Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Šovakar - Eirovīzijas pirmais pusfināls, Latvija nebalso

Šovakar, 12.maijā jau plkst. 21.10 LTV1 tiešraidē sāksies  gatavošanās Eirovīzijas starptautiskā dziesmu konkursa pirmajam pusfinālam ar raidījumu "Latvija,  turam īkšķus", ko vadīs nu jau Eirovīzijas veterāni Kristīne Virsnīte un Uģis Joksts. "Iesildīšanās pārraidē" skatītāji tiks iepazīstināti ar konkursa dalībniekiem, dziesmām un karstākajām ziņām no Maskavas.

Eirovīzijas pirmā pusfināla tiešraide sāksies plkst.22, šovakar par iekļūšanu finālā sacentīsies Melnkalne, Čehijas Republika, Beļģija, Baltkrievija, Zviedrija, Armēnija, Andora, Šveice, Turcija, Izraēla, Bulgārija, Islande, Maķedonija, Rumānija, Somija, Portugāle, Malta un Bosnija-Hercegovina. Latvijas iedzīvotāji par šiem dziedātājiem balsot nevarēs, jo nolikums paredz, ka attiecīgā valsts balso tikai par to pusfinālu, kurā piedalās tās pārstāvis. Līdz ar to šovakar Latvijas skatītāji varēs vien iepazīsties ar daļas pārējo valstu sniegumu, taču balsot varēs vien 14. maijā, kad uz skatuves kāps Intars Busulis. 

Taču, lai arī telefonbalsojums šodien vēl Latvijas iedzīvotājiem nav pieejams, jau tagad katrs, kurš uzskata par vajadzīgu publiski paust savu viedokli un paziņot personīgo favorītu Eirovīzijas pusfinālistu vidū, var doties uz  mājaslapu www.eirovizija.lv,  kur notiek alternatīvais Eirovīzijas balsojums. Līdz šim nobalsojuši jau 17 000 skatītāju, pagaidām neapšaubāmā vadībā - Intars Busulis (otrdienas rītā ar 5025 balsīm). Latvijas interneta lietotāju favorīts tiks noskaidrots Eirovīzijas starptautiskā fināla dienā - 16.maijā .

Lai gan Eirovīzijas dziesmu konkurss notiek jau 53. gadu, tikai kopš 2004. gada ieviests pusfinālu un fināla princips, bet pērn formātam pievienotas vēl jaunas nianses: katrā no diviem pusfināliem var piedalīties līdz 20 dalībvalstīm, bet finālā piedalās no katra pusfināla kvalificējušās 10 valstis plus vēl piecas valstis: Lielais Četrinieks (Francija, Lielbritānija, Spānija un Vācija), kā arī valsts, kura organizē konkursu. Šogad Eirovīzijas starptautiskajā konkursā piedalās 42 valstis, no kurām 18 varēs redzēt pirmajā pusfinālā, bet 19 – otrajā.

Pirmo reizi konkursa vēsturē finālu vērtēs dalīti: 50% balss tiesības piederēs skatītājiem, bet 50% - žūrijai. Izmaiņas balsojumā iniciējusi vēlme samazināt t.s. reģionālo balsojumu ietekmi, lai konkursam atkal piešķirtu profesionāla muzikāla konkursa statusu. Tāpēc katrai no dalībvalstīm jāveido žūrija piecu cilvēku sastāvā. Tajā esošo personu vārdi netiek atklāti līdz pat fināla norises dienai (tiesa gan, Krievijas žūrijas dalībnieks Filips Kirkorovs šo noteikumu pārkāpt paguva jau prms pāris dienām). Žūrijas sastāvā jāiekļauj profesionāli komponisti, izpildītāji, producenti. Vecuma diapazons – neierobežots, tomēr viens aizliegums eksistē: neviens no žūrijas pārstāvjiem nedrīkst būt jebkā saistīts ar kādu no izpildītājiem vai dziesmu autoriem. Žūrijas darbu katrā valstī uzraudzīs neatkarīgs novērotājs – notārs, kas apstiprinās balsošanas procedūras godīgumu. Pēc tam šie rezultāti tiks nosūtīti uz EBU un apstiprināti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja