Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Uz Basku zemi – ciemos pie Morisa Ravela!

No 19. augusta līdz 4. septembrim franču komponista Morisa Ravela (1875–1937) dzimtajā pusē – Senžandelīzā, Sibūrā un vēl sešās Basku zemes pilsētās – notiks ikgadējais Ravela festivāls, kura programmu veido trīs desmiti koncertu un tikšanos ar māksliniekiem, kā arī astoņpadsmit publisku meistarklašu

Festivāls radīts 2020. gadā, apvienojoties Ravela akadēmijai un festivālam Mūzika Basku krastā. Ravela festivāls jau ir kļuvis par svarīgu notikumu Jaunakvitānijas, Francijas un Eiropas mūzikas kalendārā. Apmeklētājiem ir arī iespēja izbaudīt Basku zemes skaistumu un kultūras mantojumu. Basku zeme, kas atrodas starp Atlantijas okeānu un Pirenejiem, fascinē ar savu iespaidīgo ainavu un ir viens no skaistākajiem Francijas reģioniem.

Festivāla prezidents un mākslinieciskais vadītājs ir lieliskais franču pianists Bertrāns Šamajū. Viņš uzsver, ka vēlas piepildīt programmu ar optimismu un skaistumu. Festivāla un Ravela akadēmijas programma ir tradīciju, mūsdienīguma un radošuma apvienojums, uzsvars tiek likts uz franču mūziku un pieredzes apmaiņu starp dažādu paaudžu māksliniekiem. Festivāls iepazīstina publiku ar izciliem izpildītājiem, savukārt akadēmijā divas nedēļas zināšanas papildina nākamās paaudzes pārstāvji – izpildītāji un komponisti.

Pasniedzēju vidū šogad būs tādas autoritātes kā Rena Šereševska un Džonatans Biss (klavieres), Nora Česteina un Boriss Garlickis (vijole), Veronika Hāgena un Žans Sulems (alts), Jākobs Špāns un Emanuella Bertrāna (čells), Migels da Silva (kamermūzika), Patrīcija Petibona un Veronika Žansa (vokāls), Mīkaels Žarels un Ramons Lazkano (kompozīcija), Otmans Luati (diriģēšana) un citi. Ravela akadēmijas tradīcijai ir vairāk nekā piecdesmit gadu. Audzēkņi ne tikai strādās ar saviem pasniedzējiem, bet arī piedalīsies festivāla dalībnieku – pianista Bertrāna Šamajū, altistes Tabeas Cimmermanes, dziedātājas Barbaras Hanigenas, čellistes Solas Gabetas un vijolnieces Aļonas Bajevas – meistarklasēs. Jaunie mūziķi būs dzirdami arī koncertos līdzās pieredzes bagātiem māksliniekiem.

Festivāla prezidents un mākslinieciskais vadītājs pianists Bertrāns Šamajū vēlas piepildīt programmu ar optimismu un skaistumu. Foto – Marko Borggrēve

Koncertprogrammas pamatā ir vairāki simfoniskie pīlāri. 21. augustā orķestris Les Siècles diriģenta Pjēra Blēza vadībā uzburs Morisa Ravela Spānijas noskaņas. 22. augustā orķestris un koris Le Concert Spirituel diriģenta Ervē Nikē vadībā garīgās mūzikas programmā godinās Ravela skolotāju Gabrielu Forē (šogad tiek pieminēta viņa nāves 100. gadadiena). 29. augustā pirmo reizi festivālā viesosies Francijas Radio filharmonijas orķestris kopā ar savu muzikālo līderi Miko Franku. Šajā programmā čelliste Sola Gabeta atskaņos Eduāra Lalo Čellkoncertu.

Maestro Žordi Savals kopā ar orķestri Le Concert des Nations īpaši festivālam radījis programmu Moriss Ravels, iedvesma un metamorfozes, kurā skanēs senā mūzika, dažādu tautu tradicionālās dziesmas un Ravela darbu aranžējumi (3. septembrī). Ansamblis Hegiak 2. septembrī izpildīs basku tradicionālās dziesmas, kuras atrastas ekspedīcijās lauku apvidos, kā arī mūsdienu skaņdarbus, kas atsauc atmiņā reģiona zemnieku dzīvi.

Festivāla programmu bagātinās arī laikmetīgā mūzika: 23. augustā ievērojamais kolektīvs Ensemble intercontemporain maestro Pjēra Blēza vadībā spēlēs Mikaela Žarela un Džordža Bendžamina darbus, abi komponisti būs klāt un satiksies ar klausītājiem. Klavieru duets Katja un Mariella Labekas 24. augustā spēlēs Žana Kokto iedvesmoto Filipa Glāsa programmu. Daudzveidīgā repertuārā gan solo, gan kopā ar domubiedriem – dziedātāju Barbaru Hanigenu, altisti Tabeu Cimmermani un kvartetu Belcea – vairākos koncertos izpaudīsies arī festivāla mākslinieciskais līderis Bertrāns Šamajū.

Informācija: festivalravel.fr

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja