Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Vladi vēstules Visockim

Jūsma un dievināšana mijas ar kopdzīves skarbāko ainu aprakstiem

Kurš gan cits, ja ne slavenā krievu izcelsmes franču kinozvaigzne Marina Vladi - Vladimira Visocka sieva, varētu uzrakstīt labāk un patiesāk par viņa dzīvi? Vladi, kura bija apburta, pirmoreiz ieraugot Visocki uz Tagankas teātra skatuves, tajā pašā vakarā uzzināja, ka šis aktiermākslas ģēnijs, dzejnieks un dziesminieks kā tāds tīņu vecuma fans iemīlējies reālajā dzīvē vaigā iepriekš neredzētajā ārzemju aktrisē jau sen. Kādu laiku Vladi pati sev vēl neatzina, ka arī iemīlējusies, taču Visocka dzelžainā pārliecība, ka viņi reiz kļūs par vīru un sievu, Vladi sākotnējo vilcināšanos salauž un abi kopā pavada divpadsmit gadu. Šāds iznākums pat vēsturisko notikumu secību iepriekš nezinošu lasītāju apgaismo jau pirmās sastapšanās mirkļa aprakstā. Un ne vien tāpēc, ka trešās personas vietniekvārdu "viņš", runājot par Visocki, visā turpmākajā grāmatā gluži kā melnbalts attēls krāsainu uz kino ekrāna nomaina otrās personas uzrunas forma "tu". Grāmata ir kā Visockim adresētu vēstuļu apkopojums, kur jūsma un dievināšana mijas ar kopdzīves skarbāko ainu aprakstiem, bet arī no tiem strāvo maigums, jo Vladi visās situācijās Visocki glābusi un saudzējusi kā mazu bērnu, pieņemot viņa atkarību no alkohola un grimšanu arvien dziļāk atkarības purvā, kas nežēlīgi un neatgriezeniski, līdz ar sevis iztukšošanu radošajā darbā, dragāja arī veselību.

Vladi jūsmo par Visocka talantu un apbrīnojamajām darba spējām, dienā apmeklējot mēģinājumus teātrī un dziedot koncertos, vakarā spēlējot izrādes un naktī rakstot jaunus dzejoļus, lai no rīta sievai tos parādītu pirmajai, lepns par savu paveikto. Vēl jo vairāk viņš ir lepns, līdzās Marinai karstā dienā ejot pa Maskavas ielām, kur namu logi plaši atvērti, un no visiem skan viņa pazīstamā aizsmakusī balss. Tas notiek par spīti tam, ka gan prese, gan radio un televīzija Visocki neatzīst līdz mūža galam, - pat pirmā oficiālā plate Krievijā iznāk tikai viņa nāves gadā.

Pēc ilgiem pūliņiem saņēmis atļauju izbraukt no Krievijas, Visockis daudzas plates izdevis ārzemēs un kopā ar Vladi apceļojis turpat visu pasauli, viesojoties pie dažādām slavenībām un baudot pārtikušu cilvēku izklaides, jau septiņdesmitajos gados kļūstot par kaut ko līdzīgu vēlāk populārajiem anekdošu varoņiem "jaunajiem krieviem" - Visockis dižojas ar ādas jakām, trakulīgi brauc un šaušalīgās avārijās citu pēc citas sasit ar sievas palīdzību iegūtās "parastiem" padomju pilsoņiem nepieejamās ārzemju automašīnas, bet beigās par sevis cienīgu braucamo atzīst tikai mersedesu. Tas ļoti kontrastē ar skarbajiem Krievijas apstākļu aprakstiem, tomēr priecē, ka viņam adekvāti savam talantam, kaut ar sievas atbalstu, tomēr izdevies izrauties no sākotnējās nabadzības, kad par aktiera algu varējis iegādāties vien divus pārus labu apavu.

Vladi ir pasaulē slavena aktrise, kura pieradusi dzīvot pārticībā un komfortā, tāpēc Krievijā valdošo nabadzību un dažādus aizliegumus viņa apraksta gleznaini un kā ārzemniece, kura tajā visā, kas jebkuram padomju cilvēkam ir neizbēgama ikdiena, ir iesaistījusies brīvprātīgi, un pamats tam ir mīlestība. Mīlestība, kuras dēļ Vladi ar apbrīnojamu pacietību Visocka dēļ ir gatava, šķiet, uz visu, tomēr neļauj kaislei nomākt skaidro saprātu līdz galam. Viņa atsakās pārcelties uz Krieviju pavisam, kas nozīmētu zaudēt savu visā pasaulē pazīstamas un nodarbinātas aktrises karjeru, un viņa nedzemdē abu kopīgu bērnu, kaut Visockis to ļoti vēlas. Diezgan šerminoša ir vieta, kur Marina caur sāpēm un skumjām tomēr vienlaikus pauž arī savu bezmaz pareizā lēmuma autores lepnumu, kad piepildījusies viņas prognoze un piesardzība, bērnu tomēr nevēloties, attaisnojusies - 1980.gadā Visocka aiziešanas brīdī šim bērnam varētu būt ne vairāk kā divpadsmit gadu. Ir saprotams, ka Marina domā ne vien par šiem savas kaislīgās mīlestības apliecinājuma augļiem, bet arī par iespējamajiem bērniem, kuriem būs jādzīvo ilgāk.

Toties Visockis ir atstājis turpat tūkstoti dziesmu, kurās izstāstījis neskaitāmas savas un arī citu cilvēku dzīves - grāmata liek ierakties arhīvos un pie tām atgriezties atkal.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja