Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Kristaps un Evija Skultes. Bīstami! Abiem

Dž.Dž.Džilindžera izrādei Smiekli tumsā Nacionālajā teātrī Kristaps Skulte veidojis scenogrāfiju, Evija Skulte tajā spēlē meiteni

Kā Kristaps parādās zālē, ir šausmīgs uztraukums — atzīstas aktrise Evija Skulte (34), kura Džilindžera jaunajā izrādē, kas tapusi pēc Vladimira Nabokova romāna Camera obscura motīviem, spēlē astoņpadsmit gadu vecu meiteni. Viņā iemīlas harmoniskā laulībā dzīvojošs mākslinieciski tendēts četrdesmitgadnieks. Sākas Bruno Krečmara (Ivars Puga) un Magdas romāns. Šī melodrāma risinās uz Nacionālā teātra skatuves Kristapa Skultes (39) veidotā scenogrāfijā.

"Zinot par Evijas uztraukumu, mēģinājumos sēžu zāles dziļumā, lai viņa mani neredz un nedzird. To pat Džilis pamanījis, ka viņa neatveras, kā vajag, kad esmu klāt," saka Kristaps. Būt kopā dzīvē un vēl teātrī? Tā viņiem negadās bieži, kaut pirms divpadsmit gadiem Kristapa un Evijas attiecības sākās tieši tā. Viņi satikās seriālā.

Tas, par ko abi priecājas, strādājot ar jauno Džilindžera izrādi, ir iespēja mājās beidzot parunāt par darbu. "Parasti viens otram neuzbāžamies ar darba lietām," saka Evija. "Darbs un mājas tomēr ir divas sfēras, kurām jābūt nodalītām," — tā Kristaps.

RŪDĪTS AR BALTAJĀM LAULĪBĀM

Jaunas meitenes Evija Skulte spēlējusi vairākkārt. "Man patīk. Tās ir lomas, kurās var kārtīgi izspēlēties," saka aktrise. 1996.gadā viņa spēlēja Meiteni režisora Regnāra Vaivara kritiķu atzinīgi novērtētajā debijas izrādē Baltās laulības. Šajā izrādē aktrisei nācās nomest apģērbu. Tolaik jaunās aktrises un scenogrāfa Kristapa Skultes attiecības bija tikko sākušās. "Evija mani uzaicināja uz izrādi. Es, tāds gaišs puisis, gāju skatīties, kā meitene spēlē, un biju šokā," Kristaps stāsta.

"Man neienāca prātā, ka neliels kailums varētu izsaukt viņā tādu reakciju. Biju lepna par savu lomu. Man likās, tas taču ir skaisti, un es to parādīšu savam puisim," Evija atceras.

Arī jaunajā Džilindžera izrādē Smiekli tumsā nesaudzīgi atklāti tiek izspēlēts intīms mīlas stāsts, pārkāpti tabu. "Jau toreiz (Baltās laulības skatoties) nodomāju, varbūt pat kaut kādā mērā tas uzlabo attiecības. Uzfrišina jūtas, jo tu pēkšņi saproti — eu, bet tas taču varētu notikt īstenībā!" saka Kristaps.

Skatoties, kā uz skatuves attiecības ar citu vīrieti spēlē viņa sieva, Kristaps saspringst. Joko, ka tā ir iespēja pēc divpadsmit gadu ilgām attiecībām atkal paskatīties uz Eviju kā sievieti, nevis "mājas priekšmetu".

"Domāju, Kristaps lieliski saprot, ka bučas citam vīrietim uz skatuves ir vienkārši darbs. Tajā mirklī es viņu (kolēģi — A.B.-R.) reāli neiekāroju. Uztraukums man nav par šīm ainām izrādē, bet par to, kā Kristaps novērtēs manu darbu."

Kristaps atzīst, ka par Evijas lomām līdz šim nav bijis lielā sajūsmā. "Tas ir tāpat kā ar saviem darbiem — man nekad īpaši nepatīk tas, ko esmu izdarījis. Arī uz Eviju skatos daudz kritiskāk."

Ko Evija domā par Kristapa darbiem? Viņam sanākot vai nu neitrāli (nekas īpašs!), vai tiešām ģeniāli. "Pa vidu ne." Scenogrāfija teātra izrādēm Kristapam esot kā saldais ēdiens, pie kā pieķeras laiku pa laikam. Scenogrāfs sadarbojies ar teju visiem lielajiem Latvijas teātriem, veidojis scenogrāfijas arī latviešu kinofilmām. Jaunākais Kristapa Skultes darbs ir 2007.gadā tapusī latviešu filma Rūgtais vīns ar Agnesi Zeltiņu galvenajā lomā. Vairākus gadus pēc kārtas Kristaps Skulte veidojis Eirovīzijas nacionālās atlases fināla skatuves iekārtojumu.

Izrādes Smiekli tumsā scenogrāfiju Kristaps veidojis, Evijai ilgi nerādot ne detaļu. Pēcāk, kad pirmie mēģinājumi jau aiz muguras, viņi beidzot zālē satikušies. Varējuši novērtēt viens otra darbu. Šī esot tā retā reize, kad viņi neskopojas ar komplimentiem viens otram par darbu.

SLIKTIE LAIKI, LABIE LAIKI

Vai arī mājās Skultes viens otru kritizē uz nebēdu? "Mums ir šausmīgi strīdu laiki, kad viss riebjas vienam otrā, un ir šausmīgi labi laiki, kad viss patīk. Tas var mainīties pat dienas laikā," Evija stāsta.

"Kad tuvojas pirmizrāde, Evija kļūst niķīga," Kristaps atzīst. Pats par sevi viņš ir vēl sliktākās domās — esot ģimenē tas psihopātiskais. "Varbūt ne ārēji, bet iekšēji. Evija ir mierīgāka."

Viņa noraidoši purina galvu. Nepiekrīt vīram. "Kristaps ir tas stabilais, mierīgais, uz kuru vienmēr var paļauties." Ģimenē aug divi pirmsskolas vecuma dēli. Precēts pāris Kristaps un Evija ir sešus gadus. Ar pārtraukumiem un strīdiem pēc sešus gadus ilgušām attiecībām Kristaps kādu dienu Eviju uzvedis viesnīcas Reval Hotel augšstāva restorānā un gredzena vietā pasniedzis Kinder Surprise šokolādīti. Pēc maģiskajiem vārdiem — vai kļūsi mana sieva — viņa jutusies laimīga. Piekritusi. Šokolādi ilgi glabājusi plauktā kā dārgu piemiņu, bet reiz pēc strīda ar Kristapu dusmās apēdusi.

"Ar prātu domājot, ir pilnīgi skaidrs, ka aktrise nav labākā izvēle," Kristaps saka. Kāpēc tā? Evija smīn. Kristaps: "Maz mājās — rītos mēģinājumi, vakaros un brīvdienās izrādes. Arī pieradums pie ainām uz skatuves, par ko iepriekš runājām. Es nedomāju, ka ir daudz vīriešu, kuri var pateikt, ka tas viņiem ir vienalga."

Taču, par spīti visiem riskiem, Kristapu savaldzinājis ne tikai Evijas izskats, bet arī domu plašums. "Es nedomāju, ka varētu dzīvot ar grāmatvedi. Būtu garlaicīgi."

Pirmoreiz viņi sastapās 1997.gadā Latvijas Televīzijas seriālā Palīgā! tiem, kas mācās latviešu valodu. Evijai tajā bija galvenā loma. Kristaps iekārtoja studiju. Viņam jaunā aktrise iepatikās. "Viltīgi pinu tīmekļus. Man bija plāniņš," — tā Kristaps. "Un es iekritu," Evija smejas.

Viņa domā, tas ir muļķīgs priekšstats, ka divi radoši cilvēki ģimenē — praktiskā nozīmē tā ir katastrofa. Evija lieliski gatavo, Kristaps — mūrē, betonē. "Esam ļoti praktiski cilvēki," aktrise atzīst.

ČETRDESMIT. KO NU?


Sēdēt stundām ar draugiem kafejnīcā? Skultes bohēmu esot atēdušies. Tagad svarīgākais ir bērni. "Paši sarīkojam ballītes ar draugiem, viņu bērniem, un ir daudz jautrāk," Evija saka. Divatā viņi izklaidējas pirmizrāžu ballītēs.

"Kristaps nav redzējis tikai vienu izrādi, kurā spēlēju, — Sarunas kaimiņistabās. Tajā laikā bijām pašķīrušies, konflikts. Tā viņš to izrādi nenoskatījās," Evija stāsta. Tas notika pirms trim gadiem. Par spīti krīzēm, viņi joprojām ir kopā.

Kristapam tuvojas četrdesmit. Kā ir? "Diezgan bailīgi kļūst šīs jaunās izrādes kontekstā," viņš atzīstas. "Acis uz jaunām meitenēm metu — patīk. Sporta auto nopirkts — pirmās pazīmes tātad jau ir," viņš ironizē.

"Četrdesmitgadnieku krīzes piemēri redzami ik uz soļa: onkuļi krāso matus, taisās ar D&G jostiņām," Kristaps saka. Evija sarauc pieri: "Bet kāpēc tas ir tieši četrdesmit gados?" Kristaps: "Man liekas, tas ir vecums, kad attopies, ka neesi mūžīgs. Sirmi mati, krosiņu vairs nevari noskriet. Sasienoties ar jaunu meiteni, tev ir iespēja pārlēkt paaudzi atpakaļ. Tas ir baigais vilinājums — sakoļīt jaunu beibi." Cita pasaule. Burvīga. Kaut arī nav skaidrs, ko ar to varētu darīt ilgtermiņā. "Jā, tā ir problēma," Kristaps domā. "Nu, kādas kopīgas tēmas tur var būt?"

Evija izrādē ir astoņpadsmit gadu veca meitene, kurā neprātīgi iemīlējies četrdesmitgadnieks. Sākas romāns. Vai Evija saprot savu varoni? "Viņam ir nauda, stabila dzīve. Ar viņu ir interesanti sarunāties. Viņš meitenei var piedāvāt pilnīgi visu," aktrise saka.

"Nu redzi, tev tagad ir iespēja to visu izdzīvot," Kristaps pavelk sievu uz zoba.

Pēc pirmizrādes būs ballīte, ko viņi apmeklēs abi kopā. Tālāk? Vasara! Atvaļinājumā Skultes cer ar bērniem kaut kur izbraukt. Siltais, saulainais laiks iedvesmo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja