Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Izdos grāmatu par Rūdolfu Nurijevu

2008. gada 8.decembrī klajā nāks Kolama Makkena (Colum McCann) romāns "Dejotājs" (Dancer), informē grāmatas izdevēji apgāds "Zvaigzne ABC".

Kolams Makkens ir viens no slavenākajiem mūsdienu īru rakstniekiem. Autors dzimis 1965. gadā Dublinā. Viņš ir ieguvis prestižas balvas par nopelniem īru literatūrā un ir uzņemts Henesija Slavas zālē (Hennessy Hall of Fame) Dublinā.

Iedvesmojies no biogrāfiskiem faktiem, K. Makkens ir radījis erotiski piesātinātu stāstu par krievu dejotāju Rūdolfu Nurijevu un viņa tuvākajiem līdzgaitniekiem, draugiem un skolotājiem, par mākslinieka dzīvi, ceļu uz panākumiem un traģēdiju.

Rūdolfs Nurijevs ir leģenda, popkultūras ikona, baleta zvaigzne un neapšaubāmi pretrunīga personība. Pat viņa uzvārdu mēdz rakstīt dažādi – reizēm Nurijevs, reizēm Nurejevs. Pats dejotājs sava uzvārda dažādo rakstību esot skaidrojis ar to, ka saskaņā ar pases datiem un citiem dokumentiem viņa uzvārds ir Nurejevs, taču visā pasaulē viņu pazīst arī pēc tatāru uzvārda Nurijevs.

Nav zināms, cik no leģendām, kas apvij šo dejotāju, ir radījis viņš pats un cik izdomājusi prese. Šis cilvēks ar spožo talantu un tumšo raksturu ir gan cietis badu, gan spiedis roku karaļiem un prezidentiem, viņš ir bijis cietsirdīgs rupeklis ar temperamentu, ko tikai retais var izturēt, viņš ir bijis gan skops un neiecietīgs, gan ļoti cilvēcīgs un vientuļš, un viņu joprojām mīl un dievina miljoniem vīriešu un sieviešu visā pasaulē.

23 gadu vecumā Rūdolfs Nurijevs pameta savu zemi un savus mīļos un emigrēja uz Rietumiem. Viņš dejoja, kamēr tuvinieki viņu apraudāja, viņš dejoja, kamēr mira viņa tēvs, bet valsts, kuru viņš bija pametis, piesprieda viņam septiņus gadus spaidu darbos par dzimtenes nodevību...

Grāmata izdota ar Īrijas Literatūras veicināšanas fonda atbalstu, no angļu valodas tulkojusi Sarma Ozola.

1941. gada skarbajā ziemas salā padomju zemē kāds mazs zēns dejā virpuļo uz dēļu būdas klona grīdas, ar novalkātajām tupelēm saceldams putekļu mākoņus. Pēc divdesmit gadiem, pirmajā uzstāšanās sezonā Parīzē, pasaule jau guļ pie viņa kājām. "Dejotājs" ir vēstījums par ģēniju, neatrisināmu mīklu, personību, kas ietekmē sabiedrību. Tas ir stāsts par kāda zēna mērķtiecīgu atdošanos dejai un par tiem, kas šajā apsēstībā tiek parauti līdzi un dažkārt top iznīcināti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja