Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Hermanis uz skatuves izved suņus

Piektdien, 8. oktobrī slavenajā  Minhenes teātrī Kammerspiele notiks Džeka Londona romāna vai, kā teicis kritiķis "brīnišķās poēmas prozā" Senču aicinājums teātra versijas pirmizrāde, ko iestudējis Alvis Hermanis. Tas ir pirmais Hermaņa šīs sezonas projekts ārzemēs (sekos vēl divi jauniestudējumi Vīnes Burgtheater, kur Hermanis ir štata režisors un Ķelnes Pilsētas teātrī).

1903.gadā publicēto Londona darbu The Call of the Wild (vāciski - Ruf der Wildnis, tā sauc arī izrādi) varbūt pēc jēgas precīzāk latviskot būtu Mežonības alkas, Dabas kliedziens vai vēl kā citādi, jo stāsts ir par Amerikas Klondaikā – zelta meklētāju skarbajā paradīzē Aļaskā parādu dēļ "iesprūdušu" vīru, kurš sadraudzējas ar suņiem – kamanu vilcējiem un pamazām izdzīvošanas procesā kopā ar saviem jaunajiem kompanjoniem atklāj sevī kaut ko "dzīvniecisku" jeb dabisku.

Režisors gan brīdina, ka neraugoties uz dažādu suņu iesaistīšanu skatuviskajās norisēs kopā ar sešiem aktieriem (šoreiz starptautiska trupa – izrādē piedalās arī aktieri no Beļģijas un Austrijas), inscenējumā maz palicis "autentiskā" Džeka Londona – tā nav izrāde par Aļasku XIX gadsimta Zelta drudža laikos, bet gan par personības drudzi - "dabiskā, mežonīgā" iztrūkumu XXI gadsimta cilvēkā.

Pasaulē savulaik, jau kopš pirmās ekranizācijas 1935.gadā, tūkstošiem kinoskatītāju valdzinājušas filmas, kurās bez suņiem galvenajā lomā  mirdzējušas zvaigznes Klārks Geibls, Čārltons Hestons, Rutgers Hauers. Teātrim romāns saprotamu (dzīvnieki!) iemeslu dēļ palicis "cietais rieksts". Redzēsim, kā ar poēmu prozā ticis galā Alvis Hermanis, kurš riskējis un uz Kammerspiele skatuves izvedis 8 suņus, arī aktierus suņu maskās un citus teatrālus trikus/brīnumus. Izrādes scenogrāfs Rūdolfs Bekičs, kostīmus veidojusi Monika Pormale, izrādes tapšanā lielu palīdzību sniegusi Inga Rozentāle. Mana recenzija – nākamās nedēļas Kultūras Dienā.

Sīkāka info par A.Hermaņa izrādēm: www.muenchner-kammerspiele.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja