Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Izdos Andra Grūtupa jaunāko grāmatu "Observators"

Šā gada 5.februārī apgāds "Atēna" laidīs klajā advokāta un rakstnieka Andra Grūtupa jauno grāmatu "Observators".

Ceturtdien 5.februārī no pulksten 13 Jāņa Rozes grāmatnīcā Krišjāņa Barona ielā 5, Andris Grūtups 125 jaunās grāmatas "Observators" eksemplārus ar autogrāfu dāvinās saviem lasītājiem, informē sabiedrisko attiecību speciālists Pāvels Raudonis.

Andra Grūtupa jaunā grāmata stāsta par mākslinieka un brīvdomātāja Jurģa Skulmes lietu un viņa tiesāšanu pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados. "Observators" ir uz dokumentiem un aculiecinieku liecībām balstīts stāsts par laiku, kad visa valsts bija nosegta ar ziņu pienesēju tīklu, kad notika citādi domājošo izsekošana, viņu sarunu noklausīšanās, visu kontaktu fiksēšana un aģentu iefiltrēšana čeku interesējošā cilvēka draugu un paziņu lokā.

Grāmatā attēlotajā laikā noklausījās daudzus, un liela uzmanības daļa bija veltīta radošajai inteliģencei. Ko runā, kādu literatūru lasa, vai nav pretpadomju noskaņojums un sakari ar latviešu emigrāciju. Vairākās grāmatas epizodēs autors stāsta, kā tieši specdienesti organizēja to interesējošu cilvēku sarunu noklausīšanos. "Kamēr vieni pratināja, citi slepus viņa mēteļa apkaklē iešuva "Sputņiku". Tādu miniatūru mikrofonu. (..) Tad varēja dzirdēt visu, ko "objekts" runā. Iet cilvēks pa ielu un sarunājas. Pēc divsimts metriem seko mašīna ar rāciju un noklausās. Ļoti ērti un konspiratīvi. Atnāk "objekts" mājās, pakar koridorā mēteli, bet istabā viss dzirdams. Pilnīga kontrole."

Kā grāmatas moto Andris Grūtups licis rindas no Mateja evaņģēlija: "Daudzi tad grēkos un viens otru nodos un nīdīs". Patiesi, "Observatorā" aprakstītajos notikumos parādās daudzu raksturu tumšās puses. Par mākslinieku Jurģi Skulmi čekai ziņoja viņa studentes, draugs izrādījās drošībnieku iefiltrēts aģents, mākslinieka māju čekisti kā savu kabatu pārzināja ilgi pirms prokuratūras sankcionētās kratīšanas. Pret vīru liecina bijusī sieva, un maz ir prokuratūrā un čekā pratināto cilvēku, kurus vara nespēj salauzt.

Uz dokumentiem, arhīva materiāliem un liecinieku teikto balstītais stāsts par Jurģa Skulmes tiesāšanu parāda tā laika prokuratūras un drošības dienestu darba metodes. Grāmatā atklāti arī to cilvēku vārdi, rīcība un pat motīvi, bez kuriem nebūtu arī pašas Skulmes lietas. Kalpošanas idejai te nav. Ir sīka atriebība, karjerisms, un vēlēšanās ievilkt ķeksi Maskavai domātā atskaitē. Grāmatā ir trāpīgi un nesaudzīgi Jurģa Skulmes lietas izstrādātāju, virzītāju un dalībnieku raksturojumi. Kā pārsteigums nāk arī ne viena vien vēl šodien sabiedrībā zināma cilvēka vārds un dalība Skulmes lietas novešanā līdz tiesai.

Kāds tad ir mākslinieka noziegums? Formālais iegansts ir vēstules rakstīšana Zviedrijas latviešiem par padomju Latvijā notiekošo. Tomēr galvenais iemesls ir Jurģa Skulmes brīvdomība, nepiekrišana tā laika ideoloģijai, atļaušanās domāt pašam un, lai arī šaurā lokā, runāt par padomju varas negācijām.

Andra Grūtupa grāmata atklāj disidentu lietu aizkulises. Salīdzinājumam izmantoti arī vēsturiski tiesas procesi un pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu būtiskākās norises - dzejnieces Ilzes Kalnāres notiesāšana, Oļega Batarevska apsūdzēšana, Iļjas Ripsa sadedzināšanās mēģinājums pie Brīvības pieminekļa, ebreju emigrācija no Padomju Savienības un lidmašīnas nolaupīšanas mēģinājuma lieta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja