Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Meklējot Fellīni Kabīriju

Izrādi Ja tevis nebūtu. Kabīrija Raimonda Paula melodijās iedvesmojusi klasiskā filma Kabīrijas naktis

Kas ir Fellīni? Atbilžu varianti — pilsēta, aktieris, nezinu, neesmu dzirdējis, ejiet jūs… Apmēram tā, līksmi smaidot un veroties kamerā, atbild jauni, glīti cilvēki. Teiksiet, tas nevar būt!? Var, mīļie. Uz jautājumu, kas tas tāds Fellīni un kas ir viņa Kabīrija, improvizētā "pētījumā" Rīgas ielās spēja atbildēt vien vecāka gadagājuma cilvēki, kuriem ar itāļu režijas klasiķa Federiko Fellīni filmu Kabīrijas naktis un Džuljetas Mazīnas spēlēto mazo, dzīvelīgo, dzīves sisto, bet tik izturīgo Romas prostitūtu Kabīriju asociējas viņu jaunība.

Tie ir 50.gadi, precīzi 1957.gads, kad uz ekrāna iznāk itāļu režijas spilgtā talanta, vēlāk fantasmagorisku tēlu radītāja Fellīni un viņas sievas Džuljetas Mazīnas otrais pasaules slavu guvušais kopdarbs (pirmos starptautiskos laurus jau ir saņēmusi filma Ceļš, 1954) — stāsts par prostitūtu Kabīriju, kura dzīvo mazā mājiņā Romas nomalē, draudzējas ar mutīgo kolēģi Vandu un aiz nemitīgās bravūras un spīta slēpj klusu cerību, ka arī viņas dzīvē notiks brīnums. Tas atnāks prinča, ideālā vīrieša veidolā. Protams, Kabīrija smagi maksā par savām cerībām — vīrieši viņas ceļā trāpās sīki, savtīgi draņķi, kam Kabīrijas sūri sastrādātās naudiņas vārdā nebūtu viņu žēl aizsūtīt arī uz mūža mājām… Tomēr Kabīrijai liktenis piespēlē sapņu pieredzi — tikšanos ar slavenu kinoaktieri, kurš saplēsies ar līgavu un aiz gara laika nolēmis pavalkāt pa glauniem bāriem, aizvest pat līdz savai mājai noplukušam cālim līdzīgo Kabīriju. Tik vien, ka Kabīrijai nākas nosēdēt nakti vannas istabā, kamēr risinās zvaigznes un pēkšņi ieradušās līgavas kaislīgā izlīgšana…

Tāds stāsts, ko aktualizēt lokālai lietošanai nolēmusi režisore Gaļina Poļiščuka, aktrise Rēzija Kalniņa un komponists Raimonds Pauls. (Rēzija Kalniņa būs Kabīrija, Karīna Tatarinova spēlēs mutīgo Vandu, kinozvaigznes loma — Andrim Bulim.) Pret klasisku filmu sižetu "otrreizēju pārstrādi" var būt dažāda attieksme — arī kā pret svaigu ideju trūkumu. Kaut kālab pasaules kino klasikas dramaturģija būtu sliktāka nekā, teiksim, Hamlets un tā ntais iestudējums? Turklāt izrādās, ka filmas Kabīrijas naktis popularitātes faktors ir krietni pārspīlēts, tie brīnumjaunieši, kas neko nav dzirdējuši, ir safilmēti tepat, un pamācošā filmiņa būšot skatāma izrādes finālā. Nenoliedzami efektu filmiņa atstāja graujošu. No projekta prezentācijā klātesošā komponista Raimonda Paula izskanēja neviltota nopūta par to, kurp ejam — uz pasaules galu…

Savukārt labā ziņa ir tā, ka ar Kabīrijas lomu izrādē Ja tevis nebūtu. Kabīrija Raimonda Paula melodijās cīkstēsies Rēzija Kalniņa. "Vienmēr esmu gribējusi būt klauns, kaut man uzstājīgi tiek piedāvātas liktenīgo sieviešu lomas," noteica aktrise, kura Teātra observatorijā K.Barona ielas pagrabiņā ir sekmīgi uzvarējusi ar vēl vienu klasiskā filmā kanonizētu lomu — Blānšu Ilgu tramvajā.

Radošā komanda savu Kabīrijas nakšu versiju piedāvāšot kā svaigu skatījumu ne tikai uz klasisko filmu, kuras pēdas, izrādās, Latvijas džungļos sen aizaugušas, bet arī uz sapņa un brīnuma ideju.

Raimonda Paula mūzika, viņa Kabīrijas nakšu versija, pirms vairākiem gadiem jau tikusi spēlēta arī Krievu drāmas teātra iestudējumā, ko veidoja režisore Alla Sigalova. "Tas nebija īpaši veiksmīgs," lakoniski šo iestudējumu komentēja komponists. Šī Kabīrija, iespējams, būšot pilnīgi cita pieredze, ko akcentēs arī tas nežēlīgā tuvplāna formāts, kādā Teātra observatorijā strādā aktieri. Tie, kas ir bijuši mazajā Barona ielas teātra pagrabā, sapratīs. Viens no tuvplāna nosacījumiem būs arī dziedāšana dzīvajā — nekādu mikrofonu, nekādu vadiņu un daiktiņu, kas karājas pie aktiera mutes. Pirmizrāde 30.aprīlī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja