Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Morisejs. Ekstāzes poēma

Svētdien, 5.jūlijā, Sapņu fabrikā uzstāsies dzēlīgās rokmūzikas grands Morisejs

"Mani nav iespējams mīlēt — esmu kā suns no dzīvnieku patver­smes, tāpēc jūsu mīlestībai nav jēgas." "Es vienmēr esmu domājis, ka manas ģenitālijas ir kāda rupja joka rezultāts." "Vēl mātes miesās man bija konstatēta depresija — pirms kāds vispār uzzināja manu dzimumu." "Ja mani rīt nošaus uz ielas, daudzus tas sarūgtinās un es būšu galvenais kanonizācijas kandidāts." "Protams, es jūtos vientuļš — pat Romas pāvests tā jūtas." "Gari mati ir nepiedodams apvainojums, kam jābūt sodītam ar nāvi." "Mana humora izjūta joprojām ir nesaprasta, un es pats esmu vislielākā dīvainība uz zemes."

"Burvīgais velns" Morisejs ir izcilu citātu krājums. Pēdējo 30 gadu magnētiskākais, angliskākais un asprātīgākais britu rokmūziķis gatavojas savam pirmajam koncertam Rīgā, kurā skanēs gan Moriseja bijušās grupas The Smiths dziesmas, gan solokarjeras repertuārs (ar uzsvaru uz trijiem XXI gadsimtā iznākušajiem albumiem You Are the Quarry, Ringleader of the Tormentors un Years of Refusal). Latvijā Moriseja kults, ja tāds šeit vispār valda, ir pašķidrs, bet Rietumu pasaulē viņš sen ir dieva vietā. Vīrieši, kas nāk uz Moriseja koncertiem, atdarina viņa frizūras (īpašs morisejisks matu sakārtojums uz pieres). Sievietes demonstrē tetovējumus, kuros atzīstas mīlestībā elkam. Dziedātājs eleganti un mērķtiecīgi noved fanus līdz ekstāzei: par Moriseja koncertu rituālu ir kļuvusi mūziķa atkailināšanās un viņa sviedrus un radošo sulu uzsūkušā krekla mešana skatītājos. Šis ir šova bīstamākais brīdis — fani ir gatavi sakauties par Moriseja "gabaliņu".

Alternatīvā roka grupa The Smiths, kuru Morisejs un ģitārists Džonijs Mārs nodibināja 1982.gadā, pastāvēja līdz 1987.gadam. Vēsturē kolektīvs ir atstājis četrus studijas albumus un melodiskā roka "koordinātu sistēmu", kas joprojām ir pamats teju visiem jaunajiem britu roka ansambļiem. "The Smiths bija vienīgā grupa, kuras izjukšanu es uztvēru personiski. Man tā bija traģēdija," saka Harija Potera "māte" Džoana Roulinga. "Visu, ko tu gribētu izstāstīt savās dziesmās, viņš pateiks labāk. Morisejs ir izcilākais dzejnieks mūzikā," viņa talantu raksturo grupas Oasis dibinātājs Noels Galahers.

Morisejs kopš jaunības ir bijis sevī iemīlējies romantiķis ar paššaustīšanas tieksmēm. Iedomādamies sevi gluži vai par aristokrātu, bibliotekāres un slimnīcas apkalpojošā personāla darbinieka dēls no Mančestras apkaimes tikai mūzikā varēja reflektēt par saviem kompleksiem un frustrācijām. Dziesmās viņš risināja savas sarežģītās attiecības gan ar paša seksualitāti, gan ar apkārtējās pasaules neatbilstību viņa ideāliem. Nodevība un vilšanās — ko citu no cilvēkiem gaidīt?! Tāda ir viņa filozofija. Atsvešinātība, nesaprašanās, mīlestības neiespējamība, izmisums — atslēgvārdi Moriseja daiļradei, kas būtībā ir ļoti melodramatiska, taču patiesa, lai kādas maskas savam liriskajam varonim viņš arī izvēlētos. Moriseja dziesmas ir rakstītas ar žulti. Taču tagad jauneklības vientulību un neapmierinātību piesedz atraktīvs pusmūža cinisms, dzēlīga paš­ironija un valdzinošs manierīgums, kādu 50 gadu vecs vīrietis, protams, nevar atļauties. Ja tikai viņš nav Stīvens Patriks Morisejs.

Morisejs

Turnejas Tour of Refusal koncerts

Sapņu fabrikā 5.VII plkst.20.

Biļetes Biļešu servisa tīklā Ls 25—35

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas gaidāms kim? jaunajā mājvietā Hanzas ielā 22

Plašas telpas laikmetīgās mākslas izstādēm, izglītības centrs un Latvijā pirmā starptautiska mēroga rezidenču un studiju programma – Kim? Laikmetīgās mākslas centrs aicina iepazīties ar nāk...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja