Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Pēc svētkiem

Kinofestivāliem ir paveicies — publicitātes dzirnaviņas to norises laikā maļ kā dulnas, fiksējot gan organizētāju personības, gan dzīvesstāstus, gan vājības, gan viesus, dažs dīvainītis "ņemas" ar filmām. Pēc šo festivālu izskaņas reti kuram vairs gribas "skaldīt matus". Filmas parādītas, noskatītas, ballītes nosvinētas, un — čau! — līdz nākamajai reizei! Kurš ies apšaubīt, ka, teiksim, Arsenāls ir Latvijas kultūrdzīvei tik būtisks, tik vitāls, tik nepieciešams, tik lielisks? Skaidrs, ka neies!

Kādā komentārā internetā http://www.diena.lv/ atzīmēts, cik pakļāvīgi prese dipina Arsenāla pavadā, veidojot to priekšstatu, ko rīkotāji vēlas sasniegt, tā arī netiekot līdz izvērtēšanai. Vārds vietā. Netiek līdz jautājumam, cik laba/slikta, gadījuma rakstura/ vai konceptuāla bija festivāla programma. Cik 2008.gada Arsenāls rezonē tās reālās kino aktualitātes, satausta tos reālos "karstos punktus", tās aktuālo tendenču zonas, kas tiek uzskatītas par pasaules kino procesos būtiskām? Vai šis Arsenāls iezīmē kādu būtisku izmaiņu savā virzībā kopš tā dibinātāja Augusta Sukuta pilnvaru nolikšanas?

Par festivāla jaunās direktores Elvita Rukas presē pavīdējušo tēzi — "nost ar elitāro kino, mēs rādīsim filmas tautai!" — joprojām brīnos. Tā arī neesmu sapratusi, kas tad, pēc Arsenāla vadības priekšstata, ir "elitārs" un kas — "neelitārs"? Kurā kabatā iebāzīsim Skorsēzes The Rolling Stones filmu Izstarot gaismu? Neelitārajā? Elitārajā? Vai Antona Korbijna Kontroli — vienā vai otrā? Pēc kādiem kritērijiem — garastāvokļa? Nesapratu iemeslu, kas ļautu paziņot, ka Arsenāla viens posms — "elitārais" (!?), kuru tā arī nebiju līdz šim pamanījusi, ir beidzies un sācies cits.

Tieši otrādi, turēšanās pie vecā stila — ceremonijām kā hepeningiem Sukuta garā — uzsvēra pretējo. To, ka Arsenāls grib būt tāds pats — kreatīvs, dulns, kas savu tēlu spodrina ar atrakcijām, kādām pūles nevelta ne lielie, svarīgie pasaules festivāli, ne tā dēvētie festivālu festivāli — t.i., pasaules filmu izlases vietējai lietošanai, kāds ir arī Arsenāls. (Tas, ka ceremonijām, īpaši fināla, bija pamatīgas problēmas ar stila izjūtu, vien pierāda, ka Sukuta kurpēs neiekāpsi. Lūk, lauciņš, kur vajadzēja nevis kopēt veco, "elitāro" Arsenālu, bet nākt ar jaunu piedāvājumu.) Skatītājiem, kas pildīja Arsenāla zāles, visticamāk, ceremonijas nerūp. Drīzāk filmas, kuru bija daudz un bija visādas — izcilas, spilgtas, viduvējas, gadījuma rakstura...

Ja šī Arsenāla veidotāji būtu aizguvuši Venēcijas kinofestivāla direktora Marko Millera vārdus par atvērtību visiem virzieniem un strāvojumiem — tieši ar šādu tēzi viņš piedāvāja īsi pirms Arsenāla finišējušā Venēcijas festivāla programmu, Arsenāla programmas kopējo aptuvenību varētu saprast... (Kaut Millers jau ir dabūjis pa kaklu — ar atsauksmēm par šāgada Venēcijas programmas viduvējību ir pilna pasaules prese!) Arsenāls nav Venēcija — tas jebkurā gadījumā ir "otrreizējās atlases produkts" (gluži tāpat Baltijas pērle), tālab mani tiešām dīda jautājumi par kritērijiem, pēc kuriem tika būvēta Arsenāla programma.

Man programmā, kur bija daudz labu lietu (pietrūka Baltijas skates), pietrūka gan izcilas, spilgtas retrospekcijas (varbūt tas ir elitāri?!), gan aktualitātes, lai tas būtu izvērsts skats uz Meksikas kino (bija vien 2007.gada Klusuma skaņas) vai, teiksim, šokējošo filipīniešu kino — ģeogrāfiskām aktualitātēm, kurās patlaban viss vārās un mutuļo. Man pietrūka pasaules rezonanses, kas aiz konkrētām filmām ļautu saskatīt tendences un aprises, ne subjektīvu (patīk/nepatīk, elitārs/neelitārs) kritēriju vadītu atlasi.

Arsenāls nenoliedzami būs citāds. Patlaban tas šķiet apjucis savos uzstādījumos, PR paziņojumos un stila tīrības meklējumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja