Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Infantilāki un stulbāki

Reizēm pliki cipari par cilvēci pasaka vairāk kā dārgi un laikietilpīgi socioloģiskie pētījumi.

Cāļus skaita rudenī, un ASV kinobiznesa izdevums Variety tos "cāļus" – filmas nule sasummējis no biznesa jeb peļņas pozīcijām.

2009. gada vasara, neraugoties uz pasaulē trakojošo krīzi, izrādījusies pārsteidzoši bagāta rekordieņēmumiem. Holivudas studijas pārspļāvušas 2007. gada "peļņas rekordvasaru" un savās ķešās iestūķējušas 5,8 miljardus dolāru.

Kā bija gaidāms, vislielāko čunguru globāli norāvis Harijs Poters un Jauktasiņu princis – peļņa gandrīz miljards (907,7 miljoni, no kuriem 613 – ārpus ASV). Kāda tur krīze, ja runa ir par Hariju un viņa pubertātes vētrām!

Godpilno otro vietu sev nodrošinājusi brīnišķīgā zvērēnu atrakcija – proti, naudkāsis Ledus laikmets – Dinozauru ēra (833,4 miljoni, no kuriem 640 miljoni plūst uz Holivudu ne no Amerikas un tas varētu liecināt par "pārējās pasaules" zināmu ekscentrismu). Kāda tur krīze, ja runa ir par zobenzobu vāveri un viņas mūža mīlu – ozolzīli!

Tikai drusciņ drusciņ  no dino un citiem lopiņiem peļņā atpaliek Transformeri – Kritušo atriebība (829,2 miljoni). Kāda tur krīze, ja legoīdie deseptikoni un autoboti žļerkst pa visu ekrānu!

Ko no šiem glītajiem cipariņiem var secināt?

Pirmkārt, to, ka starptautiskā  auditorija ir kā narkomāns – vienreiz uzsēdināta uz atrakcijas adatas, tā gaida un pieprasa – dod vēl un vēl to pašu (jo visas trīs peļņas rekordistes ir filmas ar "astēm": sestais Harijs Poters, trešais Ledus laikmets, otrie Transformeri).

Otrkārt, peļņas līderu Top-10 divas ir multfilmas: bez sudraba medaļnieces Ice Age, piektajā vietā atrodas Augšup!/Up! (448 miljoni). Un tā arī ir vienīgā filma, ko nosacīti var dēvēt par gudru, jēgpilnu kinomākslu. Pārējās ir tīrais specefektu lunaparks no ekrāna.

Jā, var skumji pūst un elst, - "pasaules kinoskatītājs" acīmredzami kļūst aizvien infantilāks un mazprasīgāks... Pirms diviem gadiem, pirmskrīzes rekordvasarā  – 2007 vismaz bija Karību jūras pirāti, Zirnekļcilvēks, Šreks un – ak, jā, pirmie Transformeri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas gaidāms kim? jaunajā mājvietā Hanzas ielā 22

Plašas telpas laikmetīgās mākslas izstādēm, izglītības centrs un Latvijā pirmā starptautiska mēroga rezidenču un studiju programma – Kim? Laikmetīgās mākslas centrs aicina iepazīties ar nāk...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja