Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Ludzas faktors

Jau trešo gadu Ludzā notiek Starptautiskā Fotogrāfijas vasaras skola. Studentu darbi no 10.augusta skatāmi izstādē kinoteātrī Latgale

Norisinoties tikai trešo gadu pēc kārtas — no 2. līdz 10.augustam — Starptautiskā Fotogrāfijas vasaras skola (SFVS) Ludzā jau ir kļuvusi par vienu no vasaras kultūras institūcijām un raisa asociācijas pat tiem, kas to nav apmeklējuši. Iemesls visai vienkāršs, jo, kā norāda viena no skolas dibinātājām Jūlija Berkoviča, — "Latvijā foto jomā nav, kur izglītoties augstākajā līmenī. Ja grib nopietni izglītoties, tad jābrauc uz ārzemēm". Ludzas skola, kurā māca ievērojami pasaules fotogrāfi, šādu iespēju dod vismaz konspektīvi, jo organizatoriem ir divi trumpji — kontakti starptautiskajā fotopasaulē un spējas labi administrēt.

Lai uz skolu pretendētu, ir jābūt pieredzei un radošajam portfolio, respektīvi, jābūt vismaz "advancētam amatierim", Berkovičas vārdiem runājot. Skolas mērķis ir palīdzēt (jaunajiem) fotogrāfiem, kuri jau apguvuši fotogrāfiju vai citu vizuālās mākslas nozari, sevi radoši pilnveidot un aktīvi piedalīties fotogrāfijas mākslas dzīvē, kā arī, protams, vasarskolai cienīgi — dibināt kontaktus ar fotogrāfiem no citām valstīm. Biedrība ar mīklaino nosaukumu Biba&māsas, kas skolu aizsāka, iedvesmu Ludzas fotoskolai savulaik smēlās līdzīgā institūcijā Slovākijā.

Skola arī ir patiesi starptautiska — ne vien pasniedzēju, arī studentu ziņā. Šogad, tāpat kā pirmajos gados, starp studentiem dominē latvieši (pretēji ir ar pasniedzējiem), taču proporcionāli ir pieaudzis ārzemnieku skaits. Kā uzsvērts preses paziņojumā, vadoties pēc "stingriem izvērtēšanas kritērijiem (motivācijas un iesūtītā portfolio)" skolā uzņēma 52 studentus. Šogad tika saņemti vairāk nekā simts pieteikumu no 13 valstīm. Vidējais vecums ir ap 26 gadiem, lēš organizatori, jo ir gan jauni cilvēki, gan labākajos gados — 60.,70.gados dzimuši.

Kā ierasts, vasaras skola vainagojas ar izstādi, kuras atklāšana notiks 9.augustā plkst.20 Ludzas kinoteātrī Latgale. Ikviena dalībnieka uzdevums skolas laikā ir sagatavot darbu sēriju galā izstādei, kur "atspoguļotos autora mākslinieciskais redzējums un individuāla interpretācija konkrētās darbnīcas tēmas ietvaros". Tēmas ir dažādas, atkarīgas no pasniedzējiem, no kuriem četri ir pazīstami ārzemju pasniedzēji, viens — Andrejs Grants (starp citu, tikai pirmo gadu vasaras skolā, ja kādam šķiet, ka viņa ietekme Latvijas jauno fotogrāfu raudzēšanā ir visaptveroša). Šogad tēmas ir Globālā klusā daba, Svešinieks ainavā, Ielu dzīve, Kreatīva pārbīde dokumentālajā fotografijā, Brīvais temats: pirms izstādes. Viena no pamanākajām epizodēm šajā vasaras skolā ir vācu fotogrāfes Barbaras Klemmas lekcija, kas notiek šodien, 8.augustā. Klemma ir viena no Eiropas dižajām politikas un kultūras dokumentētājām. Piemēram, hrestomātiska ir viņas fotogrāfija Warschauer Kniefall jeb Uz ceļiem Varšavā, kur dokumentēts, kā Vācijas kanclers Villijs Brands, apmeklējot Varšavas geto sacelšanās upuru pieminekli, spontāni, emociju vadīts nokrīt ceļos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja