Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

FOTO: Muitas suns transportlīdzeklī uziet nedeklarētu skaidru naudu vairāk nekā 37 000 eiro apmērā

Veicot kontroles pasākumus uz Latvijas – Baltkrievijas robežas, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes amatpersonas novērsa kāda robežas šķērsotāja mēģinājumu nedeklarējot ievest skaidru naudu 37 286 eiro apmērā. Nedeklarētā skaidrā nauda bija paslēpta transportlīdzeklī, un to palīdzēja atrast muitas darba suns.

Pagājušajā nedēļā, 2023. gada 12. oktobrī, Pāternieku muitas kontroles punktā no Baltkrievijas puses iebrauca transportlīdzeklis, ko vadīja kāds Moldovas pilsonis. Muitas amatpersonas veica mikroautobusa kontroli, un tajā piedalījās arī kinologs ar skaidras naudas meklēšanai apmācītu darba suni. Uzsākot pārbaudi, muitas amatpersona transportlīdzekļa vadītājam jautāja, vai viņš pārvieto deklarējamas preces vai skaidru naudu vairāk nekā 10 000 eiro vērtībā. Personas atbilde bija noliedzoša, tomēr darba suņa reakcija kontroles laikā liecināja par pretējo.

Veicot padziļināto kontroli, muitnieki atklāja, ka starp mikroautobusa priekšējiem sēdekļiem un zem ledusskapja paslēpts liels daudzums banknošu – ASV dolāri, eiro un Krievijas rubļi. Kontroles rezultātā muitas amatpersonas noskaidroja, ka persona mēģinājusi pāri robežai pārvietot nedeklarētu skaidru naudu 37 286 eiro vērtībā. 

2023. gada 12. oktobrī VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 195.2 panta 2.1 daļas par liela apmēra skaidras naudas, ko, šķērsojot valsts ārējo robežu, ieved Latvijas Republikā, nedeklarēšanu. 2023. gada   13. oktobrī kriminālprocess tika nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Šī gada deviņos mēnešos VID Muitas pārvaldes amatpersonas uz valsts robežas konstatēja 66 skaidras naudas nedeklarēšanas gadījumus, kopējā nedeklarētā summa pārsniedz 1,27 miljonus eiro.

Kad uz robežas jādeklarē skaidra nauda?

Šķērsojot Latvijas Republikas valsts robežu (gan iebraucot, gan izbraucot) vietās, kur tā ir arī Eiropas Savienības ārējā robeža, jebkurai personai ir pienākums deklarēt skaidru naudu, kuras summa ir 10 000 eiro vai vairāk. Fiziskajai personai rakstveidā jāaizpilda skaidras naudas deklarācijas veidlapa, tajā sniegto ziņu patiesumu apliecinot ar parakstu un, šķērsojot valsts ārējo robežu, tā jāiesniedz muitas amatpersonai. Vairāk informācijas par skaidras naudas deklarēšanu – VID tīmekļvietnes sadaļā “Skaidras naudas deklarēšana ceļojot”.

Atbildība par skaidras naudas nedeklarēšanu

Par skaidras naudas nedeklarēšanu ir paredzēta administratīvā atbildība, ja  naudas summa, ko ir pienākums deklarēt, nepārsniedz piecdesmit valstī noteikto minimālo mēnešalgu kopsummu (2023.gadā – 31 000 eiro). Par skaidras naudas deklarēšanas pienākuma neizpildīšanu piemēro naudas sodu līdz divdesmit procentu apmēram no summas, kuru ir pienākums deklarēt.

Par skaidras naudas nedeklarēšanu lielos apmēros – sākot no piecdesmit noteikto minimālo mēnešalgu kopsummas – ir paredzēta kriminālatbildība. Saskaņā ar Krimināllikuma 195.² panta 2.¹ daļu par liela apmēra skaidras naudas, ko, šķērsojot valsts ārējo robežu, ieved Latvijas Republikā vai izved no tās, nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Par šādu noziedzīgo nodarījumu, ja to izdarījusi organizēta grupa, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Sankcijas pret Krievu un Baltkrieviju

Atbilstoši Eiropas Savienības noteiktajām sankcijām pret Krieviju[1] un Baltkrieviju[2]  ir aizliegts izvest uz minētajām valstīm jebkurā Eiropas Savienības dalībvalsts oficiālajā valūtā denominētas banknotes. Aizliegumu nepiemēro, ja skaidra nauda samērīgā apmērā tiek izvesta tikai personīgo ceļojuma vajadzību nodrošināšanai vai diplomātisku vajadzību nodrošināšanai. Izmantošanai komerciālos nolūkos vai nodošanai citām personām Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālo valūtu banknotes izvest ir aizliegts.

 

[1] Padomes 2014. gada 31. jūlija Regula (ES) Nr. 833/2014 par ierobežojošiem pasākumiem saistībā ar Krievijas darbībām, kas destabilizē situāciju Ukrainā, 5.i pants,

[2] Padomes 2006. gada 18. maija Regula (EK) Nr. 765/2006 par ierobežojošiem pasākumiem, ņemot vērā situāciju Baltkrievijā un Baltkrievijas iesaistīšanos Krievijas agresijā pret Ukrainu, 1.za pants.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas