Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Mūzikas albums kā fails

Deivids Linčs, Danger Mouse un Sparklehorse rada pavērsienu industrijā

Gada intriģējošākais un, iespējams, labākais albums — tā kritiķi nodēvējuši ASV mākslinieku producenta Danger Mouse (īstajā vārdā Braiens Bērtons) un soloprojekta Sparklehorse autora Marka Linkusa ierakstu Dark Night of the Soul. Viņu eksperiments izrādījies pat radikālāks, nekā sākotnēji cerēts.

Braienam Bērtonam, kurš ir hiphopa dueta Gnarls Barkley dalībnieks un grupu Gorillaz, The Black Keys, Beka un Martinas Toplijas-Bērdas albumu producents, ir saistības ar ierakstu kompāniju EMI. Viņu nesaskaņu dēļ EMI paziņojusi, ka albumu Dark Night of the Soul neizdos un neatļauj to darīt arī Bērtonam (citādi viņam draud tiesvedība). Maija sākumā albuma muzikālais saturs noplūdis internetā. Visas dziesmas varēja noklausīties ASV radiostacijas NPR mājaslapā npr.org, kā arī nelegāli lejupielādēt daudzos failu apmaiņas tīklos. Taču mūzikai bija arī vizuālā sastāvdaļa. Projektā Danger Mouse un Sparklehorse bija uzaicinājuši piedalīties režisoru Deividu Linču, kurš sagatavoja īpašu albuma noformējumu — fotogrāmatu ar vairāk nekā 100 attēliem. Režisors pēdējā laikā aktīvi darbojas mūzikas laukā, viņš ir uzzīmējis videoklipu Mobija jaunā albuma Wait for Me kompozīcijai Shot in the Back of the Head. Ņemiet, ja gribat!

Oficiāli albums nav pieejams ne kompaktdiskā, ne mp3 formātā. Projekta autori nākuši ar oriģinālu piedāvājumu: mājaslapā dnots.com par 50 ASV dolāriem varēja iegādāties mākslas grāmatu ar D.Linča fotogrāfijām (visi 5000 eksemplāru jau izpārdoti), kurai tika pievienots tukšs CD-R ar piezīmi "Izmantojiet to, kā vēlaties!". Par 10 dolāriem fani joprojām var nopirkt projekta Dark Night of the Soul plakātu, viņi arī saņems CD-R. Mākslinieku žests ir nepārprotams: viņi aicina klausītājus šajā CD-R ierakstīt albuma dziesmas, kas iegūtas nelegāli (šo mūziku var ielādēt tikai pirātu mājaslapās — mūziķi ar to ir samierinājušies). Tas arī liek noprast, ka mūzika kļūst par nemateriālu vērtību: ņemiet, ja gribat. Mūzikas albums mūsdienās ir tikai fails, kas atrodams kaut kur tīmeklī, un šis fails pieder visiem. Pārdot ierakstu mūsdienās ir grūti, un mūziķi pelna koncertējot, noslēdzot reklāmas līgumus, tirgojot suvenīrus. Par suvenīru un arī mākslas artefaktu uzskatāma arī D.Linča fotogrāmata.

Albuma Dark Night of the Soul liktenis ir tikpat nozīmīgs notikums mūzikas tirgū, kāds bija grupas Radiohead lēmums 2007.gadā piedāvāt savu albumu In Rainbows legālajai lejupielādēšanai par jebkuru cenu, ieskaitot nulli, kā arī daudzi grupas Nine Inch Nails eksperimenti ierakstu digitālajā izplatīšanā.

Mūzikas albums vairs nav kompaktdisks — šo domu atbalsta arī Krievijas roka grands Boriss Grebenščikovs, kurš nesen sacīja: "Kā formu savai mūzikai es redzu nevis plastmasas vai vinila gabalu, ne magnetofona lenti, bet failu, kas eksistē nezin kur. Par mūzikas formu man kļuvusi datorsimbolu rinda. Vēl pirms kāda laika likās, ka mp3 neizstums citus formātus, jo tā skaņas kvalitāte ir zemāka. Taču tagad 95 procenti mūzikas, kuru es klausos, ir mp3 formātā. Gribētos gan, lai parādītos labāka kvalitāte."

Dievišķīgā nolemtība


Albumā Dark Night of the Soul svarīga ne tikai forma, bet arī saturs. Šī ir izcila mūzika (kritiķi tai velta epitetus "grandioza" un "dievišķās iedvesmas pilna"), kuru radījuši meistari. Braiens Bērtons/Danger Mouse ir viens no pieprasītākajiem un radošākajiem producentiem. Savukārt Marks Linkuss/Sparklehorse ir noslēgtībā dzīvojošais alternatīvās mūzikas ģēnijs, komponists un dziedātājs, kurš savā daiļradē vienmēr cīnījies ar personiskajiem dēmoniem un apdziedājis pašdestrukcijas neizbēgamību. Viņu jaunākās dziesmas — par vientulību un bezizeju, niknumu un atriebību; psihedēliskais roks, laikmetīgais folks, satraukuma pilna elektronika, mistiskais blūzs un kabarē. Tā ir mūzika, kas varētu skanēt Deivida Linča filmā. Ierakstā piedalījusies zvaigžņu izlase: Igijs Pops, Sūzana Vega, Džūljens Kasablankass (The Strokes), Nīna Pēšone (The Cardigans), Veins Koins (The Flaming Lips), Grufs Raiss (Super Furry Animals), Frenks Bleks (Pixies). Albumā dzied, burkšķ un gaudo arī Deivids Linčs. "Mēs gribam piepildīt mūziku ar fantāziju un iztēli," darbu Dark Night of the Soul raksturo Danger Mouse un D.Linčs. Režisora fotogrāfijas, kas iekļautas jau izpārdotajā mākslas grāmatā, līdz 11.jūlijam skatāmas galerijā Michael Kohn Losandželosā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja