Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Senie motīvi laikmetīgās skaņās

Pirmdien, 19. maijā plkst. 19.00 Svētā Pētera baznīcā Profesionālā pūtēju orķestra „Rīga” brass-band grupa diriģenta Boļeslava Voļaka vadībā aicina uz Senās mūzikas koncertu Hanzas savienības dienā.Senās mūzikas motīvi laikmetīgā skanējumā – tā diriģents Boļeslavs Voļaks raksturo savas koncertprogrammas vadmotīvu.

Laikam ritot, mainījušies gan mūzikas instrumenti, gan žanru daudzveidība un muzicēšanas stilistika, bet senās mūzikas pievilcība turpina uzrunāt plašu koncertpubliku. Senās mūzikas motīvi visos vēlākajos laikmetos saistoši šķituši arī komponistiem, tādēļ koncerta programmā iekļauti arī 20. gadsimta komponistu skaņdarbi, kuros saklausāma viduslaiku un renesanses mūzikas atbalss.


Orķestra „Rīga” metāla pūšaminstrumentu grupas izpildījumā koncertā skanēs virkne populāru 16. un 17. gadsimta komponistu skaņdarbu, kurus brass-band repertuāram aranžējis Boļeslavs Voļaks: Dž. Palestrīnas Garīgā simfonija Dies illa…, divas daļas no Dž. Gabriēli cikla Garīgās simfonijas, G. F. Hendeļa 2. svītas (plaši pazīstama ar nosaukumu Mūzika uz ūdens) Uvertīra, kā arī H. Persela un A. Gabriēli skaņdarbi. Pārlikumā metāla pūšaminstrumentu grupai skanēs arī Mocarta Ave verum versija, un 20. gadsimta skatījumu uz seno mūziku atklās R. Štrausa Zaratustras fanfaras no simfoniskās poēmas Tā runāja Zaratustra un daļa no H. Tomazī Liturģiskajām fanfarām – Procession du Vendredi – Saint.


Aicinot uz koncertu Hanzas savienības dienā. jāatgādina, ka Rīgas pilsēta kā Hanzas savienības dalībniece ne tikai iesaistījās tirdzniecībā, bet arī mūzikā pārņēma Vācijas lielāko pilsētu tradīcijas, Rīgā labi pazina un atskaņoja Eiropas izcilāko komponistu skaņdarbus. Senās mūzikas koncerta programma ir saistīta ar Rīgas – Hanzas savienības dalībnieces – mūziķu repertuāru, vienlaikus piedāvājot brīnišķīgi labskanīgu un saistošu mākslas piedzīvojumu ikvienam senās mūzikas mīļotājam.

Boļeslavs Voļaks ir jauniešu pūtēju orķestra Klasika dibinātājs un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra trombonu grupas koncertmeistars no 1974. gada. Savu profesionālo prasmi pilnveidojis, no 1972. līdz 1975. gadam stažējoties Maskavas Valsts konservatorijas asistentūrā. Kopš 1980. gada ir J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docents, no 1988. gada - E. Dārziņa mūzikas vidusskolas pasniedzējs. 1999. gadā dibinājis Rīgas jauniešu ansambli Brass-Ensemble. Līdzās mūzikai, un tomēr ciešā saistībā ar to, B. Voļaka dzīvē liela loma atvēlēta arī zinātniskajai darbībai. B. Voļaks mūža darbs ir latviešu trombona skolas radīšanas. B. Voļaka audzēkņu vidū ir vadošie Latvijas trombonisti.

Ieeja koncertā – bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja