Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Lietas, kas iedvesmo Daigu Gaismiņu

Sācies skatītāju iemīļotās izrādes Skroderdienas Silmačos maratons. To nāksies izturēt arī Nacionālā teātra aktrisei Daigai Gaismiņai, kura šajā iestudējumā atveido Silmaču saimnieci Antoniju. Aktrise atzīst — spēku viņai dod arī dažas konkrētas ar šo izrādi saistītas lietas. Daiga neslēpj, ka ir mazliet skumji — šajā iestudējumā Skroderdienas tiek spēlētas beidzamo reizi. Tādēļ ikviens tiek aicināts 22.jūnijā plkst.18 ieslēgt televizoru un noskatīties šo izrādi tiešraidē, ko piedāvās LTV1.

***

Jāņuzāles un vainagi

Nākamā lieta ir jāņuzāles, kas atrodamas visur, pat aizskatuvē. Viss teātris smaržo pēc mazliet apvītušām jāņuzālēm, piemēram, kalmēm, kas saglabājušās no iepriekšējām izrādēm. Un kur nu vēl mūsu zāļu sievu vītie vainagi! Zinu, ka viņas pirms izrādēm agri no rīta dodas uz pļavām, kur lasa jāņuzāles, un pēc tam visiem izrādes dalībniekiem pin vainagus. Tad tie pirms izrādes ir glīti salikti, un mēs katra varam izvēlēties smukāko. Tiesa, Antonijai allaž ir atlikts īpašs vainadziņš...

Protams, man Jāņi katru gadu sanāk mazliet garāki nekā parastiem cilvēkiem — tos svinu apmēram nedēļu, bet pie tā jau esmu pieradusi.

***

Orķestris un Skroderdienu pirmie akordi

Kad sāk skanēt Skroderdienu Silmačos mūzikas pirmie akordi, vienalga, lai kur es atrastos — frizētavā vai citur, tie uzreiz liek savākties un būt gatavībā iziet uz skatuves. Varbūt to var salīdzināt ar nodrillēto teicienu par cirka zirgu, kuram arēnas smarža liek trakot... (Smejas.) Bet tā tiešām ir. Kad dzirdu pirmos akordus, jūtu, kā nāk enerģija. Domāju, skatītājiem zālē ir līdzīgi, un mums iznāk lieliska enerģijas apmaiņa!

***

Kabatlakatiņi ar monogrammu

Nevaru apgalvot, ka esmu čakla rokdarbniece, bet saistībā ar Skroderdienām man tapuši divi mutautiņi. Izrādē ir aina, kurā Antonija Dūdaram apsien ap pirkstu mutautiņu. Pirmajos gados rekvizitores man lika tik lielus kabatlakatiņus, ka reiz teicu — nu tad dodiet man dvieli! (Smaida.) Reiz izdomāju, ka uz mutautiņa mēģinājumu un izrāžu laikā varu uzšūt monogrammu... Kad amats bija rokā, nākamajā gadā jau kabatlakatiņu apdarināju pat ar cauro vīli. Man bija ideja, ka šos abus kabatlakatiņus varētu kādreiz uzdāvināt Teātra muzejam — kā pašas darinātus. Vēl esmu secinājusi, ka smalkie rokdarbi ļoti nomierina — tie ir gluži kā meditācija, kuras laikā galva var atpūsties. Izrāde ir pietiekami gara, un, tā kā man visu laiku nav jābūt uz skatuves, emocijas izšķiežu nevis brīvajos brīžos skraidot pa teātri, bet, piemēram, tamborējot vai izšujot.

***

Meijas pie teātra


Šajās dienās, kad ir ļoti daudz darba — daždien jānospēlē pat divas izrādes —, pirmā iedvesmojošā lieta ir meijas pie mana mīļā teātra fasādes. Un kad vēl sajūtu šo smaržu! Tā noskaņo pareizā virzienā, un saprotu, ka Skroderdienas Silmačos tiešām ir sākušās.

***

Slavenās pankūkas

Tiem, kas spēlē Silmačos, pankūkas ir gauži tradicionāla lieta — tās pašas, ap kurām ņemas Bebene un Pindacīša un ar kurām labprāt panašķojas arī citi izrādes dalībnieki.

Mēs jau zinām, kuras rekvizitores tās cep — viņām ir sastādīts slīdošais grafiks. Un jācep daudz, īpaši tajās dienās, kad ir divas izrādes... Pankūku smaržu tiešām varu saukt par iedvesmojošu!

Atzīšos, ka man plānās pankūkas ļoti garšo, taču ikdienā diemžēl pietrūkst laika tās cept. Toties Silmaču laikā pankūkas dabūju saēsties pietiekami, un tad jau vasarā ik pa brīdim cepu arī pati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja