Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Rudenī gaidāms mūsdienu drāmas festivāls

Pastāvēs, kas pārvērtīsies — kādreiz populārie Baltijas valstu (toreiz — republiku) teatrāļu svētki — festivāls Baltijas teātra pavasaris jaunlaiku formātā vismaz formāli pūlas pārveidot trīs dažādu teatrālo pieredžu satikšanās tradīciju un kā mūsdienu drāmas festivāls Skats 2008 ir kļuvis par latviešu, igauņu un lietuviešu oriģināldramaturģijas parādi.

Draudzēšanās izvēršas jau ceturto reizi — 2005.gadā sākusies Rīgā, tad Tallinā, pērn Panevēžā, šoruden no 10. līdz 13.septembrim skates dalībniekus — no katras valsts divu izrāžu radošos kolektīvus — atkal uzņems Latvijas Teātru darbinieku savienība, kas ir šīs idejas galvenais "motors". Kā uzsver LTDS saimniece Lolita Kalna-Cauka, "skatei izraudzīto izrāžu parametrs nav to eksperimentālā daba, tās arī nav sezonas labākās dramatiskās izrādes katrā kaimiņzemē, bet gan saistošas kvalitātes nacionālās dramaturģijas vai literatūras interpretācijās", un par darbu atlasi lemjot katras valsts TDS.


Tāpēc Latviju šoreiz pārstāvēs divas Nacionālā teātra izrādes — Viestura Kairiša veiktā brāļu Kaudzīšu romāna Mērnieku laiki revīzija un Leldes Stumbres + Indras Rogas episkais darbs Smiltāju mantinieki (luga Mājas), kura darbība aptver teju divus gadsimtus. No Igaunijas brauc Margusa Kustepalu iestudētā Jāna Unduska lugas Boulgakoff izrāde, kas ir intriģējoša dokumentāla fikcija par XX gadsimta 30.gadu realitāti Igaunijas — PSRS attiecībās. Otra igauņu izrāde ir Marta Kivastika The Heroe/Varonis, ko slavenajā Pērnavas teātrī Endla režisējis klasiķis Kalju Komisarovs. Arī no Lietuvas Skatā 2008 piedalās ne mazāk slavens klasiķis — režisors Jons Vaitkus ar svaigu darbu — Petra Vaičūna lugas Patrioti iestudējumu. Varonis, Patrioti — šie nosaukumi vien jau šķietas zīmīgi... Otra izrāde no Lietuvas — Bena Šarka savdabīgi izlasītā Ģintara Grajauska luga Kas paliek, kad nekas vairs nav palicis (jauno teatrālo formu meklētājiem atmiņā noteikti būs Bena Šarka spilgtās performances, ko režisors rādīja mūsu teātra avangarda festivālā Homo novus).

11.septembrī notiks arī Baltijas valstu dramaturgu diskusija par dramaturga un teātra attiecībām mūsdienās, jo ir acīmredzami, ka teātru un klasiskajā izpratnē tradicionāli rakstošo dramaturgu attiecībās valda zināma krīze un neuzticēšanās, kaut arī varbūt pie vainas ir vispārējs apjukums mūsdienīgas teātra valodas meklējumos — laikos, kad "viss ir māksla". Tomēr — kā rakstīt mūsdienu teātrim? — jautājums, kas ir ārkārtīgi aktuāls it visur pasaulē un tam tika veltītas, piemēram, paneļdiskusijas Pasaules kritiķu kongresā Sofijā Bulgārijā un PEN kluba sanāksmē Ņujorkā, kā arī festivālā Eirodrama (Vācijā). Skats 2008 izrāžu mājvietas: Dailes (Kas paliek, kad nekas vairs nav palicis 12.IX, Boulgakoff 13.IX, The Heroe 13.IX ), Nacionālajā (Smiltāju mantinieki 10.IX. Mērnieku laiki 11.IX ) un Jaunajā Rīgas (Patrioti 12.IX ) teātros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja