā. Turklāt viņa mācījusies Rīgas 49.vidusskolas eksperimentālajā horeogrāfijas klasē. "Pietrūkst dejošanas," nosaka Ilze, paskaidrojot — tā ir vienīgā lieta, ko darot viņa spēj atslēgt prātu pilnībā.

Bet kāpēc aktrise, nevis, piemēram, dejotāja? Ilze atzīst, ka viņa neesot no tiem cilvēkiem, kas jau kopš bērnības nākotni saistījuši ar aktiera profesiju, un par to aizdomājusies tikai pirms vidusskolas beigšanas, izšķirošajā brīdī, kad jāizlemj, ko darīt tālāk. Pie lēmuma izvēlēties teātri "vainojama" skolotāja Zane Zīle, kura pati savulaik strādājusi Valmieras teātrī. Viņa pavēstījusi Ilzei un viņas labākajai draudzenei Madarai Saldoverei (kura tagad ir Latvijas Nacionālā teātra aktrise), ka tieši togad uzņem aktieru kursu. Abas iestājušās un tikai tad aptvērušas, kas īsti noticis…

Ar izvēli apmierināta


Ilzes mamma ir dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte, kura lieliski pārzina teātra aizkulises, taču, kā apgalvo Ilze, neesot kavējusi meitu ceļā uz skatuvi. "Drusku mēģināja, bet tikai sarunu līmenī," atzīst Ilze. "Brīdināja, ka būs grūti, taču neuzspieda savu viedokli. Man liekas, viņa bija piesardzīga… Kad pēc pēdējā eksāmena pa telefonu pateicu: "Mammu, esmu iekšā!", bija pauze. Taču man šķiet, ka viņa patiesībā bija priecīga." Ilze arī stāsta, ka vēl iepriekšējā vakarā ar māti runājušas par dzīvi un secinājušas, ka laikam jau māksla ir tā sfēra, kurā lielākā jēga būt. "Visā citā, kas apkārt — tik daudz netīrības un melu, mūžīga baiļošanās un slēpšanās," savas pārdomas atklāj jaunā aktrise.

Ilze jau saradusi, ka vienmēr tiekot pieminēts — viņa ir Māras Zālītes meita. Turklāt teātrī tas tiekot daudz mazāk uzsvērts nekā ikdienas dzīvē. "Ja tu dzīvo ar to jau kopš bērna kājas, pierodi un vairs nepievērs tam uzmanību," nosaka Ilze, "man tā nav problēma, ja kādu tas uztrauc, tā ir viņa problēma." Mātei un meitai nācies sastapties arī "uz skatuves" — kad Kaupēn, mans mīļais viesizrādes notikušas Dailes teātrī, Ilze mācījās Dailes teātra otrajā kursā un dejoja šajā izrādē. "Biju vēl maza, kad notika pirmizrāde, un jau pēc četriem gadiem pati tajā dejoju," smaidot atceras Kaupēna libreta autores meita.

Tagad Ilze gatavojas atvaļinājumam — jau nospēlētas pēdējās šīssezonas izrādes Drakula. Svešās asinis un Tas trakais, trakais Harijs, vēl priekšā uzstāšanās Baņutas Rubesas versijā par Endrū Loida Vebera mūziklu Jāzeps un raibais brīnumsapņu mētelis, kā arī Dž.Dž.Džilindžera jaunākajā izrādē Lodes pār Brodveju. Ilzi varēs redzēt arī Dailes teātra festivālā Siguldā. 30.maijā gaidāma arī kāda pirmizrāde — topošās režisores Lauras Grozas diplomdarba izrāde Suņa sirds, kurā Ilze atveidos kalponi Zinu Prokofjevu. Taču atvaļinājumā, kas sāksies pēc Jāņiem, viņa atšķirībā no daudziem citiem aktieriem līgumdarbos nepiedalīsies — vajagot atpūsties. "Man ir svarīgi zināt, ka varu gulēt šodien, rīt, parīt un aizparīt — ka ir vesels posms, kad varēšu nedarīt nekā," atzīst jaunā māksliniece. Un tad jau augustā būs jāatsāk teātra dzīve.

***

Ilze Ķuzule (23)


Izglītība:

Rīgas 49.vidusskola

Latvijas Kultūras akadēmijas dramatiskā teātra aktieru kurss

Lomas Dailes teātrī:

Kordebaleta dejotāja (P.Rozenfelda Lodes pār Brodveju, 2008)

Sieva (E.L.Vebera, T.Raisa Jāzeps un raibais brīnumsapņu mētelis, 2008)

Ņina Mihailovna Zarečnaja (A.Čehova Kaija, 2008)

Mina Mureja (A.Vilcāna, I.Šlāpina Drakula. Svešās asinis, 2007)

Dženija (H.Millera Tas trakais, trakais Harijs, 2007)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja