Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Tautiski niknie vilki

Grupa Dzelzs vilks gatavojas jaunā albuma iznākšanai


Necilais namiņš netālu no Siguldas autoostas uzmanību nepiesaista — tādi redzami vai ik pilsētā, vai uz ik stūra. Taču tieši tur grupa Dzelzs vilks nesen pabeigusi ierakstīt jauno albumu Uijā, uijā nikni vilki, kas iznāks mēneša beigās. Vēl atlicis darbs pie mūzikas tehniskās puses noformēšanas, tādēļ ar diviem no vilkiem — Juri Kaukuli un Kasparu Tobi — tiekamies tieši Siguldas ierakstu studijā.

Ne tautas mūzika


Sarunā aizņemtības dēļ nepiedalās vilku bundzinieks Mārcis Judzis, kurš, sazvanīts pa telefonu, par jauno albumu pārliecināti saka: "Vissirsnīgākais, vismīļākais no visa, kas bijis. Tā, ka pašam asaras birst!" Pārējie grupas dalībnieki gan no tik skaļiem vārdiem atturas, taču norāda, ka jaunais albums tapis, nepieturoties pie rokenrola vērtībām, taču arī neatsakoties no tām.

Albumā Uijā, uijā nikni vilki pavisam ir vienpadsmit kompozīciju, kas veidotas tautiskā manierē, taču atsauces — tautas mūzika — nebūs, nosaka Kaspars, precizējot, ka arī iepriekšējais albums Kur vakara zvaigzne lec nebija īsti dēvējams par tautas mūziku, drīzāk jau dziesmām ar tautas vārdiem. Taču jaunajā albumā arī vārdi esot vairāk pašu daiļrade. Protams, tā kā Dzelzs vilks sevi uzskata par latviešiem, arī jauno dziesmu tekstus jau var dēvēt par tautas dziesmu vārdiem, smīnot piebilst Juris.

Jaunajā albumā izmantoti neskaitāmi instrumenti, ierakstu procesa laikā studija bijusi piekrauta pilna, atceras mūziķi. Juris pat esot iečīgājis vijoli! Tāpat netrūkst skaļas dziedāšanas un bļaušanas korī. Par akustisku gan to nenosaukt, lai gan pirmo reizi atsevišķas dziesmas no jaunā albuma tiks atskaņotas Latvijas Mūzikas akadēmijas Studentu klubā akustiskajā koncertā, ko Dzelzs vilks spēlēs šovakar. Kā piebilst Juris, šis koncerts zināmā mērā būs atkārtošanās — pirms aptuveni gada tieši viņi aizsāka Studentu kluba akustisko koncertu sēriju, "atsakoties no vadiem un pastiprinātājiem".

Ar Anglijas enerģiju


Dzelzs vilks nav no tām grupām, kas lielāko daļu laika pavada studijā, un retu reizi savu veikumu nes tautās. Jauno muzikālo materiālu pirmo reizi varēs dzirdēt koncertā Liepājā 24.maijā, taču oficiālajā albuma turnejā vilki dosies laikā, ko Juris nodēvē par gatavošanos lielajiem dzērienu un ēdienu svētkiem. Un kā nu ne, arī vairākas jaunajā albumā dzirdamās dziesmas īsteni atbilst Līgosvētku garam. 17.jūnijā gaidāma uzstāšanās Andrejsalā, tiem sekos koncerti 19.jūnijā Liepājā un 20.jūnijā Mālpilī. Tālākais koncertu grafiks vēl nav saskaņots, taču tie noteikti būs, sola grupas vokālists. Jaunajā koncertu sezonā pirmo reizi uz skatuves ar grupu Dzelzs vilks kāps jaunais basģitārists Kārlis Alviķis — par viņu Juris saka atzinīgus vārdus, īpaši atzīmējot lielo pārsteigumu, ko sagādājis tas, ka mūziķis uzreiz pratis nospēlēt vai visas dziesmas.

Tiesa gan, vēl neesot skaidrs, kur un kā notiks albuma prezentācijas koncerts — kā apgalvo Kaukulis, izdevēja Iveta Mielava par īsteno Uijā, uijā nikni vilki prezentācijas vietu uzskatot pļavu, taču par to vēl tiekot domāts — tikpat labi tas Jāņu karstumā varot notikt kādā pagrabā. Ar spēlēšanu brīvā dabā grupai jau ir visnotaļ interesanta pieredze — pagājušogad viņi uzaicināti spēlēt kādā sportiskā masu pasākumā, taču tā rezultātā koncerts noticis "starp diviem bērziem, pieciem sportistiem, kūku un arbūzu", smiekliem drebinot balsis, atceras mūziķi. Viņi arī neaizmirst paironizēt par "nenormālo Dzelzs vilka komercializēšanos un šausmīgo vēlmi nopelnīt, spēlējot jebkādos apstākļos".

Vislielākos iespaidus mūziķiem atstājusi koncertu sērija Lielbritānijā aprīlī — lai arī vien trīs dienās nospēlēti pa koncertam Līdsā, Bredfordā un Londonā, tomēr enerģijas uzņemts tik daudz, ka jau februārī ierakstīt sāktais albums pabeigts nedēļas laikā. Šie koncerti spēlēti latviešu pulcēšanās vietās, taču publika bijusi pietiekami krāsaina un daudzveidīga — tieši tādēļ mūziķi ir apņēmības pilni vēl reizi doties koncertēt uz britu salām, sarunas par iespējamām uzstāšanās vietām jau esot sāktas. Šoreiz mērķis esot koncertēt klubos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja