Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Eiropa — dāsna kultūrai

Tostarp Polijas pilsētā Vroclavā no 31.marta līdz 5.aprīlim notiks ikgadējās Eiropas teātra balvas piešķiršanas svētki — tas nozīmē nedēļu ilgu teātra festivālu, kura laikā laureāti teju diviem tūkstošiem teātra pasaules ekspertu (režisoriem, aktieriem, kritiķiem, masu mediju pārstāvjiem u.c.) sniedz savu radošo atskaiti — īpaši gatavotas lekcijas, meistarklases un, protams, izrādes.
Labās ziņas ir divas. Jaunums: sākusies kandidātu atlase pirmajai Eiropas prēmijai literatūrā. Divpadsmit Eiropas Savienības (ES) valstīs (šogad tās ir Austrija, Horvātija, Francija, Ungārija, Īrija, Itālija, Lietuva, Norvēģija, Polija, Portugāle, Slovākija, Zviedrija — tās arī ir pirmās, kam bija gatava tulkoto literāro darbu pakete) starptautiska žūrija sākusi darbu, lai noskaidrotu labākos tekstus un apbalvotu jaunos Eiropas literatūras talantus, kas šos tekstus radījuši. Katru gadu konkursā piedalīsies 11 vai 12 Eiropas Savienības dalībvalstis, tātad matemātiski triju gadu laikā pie publicitātes ES robežās un ievērojamām naudas prēmijām (pagaidām runa ir par 50 000 eiro) tiks kāds jauns literāts no visām 34 ES valstīm, kas apstiprinājušas dalību programmā Eiropa — kultūrai.

Galveno balvu — zelta panno Premio Europa per il Teatro un 60 tūkstošus eiro saņems starptautiski pazīstamais poļu režisors Kristians Lupa (Polijas teātra dienās varējām skatīties viņa iestudētās Vernera Švāba Prezidentes — kontroversiālu lugu, kas ir arī Jaunā Rīgas teātra repertuārā).

Inovāciju balva Jaunās teātra realitātes/Europe Prize New Theatrical Realities un 20—30 000 eiro pēc 300 starptautisko ekspertu lēmuma piešķirti beļģu režisoram Gijam Kasjē, itāļu eksperimentētājam Pipo del Bono, spāņu/argentīniešu režisoram Rodrigo Garsijam, Ungārijas metafiziskā teātra entuziastam Ārpādam Šilingam un Francijas teātra trupai Theatre du Radeau un tās līderim Fransuā Tangī. Prestižāko mūsu kontinenta balvu teātra mākslā Jaunās teātra realitātes līdz šim saņēmuši arī trīs Baltijas valstu režisori: lietuvieši Eimunts Nekrošus un Oskars Koršunovs, un latvietis Alvis Hermanis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja