Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Pits Andersons. Rokenrols purvā nenoslīkst

Apsveicu ar vislielāko sasniegumu! — sastapis Pitu Andersonu krodziņā Route 66, spiezdams roku, viņu sveic Igors Linga. Pits kautrīgi, bet ne bez lepnuma un gandarījuma atbild, ka tas jau nemaz vēl neesot pats lielākais sasniegums. Uzvara Just Plain Folks Music Awards, ar albumu Brass-A-Billy iegūstot pirmo vietu pasaulē 2008./2009.gada rockabilly albumu kategorijā, tomēr būtu jāuzskata par vērā ņemamu sasniegumu, jo konkurenti bijuši no visas pasaules, tai skaitā mūziķi no rokenrola dzimtenes ASV. Gan megazvaigznes, gan mazpazīstami mūziķi.

Rockabilly ir pats auteniskākais no 50.gadu klasiskā rokenrola paveidiem, kas radies Amerikas dienvidos, saplūstot balto country & western un hillbilly ar melnādaino mūziķu rhythm & blues.

Albumā Brass-A-Billy ir gan oriģināldziesmas, gan pazīstamu rokenrola dziesmu versijas. Pits Andersons ir ne vien pirmais no Latvijas, kurš šajā konkursā saņēmis balvu, bet arī pirmais, kurš nominēts. Un tas nav pārsteidzoši, ka tieši viņš — jo kurš gan vēl? Stingrā turēšanās pie savas pārliecības vairāku desmitu gadu garumā nesusi augļus, un kā balvu Pits nu saņem iespēju Ostinā ierakstīt albumu kopā ar jebkuriem sava žanra mūziķiem, kurus viņš izvēlēsies pats. Kāpēc gan šī ziņa nav izplatīta tikpat skaļi kā mūsu popmūzikas izpildītāju visniecīgākie panākumi ārzemēs? "Mani arī tas izbrīna. Varbūt tāpēc, ka neesam meinstrīms un arī Raimonds Pauls ne. Kaut kāds svarcēlājs paceļ dzelzs gabalu, un viņš ir varonis, bet tas nu tā. Varēja tomēr kultūras ministrs vismaz ar diviem vārdiem apsveikt, bet laikam mēs esam svešas kultūras nesēji," nedaudz aizvainots, saka Pits, kuram 50.gadu rokenrols ir ne vien mūzikas žanrs, bet arī dzīvesveids un stila noteicējs — Pits valkā drēbes, apavus, brilles ("ķīnieši strādā, bet reibans paliek reibans") un braukā automašīnās, kas ir autentiski rockabilly priekšmeti vai precīzi to atdarinājumi. Sava žanra vēsturi viņš, šķiet, varētu izstāstīt, tikko pamodināts nakts vidū, bet par to runāt īpaši nevēlas, jo katrs interesents jebkāda veida informāciju var atrast internetā. Pārstāstīt visas šīs sen zināmās patiesības Pitam jau sen esot līdz kaklam.

Pitam ir neticami precīza skaitļu atmiņa — acis nepamirkšķinot, viņš noskaita, ka konkursā Just Play For Us 83 kategorijās šogad piedalījušies 42 000 albumi un 650 000 dziesmu no 163 valstīm un konkurss ildzis 17 mēnešus.

Mūsu sarunas sākumā ieminos, ka nu jau arī 80.gadi bijuši diezgan sen un kā popmūzikas klasiku televīzijas kanāls VH1 raida pat 90.gadu dziesmas.

"Man grūti ar to sadzīvot, ka arī 70.gadi tagad jau ir sen," saka Pits Andersons, kurš pazīstams kā 50.gadu amerikāņu rokenrola izpildītājs, stingri turas pie šī autentiskā stila un atzīst, ka viņā nav tolerances pret mūzikas stiliem, kas viņu neinteresē. "Man nāk pieci žurnāli, kas ir tikai par rockabilly un rokenrolu visā pasaulē. Regulāri notiek festivāli, un pie mums neviens neko par to nezina," ar aizrautību stāsta Pits, neslēpjot tādu kā aizvainojumu, ka Latvijā cilvēki par to ir tik maz informēti. Vislielākais festivāls esot Viva Las Vegas — tas notiek nedēļas garumā, un uz to sabrauc cilvēki no visas pasaules "Zini, kas ir hotrod? Tā ir tāda lieta — pārbūvēti 1932.gada Ford kupejnieki. Tajos liek V8 dzinējus, hromētus tiltus, automātisko kārbu — tā arī ir vesela kultūra, rockabilly sastāvdaļa.

Pitam arī savulaik bija 1939.gada BMW 321, bet tagad ir 1959.gada Cadillac. "Man nepatīk braukt darbdienās un pa centru, zinot mūsu luksoforu noregulējumu — pabrauc desmit metrus un stāvi. Bet tā es parasti pabraukāju, tikko man ir iespēja, — smukā laikā, saulainā dienā. Tas ir vesels process, ko sauc par cruising, — tāda slinka papeldēšana. Tā ir tradīcija lielajās pilsētās Skandināvijā. Stokholmā katru otro sestdienu visi, kam pieder 50.gadu mašīnas, taisa kruizingu. Skan mūzika, meitenes. Baigais kaifs! Pie mums 50.gadu mašīnas tagad drusku ir parādījušās, kādas padsmit ir, bet nav tādas vienotības to īpašnieku vidū."

Pavisam nesen — pirms pieciem mēnešiem — Pits izveidojis klasiskā rockabilly stila grupu ar jauniem mūziķiem, grupas pagaidu nosaukums ir Swamp Shakers. Kontrabasu grupā spēlē Pita sieva Anna. "Līdz šim man nekad tāda gaisotne grupā nav bijusi. Puikas ir baigi aizrāvušies! Man parasti sanācis spēlēt kopā ar vienaldzīgiem profesionāļiem, kuriem mūzika ir naudas pelnīšana. Vienu dienu viņi spēlē šlāgeri, otru dienu… Vienalga ko, ka tik maksā. Manas iepriekšējās grupas nosaukums bija American Dream. Tagad tas sapnis ir izsapņots un ir realitāte, tāpēc arī Swamp Shakers. Te nekas nenotiek — te ir purvs. Gribu panākt, ka lielāko daļu laika pavadītu Rietumos, spēlējot festivālos. Līdz šim man nebija domubiedru, kuriem būtu ieinteresētība kaut ko darīt, tāpēc vienmēr jutos vientuļš savās grupās. Es lieku ļoti lielas cerības uz savu jauno grupu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas gaidāms kim? jaunajā mājvietā Hanzas ielā 22

Plašas telpas laikmetīgās mākslas izstādēm, izglītības centrs un Latvijā pirmā starptautiska mēroga rezidenču un studiju programma – Kim? Laikmetīgās mākslas centrs aicina iepazīties ar nāk...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja