Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Artis Robežnieks. Ar Ikara spārniem

Artis Robežnieks spēlē galveno lomu muzikālajā drāmā Priekules Ikars

Šovakar Dailes teātrī notiek Māras Zālītes un Ulda Marhilēviča muzikālās drāmas Priekules Ikars pirmizrāde. Abu autoru jaundarbs skatītājus aizvedīs uz XVII gadsimta Kurzemi, kur Priekules muižā esot dzīvojis un darbojies kalējs Toms - visnotaļ neparasts cilvēks, kurš bija apņēmies izkalt spārnus un lidot. Artis Robežnieks, kuram uzticēta Toma loma, atzīst, ka ir aizraujoši spēlēt leģendāru personu, lai gan pierādījumu, ka šāds cilvēks būtu dzīvojis, tomēr īsti nav. Sīkākus pētījumus aktieris gan nav veicis, jo, viņaprāt, dramaturģe Māra Zālīte jau visu ir izdarījusi, ieguldot pamatīgu darbu. "Vienu gan esmu secinājis - šī izrāde stāsta par daudz ko vairāk nekā tikai par pirmo cilvēka lidojumu Latvijā."

Ja aktierim kāds lūgtu raksturot Tomu, viņš teiktu: tas bijis mazliet traks un pilnīgi noteikti - ģeniāls cilvēks. "To gan, manuprāt, var attiecināt uz ikvienu, kas izgudrojis kaut ko tikpat neparastu kā spārnus, lai varētu lidot," spriež Artis Robežnieks un atminas, ka skolas gados pats bijis aizrāvies ar izgudrojumiem. Viņam itin labi paticis palasīt Krievijā izdotos populārzinātniskos žurnālus un pafantazēt par to, ko varētu uztaisīt. "Tomēr lidmodelīšus konstruējis neesmu, un doma par to, ka es varētu skriet pa gaisu, arī man nav bijusi." Praktiskas tehniskas izpausmes gan Artim Robežniekam neesot svešas - ja nepieciešams, viņš var novērst sīkas tehniskas kļūmes mašīnai, un pie sirds viņam esot arī ar galdniecību saistītas lietas. Taču pats konstruēt spārnus, ar kuriem varētu mēģināt lidot, viņš neesot gatavs. "Iespējams, ka tikai pēc pirmizrādes kaut kur kaut kas saslēgsies, un man radīsies šāda fantāzija," aktieris smejas.

Ļoti nozīmīgs Artim Robežniekam šķiet fakts, ka šī viņa karjerā ir pirmā lielā "dziedošā" loma. Prinča loma izrādē Meža gulbji, kurā viņš arī ir dziedājis, tikusi pārņemta no cita kolēģa un nav bijusi rakstīta viņam. "Ikarā visas dziesmas Uldis Marhilēvičs rakstīja ar domu par mani, tas vien ir ļoti iedvesmojoši. Ulda Marhilēviča mūzika un Māras Zālītes teksti ir sava veida zīmols. Man nav jālauza galva, lai atcerētos tekstus, taču, kad tos izrunāju, sajūtas ir pavisam īpašas." Vai, spēlējot dramatisko izrādi, emocionālais saviļņojums būs tik liels, ka pašam acīs sariesīsies asaras, aktieris pagaidām nezina. "Ar tādu domu uz skatuves nekāpju. Taču varbūt lai skatītāji drošības dēļ paņem līdzi kabatlakatiņus," - tā Artis Robežnieks.

***

Izrāde

Muzikālā drāma

Priekules Ikars - pirmizrāde Dailes teātrī 11.IV plkst.18; nākamā izrāde - 13.IV

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja